Amerikos lietuviai vejami iš savo bažnyčios

Niujorke, Hadsono skvere, įsikūrusi Vilniaus Marijos bažnyčia skaičiuoja paskutines savo gyvavimo dienas

Šimto metų jubiliejų neseniai minėjusius maldos namus Hadsono skvero rajone lietuviai tikintieji praras dėl vietos vyskupijos nenoro padėti išspręsti pinigines problemas, mat nerandama lėšų bažnyčios stogui renovuoti. Apie tai pranešė Niujorko laikraštis „Villager”.

Gali įgriūti stogas

Bažnytėlė, kurioje telpa pora šimtų žmonių per pamaldas, su pirmosiomis problemomis susidūrė prieš keletą metų, kai didelių žiemos šalčių neatlaikė jos stogas. Inžinieriai nustatė, kad neatlikus specialių tvirtinimo darbų stogas kiekvieną akimirką gali įgriūti.

Vyskupijos sprendimas uždaryti bažnyčią buvo netikėtas net joje pamaldas laikiusiam lietuvių kilmės kunigui Eugenijui Savickiui, kuris prieš pasirinkdamas dvasininko kelią ne vienus metus dirbo gelbėtoju ugniagesių tarnyboje.

„Kardinolas paprasčiausiai pasikvietė mane ir lakoniškai pranešė, kad būsime išmesti į gatvę. Kaip pagrindinė to priežastis buvo įvardyta labai prasta pastato būklė. Taip pat man aiškino, esą čia nelaikomos Mišios lietuvių kalba, nors bažnyčia yra bendruomeninė. Iš tiesų lietuviškos Mišios čia vykdavo kiekvieną sekmadienį”, – dėl parapijos vyresnybės sprendimų apgailestavo Savickis. – Skaudžiausia, kad stogo problemai išspręsti reikalinga gana kukli suma – 15-20 tūkst. dolerių”.

Išstumia komercija

Hadsono skveras šiuo metu yra vienas sparčiausiai besiplečiančių Niujorko rajonų. Tai byloja ir vienas po kito šalia Vilniaus Marijos bažnyčios kylantys prabangūs gyvenamieji pastatai. Tačiau arkivyskupijos atstovas spaudai Josephas Zwillingas paneigė gandus, esą bažnyčią ketinama parduoti privatiems pirkėjams.

„Niekas net neužsiminė apie šios bažnyčios pardavimą, tad verčiau neužbėkime įvykiams už akių ir nedarykime klaidingų išankstinių išvadų. Be to, ir vieta, kurioje stovi Vilniaus Marijos maldos namai, nėra pati geriausia – susisiekimas čia gana prastas”, – tikino Zwillingas.

Tačiau antrosios ir trečiosios kartos Amerikos lietuviai, kurių dauguma čia susirinkdavo po dienos darbų ne tik pasimelsti, bet ir pabendrauti lietuviškai, susitikti su pažįstamais iš aplinkinių rajonų, turi susidarę savo nuomonę apie užkulisinius parapijos vyresniųjų dvasininkų žaidimus ir įvairias sprendimui uždaryti bažnyčią įtakos turėjusias povandenines sroves.

„Įdomu, kas nutiko su mūsų bažnyčios bendruomenės žmonių mokėtais draudimo pinigais. Už juos būtų galima ne tik sutvarkyti stogą, bet ir visą pastato fasadą. Tačiau lėšos nuplaukė į arkivyskupijos vyresnybės kišenes, neturime galimybių jų atgauti”, – apie susidariusią padėtį kalbėjo vienos iš keleto rajone lietuvių draugijų prezidentė Jovita Sleder.

Kunigas Eugenijus šiuo metu priverstas laikyti kasdienes Mišias bažnyčios rūsyje, kuris netinkamas vestuvių, krikštynų ar laidotuvių ceremonijoms. „Kuris iš mūsų norėtų, kad jo laidotuvės vyktų tamsiame bažnyčios rūsyje ar sporto salėje?” – retoriškai klausė dvasininkas. Tikinčiųjų išpažinčių dabar jam tenka klausyti daug kur: gatvėse, rūsiuose ir net tualetuose.

Nepraranda optimizmo

Vieni aktyviausių Vilniaus Marijos bažnyčios išsaugojimo rėmėjų yra Kolumbo riterių draugijos nariai.

Ši po visas JAV išsiplėtusi bendruomenė vienija gausų būrį vyrų, kurių amžius svyruoja nuo 50 iki 70 metų. Vietinės bendruomenės nariai, susirinkimus rengdavę bažnyčios patalpose ir patarnaudavę per Mišias, dabar aktyviai įsitraukė į parašų rinkimo akciją, kuria siekiama atkreipti valdžios dėmesį.

„Užaugau šiame rajone. Nuo neatmenamų dienų čia buvo mūsų antrieji namai. Jei artimiausiu metu nepavyks pakreipti įvykių priešinga linkme, prarasime ne tik pastatą ir brolijos susirinkimo vietą, bet ir dalį savęs, savo istorijos”, – sakė vienas draugijos lyderių Edmundas de Polas.

„Trumpas ateina”, – konkrečiai pokalbio pabaigoje situaciją apibendrino kunigas Edvardas. Jis turėjo galvoje šalia bažnyčios neseniai iškilusį JAV nekilnojamojo turto magnatui Donaldui Trumpui priklausantį 45 aukštų gyvenamųjų apartamentų kompleksą, kuris puikiai atspindi pagrindinę Niujorko gyvenimo taisyklę: jei neturi pinigų, esi niekas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.