Kurorto valdžiai – nenuspėjamo lietuvio idėjos

Rytoj Palangoje turėtų apsilankyti neeilinis svečias – ekscentriškasis ir keistasis lietuvis, buvęs ilgametis Kolumbijos sostinės Bogotos meras Antanas Mockus, apie kurio tariamus planus balotiruotis į Vilniaus vadovo kėdę jau sklando gandai.

Šis charizmatiškas politikas bei mokslininkas skaitys paskaitą tarptautinėje konferencijoje „Chaosas ir tvarka”, todėl kurorto vadovai bandys gauti auksinių patarimų, kaip suvaldyti balaganą Palangoje.

Dešimt metų Bogotai vadovavęs A. Mockus išgarsėjo kaip meras, netradicinėmis, unikaliomis ir net šokiruojančiomis priemonėmis sugebėjęs suvaldyti įsigalėjusią anarchiją 6,5 mln. gyventojų turinčioje Kolumbijos sostinėje.

Lauks idėjų

A. Mockus šiandien ir rytoj turėtų dalyvauti kasmetinėje Baltijos vadovų konferencijoje bei skaityti paskaitą „Daryti tai, kas neįmanoma. Lyderystė – kitaip”.

Garsusis Kolumbijos lietuvis mūsų valstybėje nėra lankęsis daugiau nei 10 metų, tačiau viešnagė Lietuvoje tetruks keturias dienas.

„A. Mockus Palangoje viešės dvi dienas, o vėliau vyks į Vilnių. Apsilankymas Kuršių nerijoje ar Klaipėdoje nenumatytas. Jis nakvos, kaip ir visi lektoriai bei konferencijos dalyviai, „Vanagupės” viešbutyje. Jokių specialių pageidavimų”, – „Vakarų ekspresui” sakė renginį organizuojančios bendrovės „Baltijos vadovų konferencijos” atstovai.

Pasak jų, pastaruoju metu žiniasklaidoje paskleistos kalbos apie tariamus A. Mockaus planus siekti sostinės mero posto tėra visiškas pramanas.

„Jis turi šeimą Kolumbijoje, todėl ten ir grįš. Be to, A. Mockus juk nėra Lietuvos pilietis”, – sakė organizatoriai.

Palangos savivaldybės meras Alvydas Kirstukas mūsų dienraščiui teigė vyksiančioje konferencijoje bandysiantis pabendrauti su įžymiuoju Bogotos meru.

„Mes jam parodysime informacinį filmą apie kurortą bei, esant laisvam laikui, pavedžiosime po Palangą. Man, kaip merui, įdomu, kokią jis metodiką taikytų sprendžiant kurorto problemas. Parodysime ir Jono Basanavičiaus gatvę, kurioje – chaosas. Paklausiu, kaip jį paversti tvarka. Taip pat – kaip susikalbėti su verslininkais, įvairiomis interesų grupėmis, nes versle – irgi chaosas”, – sakė meras.

Spalvinga biografija

1952 metais lietuvių menininkų šeimoje gimęs Kolumbijos matematikas, filosofas ir politikas A. Mockus pirmiausiai išgarsėjo dar 1993 metais.

Tuomet jis vadovavo Kolumbijos nacionaliniam universitetui, tačiau iš šio posto atsistatydino po to, kai norėdamas nuraminti įsisiautėjusią studentų auditoriją nusimovė kelnes ir parodė užpakalį.

Vėliau, tapęs Bogotos meru ir taip pradėjęs įspūdingą savo politinę karjerą, A. Mockus pareiškė, jog dabar jis vadovaus 6,5 milijono žmonių dydžio klasei, arba auditorijai.

Prieš tapdamas meru filosofas neturėjo jokios politinės patirties, tačiau korupcijos ir nusikaltimų liūne gyvenusius Kolumbijos sostinės žmones papirko savo nuoširdumu, o vėliau – nenuspėjamais sprendimais.

Jis dėvėdavo „Supermeno” kostiumą ir vadindavo save superpiliečiu. Valdydamas miestą, jis pasamdė 420-ies pantomimos artistų trupę, padėjusią tvarkyti laukinį miesto eismą ir įkūrė „moterų naktis”. Jų metu vyrai būdavo prašomi likti namie, prižiūrėti vaikus, o savo žmonas išleisti pasilinksminti į Savivaldybės finansuojamus koncertus atvirame ore.

Pirmąją iš trijų naktų, kurias meras paskyrė moterų linksmybėms, paūžti į miestą išėjo per 700 tūkst. moterų.

Kitas netradicinis problemų sprendimo būdas – skatinti žmones taupyti vandenį, per televiziją pasirodant iš dušo kabinos. Išsimuilinęs A. Mockus užsukdavo vandens čiaupą. Ši neordinari prevencinė priemonė suveikė – A. Mockaus valdymo metais vandens suvartojimas Kolumbijos sostinėje sumažėjo 40 proc.

„Svarbiausias šiandienos uždavinys – žinių paskirstymas, nes žinojimas įgalina žmones. Jeigu žmonės žino taisykles ir yra skatinami menu, humoru bei kūrybingumu, jie lengviau priima pasikeitimus”, – yra sakęs Kolumbijos lietuvis.

Dar viena plačiai pagarsėjusi A. Mockaus iniciatyva – paraginti miestelėnus skambinti į Savivaldybę, jeigu jie sutiko sąžiningą taksistą. Kai 150 tokių piliečių pranešė, jog sąžiningų taksi vairuotojų esama, su jais susitikęs Bogotos miesto vadovas įkūrė „zebrų (pėsčiųjų perėjų) kunigaikščių” klubą. Taip pavyko išsaugoti daugelio pėsčiųjų gyvybių.

Vienas didžiausių A. Mockaus nuopelnų – jo kadencijos metais žmogžudysčių skaičius Bogotoje sumažėjo perpus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.