Įtariamasis pamėgo rašyti laiškus

Rusijoje politinio prieglobsčio paprašęs Viktoras Uspaskichas „darbiečius” įtikinėjo tapęs politikų ir teisėsaugos sąmokslo auka

Su ryškiu rusišku akcentu kalbantis buvęs Darbo partijos (DP) įkūrėjas, Kėdainių milijonierius Viktoras Uspaskichas su Lietuva pradėjo bendrauti laiškais.

Naujos priekaištų ir kaltinimų dozės „darbiečiai” sulaukė ketvirtadienį. DP Seimo nariams ir skyrių vadovams elektroniniu paštu buvo išplatintas buvusio partijos lyderio rašytas laiškas, kuriame jis kaltina Lietuvos teisėsaugą jo persekiojimu ir teisių pažeidimu. Šį laišką vakar išspausdino ir du mažo tiražo laikraščiai.

Susitapatina su DP

Savo kreipimąsi milijonierius pradėjo ironizuodamas dėl Lietuvoje pasirodžiusios informacijos, kad jo sulaikymo Maskvoje aplinkybėmis domėjosi Rusijos specialiosios tarnybos – Federalinės saugumo tarnybos – pareigūnai. „Jeigu tik kas nors atsitinka – tai Maskvos ranka, jei ką nors pavogė – tai Maskvos ranka ir spec. tarnybos. Ir, žinoma, visos Lietuvos bėdos – tai Uspaskicho meilužės”, – rašė bėglys.

Anot jo, ateityje jo byla turėtų būti studijuojama universitetuose kaip pavyzdys, kaip neturi būti daroma. Uspaskichas palygino save su nušalintuoju prezidentu Rolandu Paksu, prieš kurį esą taikytos analogiškos juodosios technologijos. „Buvau Rusijoje dėl asmeninių reikalų. Čia, Rusijoje, turiu artimųjų verslą, kuriam reikia mano dėmesio, turiu būstą, – aiškino milijonierius. – Nuolat stebėjau procesus Lietuvoje. Priėjau prie išvados – prokuratūros rankomis siekiama ne tik atskleisti jos deklaruojamus, neva buvusius finansinius pažeidimus, bet ir norima Darbo partiją visai eliminuoti iš aktyvios politinės veiklos”.

Kas spjaudosi?

Politikas laiške šaipėsi iš prokurorų pastangų prisikviesti jį apklausai, nors esą jo adresą Maskvoje žinojo visi, kas to norėjo, net Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas.

„Uspaskichas sėdi Rusijos televizijos studijoje, iš kurios transliuojama tiesioginė laida, – jis yra kiekvieno Lietuvos žmogaus televizoriaus ekrane, o Lietuvos generalinė prokuratūra tą patį vakarą iš to paties ekrano skelbia: „Mes nežinome, kur yra Uspaskichas”. Tai yra ne šiaip sau spjūvis Jums į veidą, tai yra didžiausias kupranugario spjūvis. Ir tuo dar įtrina Jums veidą ir sako, kad tai yra naudinga, sveika, tarsi odą jaudinanti kaukė”, – rašė Uspaskichas, akivaizdžiai supainiojęs, kas spjaudosi.

Tai ne vienintelis prieštaravimas laiške. Vienoje pastraipoje autorius rašo nesislapstąs nuo nieko, o kitoje prisipažįsta negrįžtąs į Lietuvą, nes čia jam gali būti uždėti antrankiai.

Nesuprantama buhalterija

Prisiminęs praėjusios savaitės įvykius Maskvoje, kai buvo sulaikytas vietos pareigūnų, milijonierius nesugebėjo nuslėpti apmaudo.

„Turbūt visi atsimenate tą penktadienio rytą, kai oponentai ir teisėsaugininkai su džiaugsmu pranešė Lietuvos žmonėms apie mano sulaikymą Rusijoje. Buvo pilnos kelnės džiaugsmo nuo patirto orgazmo!” – spalvingus palyginimus vartojo Uspaskichas.

