Dingo ir klofelinas, ir „klofelinininkės”

Iš vaistinių dingusio klofelino pasigedo hipertonija sergantys klaipėdiečiai, bet tik ne šį vaistą ne pagal paskirtį naudojančios „klofelinininkės”.

Klofelinas iš šalies vaistinių dingo dėl tos pačios priežasties, kaip ir kitados validolis bei korvalolis, tačiau šio vaisto pagalba pasiturinčius vyriškius be kelnių paliekančios mergužėlės dėl to nė kiek nesigraužia: nelegaliais būdais įsigyti jau po kelių ar keliolikos minučių kietai užmigdančių vaistų nėra problema.

Ligoniai piktinasi

Uostamiesčio vaistininkai dažnai išgirsta vyresnio amžiaus klaipėdiečius teiraujantis, kur staiga dingo klofelinas. Hipertonikai tvirtina be jo negalį išsiversti, – jokie kiti medikamentai sumažinti per didelio kraujospūdžio esą negali. Šis vaistas buvo gana populiarus ir dėl nedidelės kainos – klofelinas kainuodavo apie penkis litus.

Kai kurie vaisto pasigedę žmonės mano, kad tai buvo sąmoningas valdžios žingsnis siekiant pažaboti klofelino naudojimą nusikalstamiems tikslams.

Tačiau farmakotechnikai teigia, kad jaunos merginos klofelino nei anksčiau teiraudavosi, nei dabar jo pasigenda.

„Klofelinas būdavo parduodamas tik pateikus gydytojo receptą. Vedėme griežtą apskaitą, bet mėginančiųjų įsigyti klofelino be recepto ir taip neatsirasdavo”, – teigė vienos miesto centre esančios vaistinės farmakotechnikė Regina, pridūrusi, kad prostitutės klofelino sugeba gauti kitais būdais.

Vaistininkės teigimu, klofelinas iš prekybos buvo išimtas dar pavasarį. Dėl kokių priežasčių, ji sakė tiksliai negalinti pasakyti. Reginos nuomone, ligoniai dėl to stipriai nukentėti neturėjo, nes vaistų kraujospūdžiui mažinti yra labai didelis pasirinkimas.

Atveža iš Rusijos

Sutapimas ar ne, bet su alkoholiu sumaišytu klofelinu vyriškius užmigdančios bei jų kišenes iškraustančios dailiosios lyties atstovės paskutiniu metu tarsi kažkur dingo.

Pasak Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato atstovo spaudai Albino Strumylos, pastaruoju metu tokių nusiskundimų iš nukentėjusiųjų nebegaunama – pareigūnas sakė sunkiai prisimenantis, kada paskutinįkart dėl tokio nusikaltimo kreiptasi į policiją.

Vis dėlto su klofelino dingimu iš vaistinių A. Strumyla šito nesieja.

„Pagrindinės vaišintojos klofelinu jau yra sulaikytos – jos arba nuteistos, arba dar laukia teismo”, – teigė policijos atstovas, kuris irgi linkęs manyti, jog taip pragyvenimui užsidirbančios merginos klofelino įsigyja ne vaistinėse.

3-iojo policijos komisariato viršininko pareigas laikinai einantis Vitalijus Čeponas patvirtino, kad albumas su šio „verslo” atstovių nuotraukomis nukentėjusiesiems paskutinįsyk buvo rodytas jau senokai, – tokių nusikaltimų iš tiesų sumažėjo.

Ne paslaptis, kad klofelino galima nesunkiai įsigyti iš nelegalių vaistų platintojų, vežančių juos iš Sovetsko ar Kaliningrado. Vaisto galima rasti ir pas prekeivius vaistais miesto turguose.

Vaisto ateitis miglota

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų, klofelinas iš vaistinių dingo todėl, kad baigėsi šio vaisto registracija. Klofelinas, kaip ir kitados validolis bei korvalolis, nebuvo perregistruotas Valstybinėje vaistų kontrolės tarnyboje.

Žinia, Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, vaistai turi atitikti ES galiojančius Geros gamybos praktikos reikalavimus. Šie reikalavimai nustatyti tam, kad vaistų sudėtyje nebūtų kenksmingų priemaišų ir pavojingų sudėtinių dalių.

Vis dėlto bendrovė „Sanitas” neatmeta galimybės atnaujinti klofelino gamybą. „Sanitas” įsigijo anksčiau klofeliną gamindavusią AB „Endokrininiai preparatai”. Gali būti, kad šis vaistas bus gaminamas jau ne Lietuvoje, o antrinėse įmonėse Lenkijoje arba Slovakijoje. Tačiau jei ir taip, šis vaistas vėl atsiras vaistinėse dar negreitai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.