Mažesnio gyventojų pajamų mokesčio tarifo gali tekti dar palaukti

Vyriausybė numato gyventojų pajamų mokesčio tarifą mažinti iki 20 proc. ne kitąmet, kaip ragina spartesnio liberalizavimo šalininkai, o nuo 2008 metų spalio.

Finansų ministerija, pristatydama Seimui 2007 metų valstybės biudžetą, daro prielaidas, kad pajamų mokestis gali būti sumažintas iki 20 proc. tik įvertinus kitų metų biudžeto pajamas.

Finansų viceministras Rimantas Šadžius dienraščiui „Verslo žinios” tvirtino kol kas negalįs pasakyti ir to, ar gyventojų pajamų mokestis 2008 metais bus sumažintas iki 20 procentų.

Nuo šių metų liepos iki 27 proc. sumažintas gyventojų pajamų mokesčio tarifas nepablogino biudžeto pajamų, gaunamų iš šio mokesčio. Analitikai tikina, kad „susitraukė” ir šešėlinė ekonomika.

„Mūsų nuomone, dabar 6 procentiniais punktais pamažintas tarifas turi teigiamą poveikį ekonomikai, yra atgarsių, kad šešėlinė ekonomika sumažėjo. Iš tikrųjų tas sumažinimas gal dar nepaskatino didesnės dalies atlyginimų legalizavimo, bet jeigu būtų žengtas dar vienas žingsnis, tai ir darbuotojų nepasitenkinimas, ir darbdavių rizika sumažėtų – tai būtų racionalūs ir protingi sprendimai”,- mano Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) Ekonomikos ir finansų komiteto direktorius Marius Busilas.

Sumažinus gyventojų pajamų tarifą iki 27 proc., kitas jo mažinimas – iki 24 proc. numatytas tik 2008 metų sausio 1 dieną. Kompensuoti galimus biudžeto praradimus buvo įvestas vadinamasis „socialinis mokestis”, padidinęs pelno mokesčio tarifą. Šiemet – iki 19 proc., kitąmet – iki 18 procentų.

„Esame sąmoningi ir nemanome, kad mokesčių mokėti nereikia, bet galvojame, kad būtina sumažinti gyventojų pajamų mokesčio tarifą iki 20 proc. nuo 2007 m., o jeigu nespėjame nuo kitų metų sausio, tai nuo vidurio būtinai. Tokios nuomonės laikomės ir laikysimės”, – sakė LPK atstovas.

Nepaisant mažėjančių mokesčių, kitų metų nacionalinio biudžeto pajamos auga beveik 2 mlrd. litų. Valstybės biudžeto pajamos, neskaitant ES paramos, 2007 metais auga 14,3 proc. iki 15,728 mlrd. litų.

Prognozuojama, jog nominalus BVP augimas 2007 metais sieks 10 proc., infliacija dėl šilumos ir kuro kainų augimo bus 4,7 proc., biudžeto fiskalinis deficitas sieks 1,3 procento.

Finansų ministerijos duomenimis, asignavimų valdytojų papildomas lėšų poreikis kitais metais didėja 4,552 mlrd. litų.

Tiesa, kol kas neaišku, ar tokie patys skaičiai bus įrašyti į kitų metų biudžeto projektą.”Gairės tam ir gairės, kad jos nebūtų aiškios”, – dienraščiui sakė finansų viceministras Rimantas Šadžius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.