Tik 30 procentų lietuvių mano, kad bus priimta bendra ES konstitucija

Didžioji dauguma Lietuvos gyventojų netiki, kad per ateinančius 15 metų bus priimta bendra Europos Sąjungos konstitucija arba bus laikomasi vieningos politikos įvairiose srityse. Ši išvada padaryta remiantis solidžia nuomonių apklausa, kurią trylikoje Europos Sąjungos valstybių atliko Vokietijos „Bertelsmann” fondas.

Tik 30 proc. apklaustųjų mano, kad iki 2020 metų bus ratifikuota bendra konstitucija. 11 proc. laikosi nuomonės, kad ir toliau bus laikomasi dabar galiojančių sutarčių. Vis dėlto 32 proc. mano, kad šios sutartys bus performuluotos, nors pagal jas konstitucija sudaryta nebus. 27 proc. apie tai nuomonės nepateikė.

Šiuo klausimu apklausos Lietuvoje rezultatai labai skiriasi nuo rezultatų vidurkio kitose Europos šalyse, kuriose nuomonė, kad Europos Sąjungos konstitucija bus priimta, yra žymiai labiau paplitusi.

Be to, lietuviai nesitiki daug iš Europos vieningos svarbių sričių politikos. Tik 47 proc. įžvelgia vieningos žemės ūkio politikos ir tik 30 proc. – vieningos socialinės politikos galimybę. Tik kas ketvirtas apklaustasis Lietuvoje (24 proc.) mano, kad iki 2020 metų bus sukurta bendra Europos Sąjungos kariuomenė.

Ir nors aiški dauguma lietuvių (62 proc.) mano, kad ES plėsis toliau, tik 17 proc. laiko, kad Turkija taps pilnateise nare, o 21 proc. taip mano apie Ukrainą. Taigi lyginant atskiras šalis, lietuviai apie Turkijos arba Ukrainos įsijungimo galimybę mano skeptiškiausiai po slovakų.

Bendra šio tyrimo išvada yra tokia, kad jaunesnioji Europos karta neabejoja, jog Europos Sąjunga toliau plėsis ir glaudžiau bendradarbiaus. Vis dėlto lyginant Europos šalis gauti itin vienareikšmiški apklausos duomenys. Jozefas Janingas, „Bertelsmann” fondo Europos ekspertas, daro tokią išvadą: „Dauguma ES piliečių neabejoja tiek esama ES vizija, tiek tolimesne sąjungos plėtra ir integracijos gilinimu. Visuomenės požiūriu, daugelis šiandieninių ginčijamų klausimų atrodo jau išspręsti. Prie to reikėtų derinti Europos politiką ir kurti naujus ES plėtros sprendimus. Bendras orientyras piliečiams šiame naujame dideliame projekte turėtų būti praktinė Europos vertė.”

ES ateities klausimai savaitgalį bus aptariami Berlyno tarptautiniame „Bertelsmann” forume, kuriame dalyvaus daug svarbių Europos politikų. Lietuvai, be kitų politikų, atstovaus ir ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas.

„Bertelsmann” fondo apklausą trylikoje ES valstybių narių rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais atliko TNS/EMNID nuomonių tyrimo institutas. Apklausoje dalyvavo daugiau kaip 10 000 žmonių. Šalyse, kuriose vyko apklausa, gyvena 88 % ES gyventojų. Apklausos duomenys rinkti iš visų geografinių ES zonų. Buvo įtrauktos ir senosios, ir naujosios šalys narės, tiek sumokančios į biudžetą daugiau nei iš jo gaunančios, tiek daugiau gaunančios nei sumokančios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.