„Karigė” atsigauna po šoko

Naujose patalpose įsikūrusi baldų gamybos įmonė įvertino skaudžią patirtį

Jau ketvirtas mėnuo, kai „Karigė” dirba naujose patalpose Ateities plente. Daugiau kaip prieš metus bendrovei teko nutraukti gamybą Drobės gatvėje dėl nelaimingo atsitikimo, kurio priežastis tebetiria prokurorai.

Tyrimas tęsiasi

Pernai kovo 21-ąją „Karigėje” įvykusią tragediją, kai sugriuvus fabriko pastatui žuvo keturi įmonės darbuotojai, naujose patalpose mena vestibiulyje įrengta atminimo lenta. Pro keturias akmenyje iškaltas pavardes kasdien praeina ir bendrovės vadovai, ir darbininkai, kurių dalis patys tapo skaudaus įvykio liudytojai.

„Ši nelaimė visiems laikams liks mūsų įmonės istorijoje. Mes visi stengėmės pasimokyti, kad ateityje nieko panašaus nenutiktų”, – vedžiodama žurnalistus po naujas fabriko patalpas kalbėjo „Karigės” direktorė Rita Kurgonienė.

Įmonės vadovė teigė iki šiol nežinanti, kas atsitiko tą lemtingą dieną. Nelaimės priežastis tebetiria Kauno miesto apylinkės prokuratūra. Visai neseniai prokurorai gavo šiemet sausį pradėtos kompleksinės ekspertizės išvadas. Kol jų neišnagrinėjo, teisėsaugininkai nelinkę kalbėti nei apie tragedijos priežastis, nei juo labiau apie asmenis, kuriems ateityje gali tekti stoti prieš teismą.

Prokuratūros darbuotojai kol kas neprognozuoja, kiek dar gali tęstis prieš pusantrų metų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pasirūpinta nauja ventiliacija

„Karigės” direktorė R.Kurgonienė pripažino, kad jeigu ne šis skaudus įvykis, bendrovė ir toliau būtų dirbusi senajame keturių aukštų pastate Drobės gatvėje.

Ateities plente, buvusiose Autotransporto įmonės patalpose, baldų gamyba pradėta šiemet birželį. R.Kurgonienės teigimu, rekonstruojant pastatą ir pritaikant jį baldų gamybai, ypač didelis dėmesys skirtas darbo sąlygoms ir saugumo reikalavimams: „Naujas patalpas įrengėme atsižvelgdami į skaudžią mūsų įmonės patirtį”.

Pagal naujausius technologinius reikalavimus viduje įrengta moderni ventiliacija ir priešgaisrinė sistema, nauja elektros instaliacija.

„Naujose patalpose darbo sąlygos yra kur kas geresnės nei Drobės gatvėje, tačiau ir ten tikrai nebuvo vergiškos ar pragariškos sąlygos, kaip kalbėta. Senasis pastatas buvo tvarkomas, tam skirtos investicijos, tačiau iš karto sutvarkyti keturių aukštų neįmanoma”, – tvirtino pašnekovė, kuri „Karigei” iki nelaimės vadovavo tik dvi savaites.

Padidėjo efektyvumas

Pritaikant patalpas baldų gamybai, nepakeistos liko tik sienos ir stogas. Beveik visa baldų gamybos įranga buvo perkelta iš senojo fabriko, tačiau dalį teko atnaujinti.

Anot „Karigės” vadovės, persikėlus iš keturių aukštų pastato į vieną, tapo lengviau organizuoti gamybą.

„Veiklos efektyvumas stipriai pagerėjo, darbo našumas padidėjo 20-30 procentų. Tokie rezultatai pasiekti dėl to, kad nebereikia vaikščioti iš vieno aukšto į kitą”, – sakė R.Kurgonienė.

Koncernui SBA priklausanti baldų gamykla per mėnesį jau pasiekė 1,6 mln. litų apyvartą, o iki metų pabaigos ją planuoja padidinti iki 2,2 mln. litų. Dirbdama visu pajėgumu, „Karigė” ketina pasiekti 3 mln. litų per mėnesį apyvartą.

