Druskininkų vasara baigiasi rytoj

Rugsėjo 26 dieną viename gražiausių kurortų – Druskininkuose – dideliu koncertu šiemet baigiamas tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu”, kurį jau ketvirtą kartą surengė Lietuvos muzikų rėmimo fondas ir Druskininkų savivaldybė

Koncerte – vieno garsiausių Lietuvos kompozitorių pasaulyje Anatolijaus Šenderovo kūrinius atliks garsi dainininkė Judita Leitaitė, CHORDOS kvartetas, kiti žinomi solistai, aktorė Agnė Gregorauskaitė. Skambės Čiurlionio poetiniai tekstai, Sigito Gedos poezija.

Per tris festivalio mėnesius Druskininkuose buvo surengta didelis festivalio pradžios koncertas, Lietuvos ir užsienio šalių atlikėjų kamerinės, fortepijoninės ir smuiko muzikos koncertų, sakralinės muzikos valandos.

Kurorto gyventojai ir svečiai gėrėjosi operos maestro Virgilijaus Noreikos, tarptautinio konkurso Didžiojo prizo laimėtojos Julijos Stupnianek, Reginos Šilinskaitės, Giedrės Zeicaitės, Arūno Dingelio, Dainiaus Puišio dainavimu, pasaulinio garso atlikėjų klarnetininko Algirdo Budrio, saksofonininko Petro Vyšniausko, pianistės Birutės Vainiūnaitės, Čiurlionio kvarteto muzikavimu. Pakiliai nuteikė vargonininkų Bernardo Vasiliausko, Gedimino Kviklio, Virginijos ir Živilės Survilaičių, Audros Telksnytės, Dianos Encienės, Jarūnės Barkauskaitės, Jurgitos Kazakevičiūtės atliekama muzika.

Ir šiais metais išlaikyta festivalio tradicija – surengti meistriškumo kursų dalyvių koncertai ir vienos iš pedagogių, garsios smuikininkės, Drezdeno simfoninio orkestro koncertmeisterės Dalios Stulgytės-Schmalenberg solinis koncertas.

Specialiai į festivalį iš užsienio atvyko ir surengė koncertus Lietuvos smuikininkai Domas Juškys (Vokietija), Diana Galvydytė ir Agata Daraškaitė (Didžioji Britanija), Julija Okruško (JAV), vargonininkė Irena Renata Budrytė-Kummer (Vokietija).

Jau tradicija tapo į muzikos festivalio koncertus kviesti ir dainininkus, kurie mokosi ar dirba užsienyje. Šiais metais atvyko Edmundas Seilius ir Kristina Zmailaitė iš JAV, Vilma Pigagaitė iš Vokietijos. Klausytojai, atėję į šiuos koncertus, dar kartą įsitikino, kaip atsakingai mūsų tėvynainiai parengė programas, kaip noriai jie koncertuoja gimtinėje.

Čiurlionio festivalio atgarsiai sklinda ne tik po Lietuvą, jį gerai žino ir vertina užsienio šalyse. Tad neatsitiktinai šiais metais koncertuoti per festivalį atvyko garsūs užsienio šalių atlikėjai: pianistas Friedrichas Thomas (Vokietija), vargonininkas Henningas Dembski ir dainininkė Amelie Dembski (Vokietija), kaimyninės Latvijos dainininkas Alvis Cedrinas.

Ilgam įstrigo susitikimas su aktore Gražina Urbonaite, įvairiapusė ir gražiai sukomponuota aktorės Virginijos Kochanskytės, dainininkės Giedrės Zeicaitės ir pianistės Šviesės Čepliauskaitės muzikinė literatūrinė kompozicija, prasmingas pašnekesys su režisieriumi ir poetu Vytautu V.Landsbergiu.

Daug svarbių renginių vyko rugpjūčio 2-11 dienomis per festivalio „Studijų savaitę” ir „Smuiko muzikos šventę”. Per devynias dienas vyko ne tik kamerinės, fortepijoninės, smuiko muzikos koncertai, bet ir mokslinę mokomąją bei praktinę išliekamąją vertę turintys renginiai.

Čiurlionio kūrybos tyrinėtojų ir puoselėtojų pastangomis surengta dviejų dienų tarptautinė konferencija „M.K.Čiurlionis ir pasaulis”, kurioje didžiojo menininko kūrybą nagrinėjo Lietuvos ir užsienio šalių menotyrininkai, muzikologai, rasdami vis naujų interpretacijų ir sąsajų su dabartimi.

Įdomiai ir naujai pristatytas ukrainiečių režisieriaus Aleksandro Dirdovskio filmas „Aliuzija”, turintis ryšį su Čiurlionio kūryba, konferencijos svečiai ir dalyviai susipažino su mūsų didžiojo menininko pamėgtomis vietomis Druskininkų apylinkėse. Taip pat įsiminė baltarusių dailininko, Čiurlionio amžininko Jazepo Drazdovičiaus tapybos, Juozo Valiušaičio fotografijos darbų parodos, Mantauto Krukausko audiovizualinės kompozicijos Čiurlionio kūrinių motyvais.

Per festivalį rengiami smuikininkų meistriškumo kursai ir šiais metais buvo ypač populiarūs tarp muzikos mokyklų moksleivių ir pedagogų – į juos susirinko per 60 dalyvių. Ir tai suprantama, nes smuikavimo meistriškumo paslapčių juos mokė profesorius iš Vokietijos Petru Munteanu, Vokietijoje gyvenanti smuikininkė Dalia Stulgytė-Schmalenberg, prityrusi Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos mokytoja ekspertė Gintvilė Vitėnaitė, Kameriniam orkestrui vadovavo garsus dirigentas ir kompozitorius iš Vokietijos Tilo Schmalenbergas. Meistriškumo kursai Druskininkuose šiais metais vyko jau vienuoliktą kartą. Beje, per tuos metus meistriškumo kursų klausė per 300 jaunųjų smuikininkų ir daugiau kaip 100 pedagogų.

Festivalis „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu” pateikė žiūrovams per 60 renginių, per kuriuos savo meistriškumą bei kūrybinius gebėjimus kurorto žmonėms parodė ir druskininkiečiams dovanojo per 200 atlikėjų – garsių muzikų ir jaunųjų, talentų pedagogų. Šis festivalis – tradicinis, bet šių metų skiriamasis jo bruožas – koncertų ir renginių įvairovė bei klausytojų ir žiūrovų gausa. Nors šią vasarą Druskininkuose tuo pat metu buvo surengti net keli festivaliai (pramoginės muzikos, teatrų), vyko daug kitų renginių, „Druskininkų vasaros su M.K.Čiurlioniu” renginiuose, kad ir kur jie vyktų – kurorto sanatorijose, Druskininkų ar Liškiavos bažnyčiose, miesto muziejaus salėje ar jo terasoje Druskonio ežero pakrantėje, M.K.Čiurlionio memorialinio muziejaus kiemelyje, buvo gausu žmonių, mėgstančių ir vertinančių klasikinę muziką klausytojų. Jie žavėjosi, teikė gėlių, kvietė dar kartą atvykti.

Jie ne tik atėjo į koncertus, žavėjosi muzika ir atlikėjų meistriškumu, bet ir po koncertų neskubėjo skirstytis; laukė atlikėjų, teikė gėles, prašė autografų, domėjosi jų kūrybiniais planais, kvietė dar kartą atvykti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.