Buvęs DP lyderis taip pat paaiškino, kodėl Rusijoje paprašė suteikti jam pabėgėlio statusą. Cituodamas įvairius Rusijos teisės aktus jis leido suprasti, kad toks statusas jam reikalingas tik tam, jog nebūtų išduotas Lietuvai.

Laiško pabaigoje Uspaskichas tvirtina nepadaręs įstatymų pažeidimų, kuriais yra įtariamas. Kaip žinoma, prokurorai jį įtaria apgaulingai tvarkius DP buhalteriją ir nuslėpus informaciją nuo Valstybinės mokesčių inspekcijos bei Vyriausiosios rinkimų komisijos. „Aš nevedžiau buhalterijos, nemačiau nė vieno mokesčių inspektoriaus, nepažįstu jų.

„Darbiečiai” neskaitė

Šis Uspaskicho laiškas išplatintas DP tarybos posėdžio išvakarėse. Tai jau trečias šio Rusijoje besislapstančio veikėjo rašinys partijos nariams ir tautai.

Tačiau vakar LŽ kalbinti DP nariai mano, kad tarybos posėdis ir gautas laiškas nėra susiję. Negana to, didelė dalis DP skyrių vadovų, koordinatorių tvirtino neskaitę buvusio savo lyderio rašinio. Net dabartinis DP vadovas Kęstutis Daukšys sakė nematęs Uspaskicho laiško, tačiau pareiškė manąs, kad jis turi teisę juos rašyti.

Seimo DP frakcijos seniūnas Jonas Pinskus svarstė, kad savo laišku Uspaskichas tenorėjo paaiškinti padėtį, į kurią jis pateko ir kodėl taip atsitiko. „Nemanau, kad jo laiškas kenktų mums kaip partijai ar partijos nariams. Tie, kurie geriau žino situaciją, puikiai supranta, tuos įvykius ir kuo siekiama ta propaganda, t.y. per jį (Uspaskichą- aut.) pakenkti mums, Darbo partijai”, – teigė seniūnas.

Lietuvos generalinė prokuratūra jau yra išsiuntusi Rusijos teisėsaugai prašymą išduoti Uspaskichą.

Komentaras

Kęstutis ČILINSKAS, teisininkas:

– Tai daugiau politinis nei teisinis dokumentas. Nors jame minima labai daug teisės aktų, nenorėčiau vertinti, ar Uspaskicho išvardyti dokumentai traktuojami teisingai. Tai gali žinoti tik žmonės, tiriantys bylą.

Kita problema – ar Uspaskichas teisingai pateikia įvykius. Jeigu mes juo pasitikėtume, galėtume kaip teisininkai pasakyti, kokią dar teisės normą galima būtų pritaikyti situacijai. Dabar sunku tai padaryti.

Jeigu Uspaskicho atžvilgiu buvo kas nors pažeista, ne laikraštyje turi būti tai spausdinama, o rašomi skundai atitinkamoms institucijoms. Šiuo atveju Uspaskichas gal ir pralošė, nes jo laišką galima vertinti kaip bandymą daryti spaudimą tyrėjams.

Man yra tekę susidurti su bylomis, kur būdavo lygiai tokie pat emocingi rašiniai, asmeniškai pasirašyti Viktoro Uspaskicho. Bet teisme nagrinėjant bylas dėl neteisingų žinių paskelbimo jis savo minčių atsisakė. Tuomet jis pareiškė, kad ne jis rašė tą tekstą, nors buvo ir jo parašas, ir nuotrauka, ir net redakcijos pažyma, kad pats Uspaskichas tą rašinį atnešė.

Dabartinis politiko laiškas – politiko apeliavimas į savo rinkėjus. Jame taip pat reiškiamas ypač didelis susirūpinimas savo partija. Akivaizdu, kad Uspaskichui Darbo partija labai svarbi, kad ir kur jis būtų ir net jei formaliai jai nevadovauja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.