Dėl LPK siūlymo pailginti darbo savaitę

Rugsėjo 13 d. vykusio susitikimo su Lietuvos Respublikos Ministru pirmininku Gediminu Kirkilu metu Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) vadovas Bronislovas Lubys pasiūlė darbo savaitę pailginti nuo 48 iki 60 valandų. LPK vadovas teigė, jog remiasi ES direktyvomis.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) pareiškia, kad tokie LPK atstovų pareiškimai klaidinama visuomenę, nes pailgintos darbo savaitės įvedimas iš esmės prieštarautų 2003 metų Europos Parlamento ir Tarybos direktyvai.

Nors kai kurios valstybės vis dar taiko ilgesnį savaitės darbo laiką, Direktyva reikalauja iki 5 metų pereinamojo laikotarpio pabaigos sutrumpinti jį iki 48 valandų. Todėl ir Lietuva, laikydamasi Direktyvos nuostatų, negali ilginti darbo laiko, nes įteisinus tokią praktiką būtų pažeistas pagrindinis Direktyvoje nustatytas principas – darbo laiko trumpinimas iki 48 valandų per savaitę.

Direktyva numato, kad valstybės narės gali taikyti ir palankesnes nuostatas darbuotojams, nei nustato pati Direktyva. Taigi Direktyva neverčia bloginti darbuotojų padėties ES valstybėse narėse, – ji nustato patį žemiausią standartą, kurio privalo laikytis visos valstybės.

LPSK yra prieš tokį klaidinantį visuomenę ES direktyvos traktavimą ir kategoriškai nesutinka, kad turėtų būti ilginama darbo laiko savaitė. Mažą darbo užmokestį sąlygoja ne darbo laiko trukmė, o verslininkų nenoras dalytis bendrai su darbuotojais sukuriama pridedamąja verte, taip pat per menkos investicijos į darbuotojų kvalifikaciją, naujas darbo vietas. LPSK nuomone, darbo užmokestis turi būti susietas su ekonominiais įmonės veiklos rezultatais. Kiekvienoje įmonėje turėtų būti aiški darbo apmokėjimo sistema.

Atkreipiame dėmesį, kad Lietuvoje darbo savaitė ir taip yra viena iš ilgiausių Europoje, o dėl menko darbo užmokesčio daugiau nei bet kurioje ES šalyje žmonių priversti dirbti dar ir kitus darbus.

Tenka apgailestauti ir dėl to, kad LPK pasiūlymas, kuris buvo pateiktas Vyriausybės vadovui, nebuvo aptartas su profsąjungomis nei darbiniuose susitikimuose, nei Trišalėje Taryboje.

Protestuodama prieš Lietuvos Pramonininkų konfederacijos siūlymą pailginti darbo savaitės trukmę, LPSK 2006 rugsėjo 26 d. organizuoja protesto akcijas prie LPK būstinių visoje šalyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.