Gamybai atkurti investuota daugiau kaip 6 mln. litų. Dėl šių investicijų 2006-ieji „Karigei” bus nuostolingi, tačiau jau kitais metais planuojama skaičiuoti pelną.

Įmonė, kaip ir anksčiau, gamina korpusinius, natūralaus medžio faneruote dengtus baldus su masyvo elementais. Direktorės teigimu, „Karigė” ir toliau orientuojasi į sudėtingesnės konstrukcijos produkciją, kurios užsakomi kiekiai nėra dideli – nuo 50 iki 300 vienetų.

„Tai buvo ir yra stiprioji mūsų įmonės pusė, nes stambieji fabrikai tokių mažų užsakymų nėra linkę priimti”, – kalbėjo R.Kurgonienė.

Darbuotojų ieškoma ne tik Kaune

Per metus, kol kurtasi naujose patalpose, nemažai „Karigės” darbuotojų susirado kitus darbus. Iš 400 žmonių, dirbusių Drobės gatvėje, dabar liko tik šiek tiek daugiau kaip pusė.

„Suprantama, kad metus nedirbant nėra jokių galimybių išlaikyti visus darbuotojus, nors mes mokėjome už prastovas, kaip ir numatyta įstatyme. Dalis darbininkų buvo įdarbinta kituose koncerno SBA fabrikuose. Džiaugiamės, kad „Karigei” pavyko išlaikyti darbuotojų branduolį. Kai kurie, išėję į kitas įmones, sugrįžta”, – teigė įmonės vadovė.

Šiuo metu gamykla dirba dviem pamainomis. Iki metų pabaigos tikimasi įdarbinti dar daugiau žmonių ir dirbti trimis pamainomis. Darbo jėgos ieškoma ne tik Kaune, bet ir aplinkiniuose miesteliuose, iš kur atvykstantiems darbininkams padengiamos transporto išlaidos.

Paklausta apie darbuotojų atlyginimus, R.Kurgonienė tvirtino, kad uždarbio vidurkis yra šiek tiek aukštesnis nei kitose baldų įmonėse, o algos priklauso nuo asmeninių rezultatų.

„Jokių vokelių pas mus nėra. Tą pasakiau ir mokesčių inspektoriams”, – pridūrė direktorė.

Kol kas įmonės vadovybei ne itin sėkmingai sekasi susitarti su darbuotojais, kad šie dėvėtų specialiąsias darbo priemones: pirštines, ausines, respiratorius ir kt., kurias parūpina darbdaviai.

„Iki šiol kalbamės gražiuoju. Mėginame žmones įtikinti, kad pirmiausia jie patys turi rūpintis savo sveikata”, – sakė R.Kurgonienė, bet pripažino, kad pokalbiai laukiamų rezultatų neduoda.

Klientų neprarado

Atsigaunanti „Karigė” susigrąžino ne tik darbuotojus, bet ir klientus, kurie išliko tie patys, kaip ir prieš nelaimę.

„Po tragedijos, kai jau tapo aišku, kad nebegalėsime dirbti, iš savo klientų nesulaukėme jokių priekaištų. Visi suprato, kad prireiks daugiau laiko įvykdyti užsakymus, kuriuos prisiėmė kitos SBA koncerno įmonės.

Per metus pasikeitė tik užsakymų kiekiai: vieni klientai pageidauja įsigyti daugiau gaminių, kiti – mažiau. Tai natūralūs svyravimai, nesusiję su įvykusia nelaime. Už tai, kad nepraradome nė vieno pirkėjo, esame dėkingi ir savo kolegoms, kurie perėmė „Karigės” užsakymus. Juos išlaikyti buvo svarbu, kad vėl paleidę gamybą turėtume darbo”, – kalbėjo R.Kurgonienė.

Visus metus be darbo „Karigė” neliko. Be to, buvo rūpinamasi naujo pastato pritaikymu gamybai, projektuotojai ir konstruktoriai kūrė naują baldų kolekciją. Beveik visa produkcija, kaip ir anksčiau, išvežama į Vakarų Europą, Skandinavijos šalis. Vidaus rinkoje lieka labai nedidelė Kauno įmonėje pagamintų baldų dalis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.