Fortepijoninės muzikos vakaras, skirtas M.K. Čiurlionio 131-osioms gimimo metinėms

2006 metų rugsėjo 25 dieną, 19 valandą Vilniaus Rotušėje įvyks M.K. Čiurlionio fortepijoninių kūrinių rečitalis. Šis nemokamas renginys skiriamas 131-osioms didžiojo Lietuvos dailininko ir kompozitoriaus metinėms pažymėti. Čiurlionio kūrinius, vos prieš savaitę įrašytus Bavarijos radijo studijoje Miunchene, skambins pianistas, M.K. Čiurlionio provaikaitis, Rokas Zubovas.

Programoje skambės ir ankstyvieji Čiurlionio studijų Varšuvoje kūriniai, kupini virtuozinių vingrybių, alsuojantys Lenkijoje tvyrojusia šopeniškos mazurkos dvasia, ir eksperimentiniai, ką tiktai tapyba susižavėjusio kūrėjo opusai bei brandūs vėlyvieji preliudai, pralenkę laikmetį, atskleidę gilias vidines muzikos ir vaizduojamųjų menų sąsajas, kuriuos garsus rusų muzikos kritikas V.Karatyginas jau 1912 metais taikliai įvertino, parašydamas, kad „čia ir tik čia, tuose miniatiūriniuose preliuduose ir peizažuose mes imame jausti kažką dvasiškai giminingą tam Čiurlioniui, kurį pažįstame ir mėgstame jo paveiksluose.”

Pianisto Roko Zubovo, jau įrašiusio keturias M.K. Čiurlioniui skirtas kompaktines plokšteles, interpretuojamus kompozitoriaus kūrinius puikiai įvertino įvairių šalių muzikos kritikai:

„Tai buvo nuostabiai apšviečianti ir beprecedentinė koncertas-paskaita. Zubovas grojo vingrias melodines linijas ir bravūrinius pasažus su stulbinančiu lengvumu.” (Piano Teachers Congress News, New York, 1999).

„Rokas Zubovas – fortepijono burtininkas. Ekrane matyti dailininko darbai, sudėtingi spavų ir formų pasaulių vaizdiniai& nuostabiai atitiko meditatyvinius ir energinguosius fortepijono opusus, kurių pagalba Rokas Zubovas sukūrė genealią vizijų simfoniją. Darna buvo tokia tobula, kad sunku buvo atpažinti kur baigėsi muzika ir prasidėjo tapyba.” (France. La Depeche, Saint-Affrique, May 22, 2003)

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.