Mokytojai vaikus verčia pirkti kompiuterius

Daugybės uostamiesčio mokyklų mokytojai iš vaikų reikalauja referatus, rašto darbus, projektus rašyti ne ranka, o kompiuteriu.

Prisipažinti, kad namie neturi tokių galimybių, išdrįsta ne kiekvienas.

Prisipažinti – gėda

Gavęs rašto užduotį paauglys geriau tūno mokyklos skaitykloje, o jeigu ten nėra vietos, kloja pinigus interneto svetainėje, bet ranka rašyto darbo atnešti nedrįsta.

Ne vienas mokinys yra susitaikęs su tuo, kad už kompiuteriu rinktą darbą rašomi geresni pažymiai.

Gedminų pagrindinės mokyklos informatikos mokytojas ir Vaikų teisių apsaugos tarnybos vyresnysis specialistas Airidas Vitkevičius sakėsi girdėjęs apie ne vieną tokį atvejį. Tačiau, anot jo, tai priklauso nuo mokytojo sąžinės ir mokyklos taisyklių.

A.Vitkevičius patikino, kad to dažniausiai reikalauja vyresnės kartos mokytojai, neva negalintys perskaityti paprasto rašto.

Kompiuteris – būtinybė

Mokyklų darbuotojai sakėsi su šia problema mažai tesusiduriantys. Jų nuomone, turintieji kompiuterius rašyti referatų ranka nebenori, o neturintys gali naudotis mokykloje esančiais.

„Ąžuolyno” gimnazijos direktorės Vilijos Prižgintienės teigimu, informatikos mokytojų atliktas tyrimas parodė, kad dauguma mokinių namie turi kompiuterius ir jais naudojasi.

„Technologijomis naudojasi ne tik mokiniai. Elektroninį dienyną internete pavarto tikrai daug tėvelių”, – aiškino „Ąžuolyno” gimnazijos vadovė.

V.Prižgintienės nuomone, kompiuteris namie yra reikalingas dalykas. „Laikas nestovi vietoje, o jaunimas yra labai imlus naujovėms”, – svarstė ji.

Įsakė nereikalauti

„Vyturio” vidurinėje mokykloje šiuo klausimu buvo kalbėta. Direktoriaus Vlado Genučio teigimu, mokytojams buvo įsakyta nereikalauti iš mokinio kompiuteriu spausdintų darbų, jeigu jis tokių galimybių neturi.

Vadovas neabejojo, kad tokių mokinių, kurie neturi namie nei kompiuterio, nei interneto, yra nemažai.

„Jiems galime pasiūlyti darbus rašyti skaitykloje, kurioje yra trys kompiuteriai, arba tartis su informatikos mokytoju, kad po pamokų leistų pasėdėti”, – dėstė sprendimo būdus direktorius.

V.Genutis sutiko, kad paaugliai gėdijasi sakyti, kad namie neturi kompiuterio, o darbus rašyti tik kompiuteriu besąlygiškai reikalaujančius pedagogus vadino keistais.

„Kiekvienas pedagogas yra žmogus ir turi savų keistenybių, tačiau tos keistenybės neturėtų trukdyti žmogiškiems santykiams”, – įsitikinęs mokyklos vadovas.

Pabėgti – neįmanoma

Akių ligų specialistai patvirtino, kad ypač padaugėjo regėjimo sutrikimų dėl darbo, kai ilgas valandas akys įbedamos į kompiuterį,.

Gydytoja oftalmologė Danutė Paškevičienė ikimokyklinio amžiaus vaikams nerekomendavo ilgiau nei 20 minučių sėdėti prie kompiuterio.

Vyresniems pakanka dviejų valandų per dieną ir būtų naudinga, jei kas pusvalandį būtų daromos pertraukos.

„Nuo technologijų niekur nepabėgsime, tad tenka susitaikyti su vaikų pomėgiais”, – sakė D.Paškevičienė.

Kita akių ligų specialistė Irena Mikelevič įsitikinusi, kad vaikams iki 10 metų kompiuteris visai nereikalingas.

„Kartais pamatome tokias kompiuterio paveiktas akis, kad nebe-žinome, kaip ir begelbėti”, – prisipažino akių ligų gydytoja.

Draudimų nėra

Savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausiajai inspektorei Vidai Bubliauskienei ši problema – pažįstama. Ji kritikavo kai kurių mokytojų metodus ir skatino vaikus rašyti tik ranka.

Taisyklių, kad rašto darbai privalomi rašyti kompiuteriu, nėra. Todėl mokytojui primygtinai reikalaujant tai daryti, vaikas ar tėvai turi teisę skųstis.

„Referatų rašymas yra atgyvenęs metodas, neduodantis naudos, todėl jo reikėtų visai atsisakyti”, – išsakė savo nuomonę inspektorė.

Būdama lituanistė, V.Bubliauskienė pastebėjo, kad darbų rašymas kompiuteriu netgi kenkia. Įdiegtos programos ištaiso rašybos klaidas, todėl mokiniui nereikia stengtis galvoti apie kalbos taisyklingumą.

V.Bubliauskienės nuomone, ranka rašantys vaikai geriau skaito, daro mažiau klaidų rašydami ir aiškiau dėsto mintis.

„Mokyklose turėtų būti labiau akcentuojama rašymo ranka nauda, nes vaikai ir taip įpratę be taisyklių rašyti elektroninius laiškus ir trumpąsias žinutes”, – tvirtino V.Bubliauskienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.