Pasirašyta ES struktūrinių fondų paramos skyrimo sutarčių už 3,46 mlrd. litų

Finansų ministerijos duomenimis, nuo Lietuvos 2004-2006 m. bendrojo programavimo dokumento (BPD) įgyvendinimo pradžios iki šių metų rugpjūčio 31 d. buvo pasirašytos 2877 paramos teikimo sutartys už 3,46 mlrd. litų, iš kurių ES lėšos – 2,46 mlrd. litų, o tai sudaro 80 proc. BPD numatytų ES lėšų.

Pagal Europos socialinio fondo finansuojamas priemones nuo BPD įgyvendinimo pradžios iki šių metų rugpjūčio 31 d. pasirašytos 653 paramos teikimo sutartys už 713 mln. litų, iš jų – 520 mln. litų ES lėšų, o tai sudaro 85 proc. fondo lėšų. Europos socialinio fondo lėšomis siekiama mažinti socialinę atskirtį visuomenėje ir vykdyti jos prevenciją, skatinti lygias galimybes darbo rinkoje, kurti švietimo, profesinio ugdymo ir praktinio mokymo, mokslo ir aukštojo išsilavinimo sistemą, sudaryti geresnes sąlygas mokytis ir tobulėti visą gyvenimą. Taip pat didinti verslo įmonių konkurencingumą visame Lietuvos ūkyje, investuojant į mokymą ir įgūdžių formavimą, siekiant, kad darbuotojai prisitaikytų prie darbo rinkos pokyčių ir sparčiai kintančių darbdavių poreikių.

Pagal priemones finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo pasirašytos 646 paramos teikimo sutartys už 2,23 mlrd. litų, iš kurių – 1,6 mlrd. litų ES lėšos, o tai sudaro 79 proc. fondo lėšų. Europos regioninės plėtros fondo lėšomis siekiama sukurti ir išsaugoti darbo vietas, skatinama smulkaus ir vidutinio verslo bei technologijų plėtra, investuojama į infrastruktūrą – kelius, telekomunikacijas, energetiką.

Didžiausias skaičius sutarčių pasirašytas pagal iš Europos žemės ūkio orientavimo ir garantijų fondo finansuojamas priemones – 1506 smulkios vertės sutartys už 484 mln. litų, iš jų – 332 mln. litų ES lėšos, o tai sudaro 78 proc. fondo lėšų. Šiomis lėšomis remiamas konkurencingas žemės ūkis, teikiama parama diegiant naujus ūkininkavimo metodus, saugomas šalies kraštovaizdis ir kaimo vietovių paveldas.

Pagal priemones finansuojamas iš Žuvininkystės orientavimo finansinio instrumento lėšų pasirašytos 72 paramos teikimo sutartys už 32 mln. litų, iš kurių – 23 mln. litų ES lėšos (54 proc. fondo lėšų). Šio fondo priemonėmis siekiama subalansuotai naudoti jūros išteklius, modernizuoti žuvininkystės infrastruktūrą, gerinti žuvininkystės produktų pasiūlą ir naudojimą.

Nuo BPD įgyvendinimo pradžios jau yra įsisavinta (panaudota bei pripažinta deklaruotinomis Europos Komisijai) – 798 mln. litų, iš kurių – 570 mln. litų ES lėšos (18,4 proc. visų 2004-2006 m. Lietuvai skirtų ES lėšų).

Iš viso pagal Lietuvos 2004-2006 m. bendrąjį programavimo dokumentą numatoma paskirstyti 4,16 mlrd. litų, iš kurių – 3,09 mlrd. litų ES lėšos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.