Šių metų rugsėjo 14 d. „Forum Palace”, restorano „Tredici” salėje vyko pirmasis „Lietuvos someljė čempionatas. Vilnius Grand Prix”.
Pirmajame čempionate susirungė šeši dalyviai Jurgita Linkevičiūtė („Tikro vyno parduotuvė-restoranas”, Kaunas), Dainius Vasiliauskas (vyninės „Petit Marseille”, „Saint Germain”), Žydrūnas Krapukaitis (restoranas „Verkiai”), Arminas Darasevičius („Vyno klubas”), Stanislav Naumovič (restoranas „El Gaucho Sano”), Andrius Giedraitis ( UAB „Filipopolis”). Anot Lietuvos someljė asociacijos direktorės Daivos Marcinkienės, – „Visi dalyviai yra labai drąsūs, kadangi jie žengė pirmąjį žingsnį, kuris padės tobulinti Lietuvos restoranų kultūrą, įtvirtins aukščiausio lygio klientų aptarnavimą bei populiarins someljė profesijos atsiradimą mūsų šalyje”.
Nors someljė mokyklos studentai tik vasaros pradžioje išlaikė pirmąjį egzaminą, o tikro someljė Lietuvoje dar nėra, šis čempionatas tapo tvirtu žingsniu plėtojant ir įtvirtinant someljė profesiją Lietuvoje. „Čempionate tvyrojo labai draugiška atmosfera, dalyviai sirgo už savo konkurentus ir siekė, kad kiekvienas užduotis atliktų kuo geriau, tai parodo, jog Lietuvoje kuriasi tolerantiškas profesionalumo siekiantis bendraminčių ratas, kuris suteiks restoranų verslui solidumo”, – sakė LSA prezidentė ir čempionato žiuri narė Rasa Sužiedelienė.
Pradžioje dalyviams teko atsakinėti į testo klausimus. Antroji užduotis – vyno dekantavimas. Po dviejų rungčių keturi dalyviai pateko į finalą. Finalininkai aklojoje degustacijoje spėjo stipriuosius gėrimus, taisė klaidingą vyno kortą bei rekomendavo vynus ir kitus gėrimus prie įnoringos komisijos pasirinktų maisto patiekalų.
Čempionato nugalėtoju tapo vyninių „Saint Germain” (Vilnius) ir „Petit Marseille” (Klaipėda) direktorius Dainius Vasiliauskas, antrąją vietą užėmė Žydrūnas Krapukaitis restorano „Verkiai” direktoriaus pavaduotojas, trečiasis liko „Vyno klube” dirbantis Arminas Darasevičius.
Visi prizininkai vyks į Baltijos someljė čempionatą Taline.