„Zune” galimybės neatitinka „Plays for sure” šūkio

Netyla šurmulys dėl naujojo „Microsoft” grotuvo „Zune”. Pradėjo sklisti kalbos, kad naujasis kompanijos gaminys negalės atkurti nuo kopijavimo apsaugotų „Windows Media” įrašų.

Kompanijos išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad grotuvas galės importuoti vartotojo turimą įrašų kolekciją, kurią jis įsigijo „Napster 2.0”, „Rhapsody”, „Yahoo! Unlimited” ar bet kurioje kitoje dabar veikiančioje muzikos įrašų interneto parduotuvėje. Tačiau čia pat rašoma, jog „tai priklauso nuo muzikos įrašų paslaugų teikėjo leidimo”, o dokumento apačioje smulkiu tekstu priduriama: „įrenginys gali importuoti neapsaugotus WMA, MP3, AAC, WMV, MPEG-4 ir H.264 įrašus”.

Žinoma, naivu tikėtis, kad „Apple” staiga ims ir licencijuos savo „FairPlay” kūrinių apsaugos sistemą naujam konkurentui. Tačiau jei kompanija neleis importuoti anksčiau įsigytų apsaugotų nuo kopijavimo kūrinių, vargu ar naujasis grotuvas galės sėkmingai konkuruoti su „Apple iPod”. Tokie gandai taip pat verčia abejoti skambia „Plays for sure” kampanija, skelbiančia, kad „Windows Media” įrašai skirti groti visur ir visada. Jie dar kartą įrodo, kad vartotojui DRM sistemos yra tik žalingos.

Kaip teigiama EFF svetainėje, to priežastis gali būti JAV priimtas DMCA aktas, visais atvejais draudžiantis apeiti autorių teises apsaugančias sistemas. Būtent remiantis šiuo aktu į teismą buvo paduotas šešiolikametis Jonas Johansenas, sukūręs DVD apsaugų šalinimo sistemą DeCSS, kad galėtų žiūrėti DVD diskus savo „Linux” kompiuteryje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.