Britų parlamentarai Jungtinę Karalystę ragins investuoti Lietuvoje

Vygaudo Ušacko, mūsų šalies ambasadoriaus Jungtinėje Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystėje, iniciatyva Lietuvoje tris dienas viešėjo Bendruomenių rūmų nariai, Visų partijų grupės ryšiams su Lietuva pirmininkai ir nariai Rogeris Berry (Leiboristų partija), Stephenas Poundas (Leiboristų partija) ir Lordų rūmų narys, Visų partijų grupės ryšiams su Lietuva pirmininkas Lordas Bownessas (Konservatorių partija). Vakar Didžiosios Britanijos parlamentarai R.Berry ir S.Poundas, lydimi V.Ušacko, lankėsi Alytuje.

Vizitu siekiama kelių tikslų

V.Ušacko tvirtinimu, Bendruomenių ir Lordų rūmų nariai iš Didžiosios Britanijos susitiko su Seimo Pirmininku Viktoru Muntianu, Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Jungtine Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalyste grupės pirmininke Birute Vėsaite, šios grupės nariais. Britų parlamentarai lankėsi Jungtinės Karalystės kapitalo įmonėje UAB „Intersurgical”, tiekiančioje aukštos kokybės kvėpavimo produktus ligoninėms visame pasaulyje, Pabradėje. Svečiai taip pat apžiūrėjo Ignalinos atominę elektrinę ir susitiko su jos vadovybe.

Vakar britų parlamentarus ir ambasadorių V.Ušacką priėmė miesto meras Vytautas Kirkliauskas. Priėmime dalyvavo ir rajono savivaldybės vicemeras Aurimas Truncė, rajono merės patarėjas Juozas Pilvelis. Didžiosios Britanijos parlamentarams buvo pristatyta Alytaus vizitinė kortelė – filmukas apie Alytų anglų kalba. Jame teigiama, kad Alytus – patogi vieta plėtoti verslą ne tik mūsų mieste, bet ir kaimyninėse šalyse.

V.Ušackas, pristatęs svečius, sakė, jog Didžiosios Britanijos Bendruomenių ir Lordų rūmų atstovų vizitu Lietuvoje siekiama kelių tikslų: aptarti dvišalius santykius, pristatyti britų investicijas Lietuvoje, bendrą investicinį klimatą šalyje ir taip paskleisti informaciją apie Lietuvos regionuose palankias sąlygas verslui. „Britų parlamentarai taps papildomais Lietuvos ambasadoriais, paragins savo šalies verslininkus investuoti mūsų krašte”, – teigė Lietuvos ambasadorius.

Smagu, kad investuoja Lietuvoje

R.Berry ir S.Poundas prisipažino Alytuje viešėję prieš penkerius metus. „Tuomet mes lankėmės ir akcinėje bendrovėje „Alita”. Alytus – putojančio vyno miestas, „Alitos” gėrimai geri, nes kitą rytą galvos neskauda, – juokavo svečiai. Jie šmaikščiai dėkojo už vakarykštį lietingą, t. y. anglišką, orą: – Bet nereikėjo taip persistengti. Dvi saulėtos dienos labiau patiko”. Britų parlamentarams smagu, kad anglų verslininkai investuoja Lietuvoje, Alytuje – irgi: „Jūsų medžio, metalo ir baldų pramonė turi potencialą ir mūsų šalyje. S.Poundas netgi pareiškė: „Laukiu nesulaukiu, kada savo namus galėsiu apstatyti Alytuje pagamintais minkštaisiais baldais”.

Iš savivaldybės svečiai kartu su Alytaus miesto ir rajono vadovais išvyko į Didžiosios Britanijos kapitalo įmones – UAB „Vita Baltic International”, įsikūrusią Jurgiškių kaime ir gaminančią produkciją iš porolono, UAB „Sofa Brands”, įsteigtą mieste ir gaminančią minkštuosius baldus.

