Rusams – lietuviška, lietuviams – lenkiška mėsa

Pigesnė lenkiška kiauliena užkariauja Lietuvos parduotuvių lentynas. Tuo tarpu lietuviška mėsa jau tampa deficitu. Atsigaunant Rusijos mėsos perdirbimo įmonėms, mūsų šalies augintojai šią vasarą pradėjo vežti daugiau kiaulių į šią šalį.

Todėl Lietuvoje šoktelėjo supirkimo kainos. Tuo tarpu perdirbėjai skundžiasi negalintys konkuruoti su pigesne lenkiška produkcija. Per du mėnesius kiaulių supirkimo kaina Lietuvoje padidėjo 30 procentų, tad šiuo metu Lenkijoje kiaulienos skerdienos kilogramas kainuoja 70 centų pigiau nei Lietuvoje.

Jaučiamas kiaulienos deficitas

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos prezidentė Jolanta Bastienė teigė, kad perdirbėjai pateko į nepalankią situaciją.

„Rusijoje šią vasarą ypač išaugo kiaulienos poreikis, tad Lietuvoje šiandien juntamas lietuviškos kiaulienos deficitas”, – sakė ji.

Lietuviai vasarą masiškai pradėjo pardavinėti gyvas kiaules Rusijos mėsos perdirbėjams.

„Rusijos žemės ūkio ministras paskelbė naują kiaulininkystės plėtros programą.

Aukščiausiu lygiu nuspręsta šitoje šalyje auginti daugiau kiaulių, o ne importuoti iš užsienio. Per 5 metus ketinama atkurti visą kiaulininkystės sektorių.

Todėl statomos naujos fermos, kiaulininkystės kompleksai. Tačiau kol jų nėra, lietuviai tuo naudojasi, kadangi rusai moka gerą kainą”, – pasakojo perdirbėjų asociacijos vadovė.

Kaina nusveria patriotizmą

Tuo tarpu lenkams draudžiama įvežti kiaules į Rusiją. Todėl pigesnė lenkiška kiauliena patenka ant Lietuvos parduotuvių prekystalių.

„Kaina nusvėrė patriotizmą, todėl dabar esame priversti valgyti lenkišką, o ne lietuvišką kiaulieną”, – apibendrino J.Bastienė.

Prekybininkai taip pat pastebi, kad pirkėjai ieško pigesnės kiaulienos ir nesidomi jos kilme.

Mėsos kokybė skiriasi

Prekybos tinklams nelieka nieko kita, kaip rinktis pigesnę importinę mėsą.

„Iš tiesų šiandien galime sakyti, kad lietuviška kiauliena jau yra deficitas. Viską nulėmė kaina”, – sakė vienos didžiausių Lietuvoje mėsos perdirbimo įmonių „Agaras” direktorius Petras Vainoras.

Pasak jo, Lietuvos ūkiai vis mažiau augina kiaulių, be to, Lenkijos mėsos kokybės vertinimo sistema šiek tiek skiriasi nuo lietuviškos.

„Visada sakiau ir sakysiu, kad lietuviška kiauliena yra geresnė už lenkišką. Tačiau jei vartotojai ieško pigiau, nieko čia nepakeisi”, – gūžtelėjo pečiais „Agaro” vadovas.

Ką atveža, tą ir parduoda

Didžiausio mažmeninės prekybos tinklo „VP Market” atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskaitė teigė, kad jų prekybos tinkle parduodama ne tik lenkiška, bet ir estiška kiauliena.

„Ką mums pristato tiekėjai, tą mes ir imame. Jei atveža daugiau lenkiškos mėsos, mes ja prekiaujame”, – sakė V.Jakubauskaitė.

Prekybos tinklo „Iki” atstovas Tomas Vaišvila sakė, jog jie lenkišką mėsą pardavinėja tada, kai ima trūkti lietuviškos.

„Šią vasarą buvo juntamas toks stygius, todėl ir atsirado daugiau lenkiškos kiaulienos.

Tačiau nepasakyčiau, kad šiuo metu ji dominuoja „Iki” parduotuvėse”, – sakė T.Vaišvila.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.