„Vita Baltic International” britų parlamentarams ir Lietuvos ambasadoriui Jungtinėje Karalystėje pristatė porolono gamyklos generalinis direktorius Vladislavas Gunevičius, „Sofa Brands” – gamybos vadovai Darenas Bairdas ir Raimundas Jančiukas. R.Berry ir S.Poundas domėjosi įmonėse gaminama produkcija, bendrovių plėtra. Teiravosi, kaip sprendžia darbo jėgos stygiaus problemą. Mat abiejose bendrovėse buvo neslėpta, kad darbininkai emigruoja į užsienio valstybes, tarp jų ir į Didžiąją Britaniją.

Abiejose Jungtinės Karalystės kapitalo įmonėse svečiai sužinojo apie ketinimus plėsti produkcijos gamybą.

Britų parlamentarai, kalbėdami apie lietuvių emigraciją, pabrėžė, kad ji yra laikinas reiškinys ir vieniems mūsų tautiečiams galbūt pavyks įsitvirtinti užsienyje, kitiems teks grįžti į tėvynę. Jie užsiminė ir apie Airiją, iš kurios irgi buvo išvykę daug žmonių: „Bet Airijos prezidentė paskelbė akciją, kad ant kiekvieno lango pastatysianti po žvakę tiems, kas pajėgs piliečius susigrąžinti į šalį”.

R.Berry ir S.Poundas, žurnalistų klausiami apie atlyginimų dydžius (Jungtinės Karalystės kapitalo įmonėse Alytuje žmonės uždirba keturis kartus mažiau negu lietuviai Didžiojoje Britanijoje), į konkrečius vertinimus nesileido, tačiau akcentavo, kad Londone didelės kainos, aukštas gyvenimo lygis: „Aišku, geriau, kad lietuviai galėtų užsidirbti savo šalyje, bet žmonės patys turi rinktis, kur jiems gyventi. Žmonių ir kapitalo judėjimui jokių barjerų negali sukurti nei šalių vyriausybės, nei Europos Sąjunga”.

Parlamentarai dalysis vizito įspūdžiais

V.Ušackas pateikė šiek tiek skaičių, susijusių su Jungtinės Karalystės ir Lietuvos produkcijos eksportu bei investicijomis. Per metus Lietuva į Didžiąją Britaniją eksportuoja daugiau kaip 1,5 milijardo litų vertės produkcijos, daugiausia tekstilės ir baldų gaminių. Didžiosios Britanijos eksportas į Lietuvą sudaro 955 milijonus litų per metus. Britai mūsų šalyje daugiausia parduoda įvairių technologinių įrengimų. Anglijos investicijos Lietuvoje – 412 milijonų litų, Lietuvos – Didžiojoje Britanijoje – 58 milijonai litų.

V.Ušacko teigimu, britų parlamentarai, šiomis dienomis viešėję Lietuvoje, bus pakviesti dalyvauti Lietuvos turizmo informacijos centro Londone atidaryme lapkričio pradžioje, kad pasidalytų mūsų šalies regionuose patirtais įspūdžiais ir paakintų britų verslininkus dar daugiau investuoti pas mus. Svečiai pažadėjo tai padaryti. Ambasadorius pakvietė V.Gunevičių atvykti į Londono finansinio centro organizuojamą investicijų seminarą lapkričio pabaigoje ir pasidalyti Jungtinės Karalystės kapitalo įmonės sėkme Lietuvoje: „Mes stengsimės būti agresyvesni kviesdami britus investuoti Lietuvoje”.

V.Ušackas tvirtino apie laisvas darbo vietas Didžiosios Britanijos kapitalo įmonėse Alytuje paskelbsiąs lietuvių spaudoje: „Ne visiems lietuviams šioje šalyje sekasi taip, kaip atrodo. Ten yra daug firmų tarpininkių apgautų žmonių, neturinčių darbo, gyvenančių rūsiuose. Jiems reikia pasiūlyti alternatyvą”. Lietuvos ambasadoriaus nuomone, Didžiojoje Britanijoje lietuviai uždirba daugiau negu mūsų šalyje, tačiau patiria moralinių ir psichologinių nuostolių, mat čia palieka šeimas, artimuosius. Jis tiki, kad dabar Jungtinėje Karalystėje dirbantys ir namo pinigus siunčiantys mūsiškiai prikels kaimus, miestus atnaujindami sodybas, statydami namus, užsidirbs ir patys grįš į Lietuvą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.