Baisa pabaisa – pilvuko diegliai

„Mano vaikučiui labai dažnai kankina pilvuko diegliai. Jis tampa irzlus, kartais įsiverkia taip, kad ir man norisi rėkti, nes nebežinau, kaip jam padėti, jaučiuosi tokia bejėgė. Ką man daryti?” – klausia mama Simona.

Dažniausiai verksmu kūdikis sako, jog ko nors nori arba dėl ko nors kenčia. Jei jis sotus, visai gali būti, jog jį kankina pilvuko diegliai.

Kas sukelia pilvuko dieglius?

Didžiosios Britanijos pediatras Stuart‘as Crisp‘as sveikatos tinklalapyje www.netdoctor.co.uk teigia, jog beveik kiekvienas kūdikis kenčia pilvuko dieglius. Iš tiesų, net gydytojai nėra visiškai tikri dėl to, kas konkrečiai sukelia šiuos skausmus. Yra keletas teorijų, bet gydytojai vieningos nuomonės šiuo klausimu neturi. Taipogi ir dėl šių skausmų gydymo.

Viena iš teorijų, pasak S. Crisp‘o, yra ta, kad kūdikio žarnynas dirba per sunkiai ir tai sukelia spazmus. Kita – pilvuko diegliai atsiranda dėl to, kad mažylio žarnynas dirba per lėtai, todėl jame prisikaupia oro ir taip yra sukeliamas skausmas. Dar viena teorija teigia, kad pilvuko diegliai kyla dėl greito valgymo ir per daug suvalgomo maisto kiekio, taip pat bevalgant praryjamo oro. Yra nuomonių, kad šie mažylių skausmai turi ryšį ir su oro pasikeitimais ir su tuo, ar mama geria, ar ne karvės pieną.

Kaip atpažinti pilvuko dieglius?

Štai keletas S. Crisp‘o publikacijoje nurodytų požymių:
•Šie pilvuko skausmai gali prasidėti tarp antros ir ketvirtos savaitės po gimimo ir gali tęstis iki trijų mėnesių ar ilgiau.
•Kūdikis verkia labai stipriai, dažnai netgi 3 ar 4 valandas be perstojo ir jį labai sunku nuraminti.
•Kūdikis dažniausiai verkia maždaug tuo pačiu metu, paprastai vieną ar du kartus per dieną.
•Mažylis spardosi ir sugniaužia kumštukus.
•Kai kuriems kūdikiams retkarčiais gurgia pilvukas ir jie išleidžia daug susikaupusių dujų.

Arabella Greatorex JAV tinklalapyje www.naturalfamilyonline.com teigia, jog pirmiausiai reikėtų įsitikinti, ar kūdikis nėra alkanas ar ištroškęs, ar jo sauskelnės yra sausos, ar jam nėra per karšta, o gal per šalta, ar jam nenuobodu – gal jam reikia dėmesio?

Taip pat atminkite, kad verkimo priežastis gali būti ne tik pilvuko diegliai. Jeigu kūdikis verkia be perstojo ir jo nuraminti ilgą laiką neįmanoma, reikėtų ieškoti ir kitų galimų priežasčių.

Ar motinos mityba turi įtakos?

Kai kurie gydytojai mano, kad jeigu kūdikis maitinamas krūtimi, o motina valgo dujas sukeliantį maistą, tai gali sukelti ir kūdikio pilvuko dieglius.

Maistas ir gėrimai, gaminantys daug dujų yra:

•Apelsinų sultys,

•Daržovės, ypač svogūnai ir kopūstai,

•Vaisiai, ypač obuoliai ir slyvos,

•Aštrus maistas.

Norint išsiaiškinti, koks maistas, kurį jūs valgote, sukelia pilvuko dieglius jūsų kūdikiui, jums reikėtų kas kelias dienas keisti mitybą, tarp šių pakeitimų paliekant porą dienų.

Kaip galite padėti savo kūdikiui?

Į šį klausimą nėra paprasto atsakymo, nes pilvuko diegliai nėra iki galo suprantamas reiškinys. Tačiau keletas pasiūlymų, kuriuos tėvai galėtų išbandyti, yra:

•Daugelis vaikučių aprimsta sūpuojami lopšyje, lovytėje ar ant rankų.
•Kai kurie mažyliai jaučiasi geriau paguldyti ant pilvo – jūsų kūnas šildo kūdikio pilvuką.
•Mažylio pilvukui gali padėti ir švelnus masažas. Reikėtų masažuoti, sukant delną ratu iš kairės į dešinę. Masažas šia kryptimi gali palengvinti skausmą, padedant „išeiti” susikaupusioms dujoms mažylio žarnyne.
•Kai kurie tėvai teigia, kad vaikas nurimsta vežamas automobilyje.
•Kūdikį gali nuraminti muzika ar kiti monotoniški garsai. Galite ir jūs dainuoti kūdikiui – tai padės nurimti ne tik vaikui, bet ir jums.

Kaip susidoroti su šia problema?

Kai kūdikis kenčia skausmus, šeimos gyvenimas tiesiog apsiverčia aukštyn kojom. Tėveliai gali patirti didžiulį stresą, kai jų kūdikis ištisas valandas verkia ir, regis, niekas jam negali padėti.

Galite išmėginti specialius buteliukus kūdikiams, kurie apsaugo nuo pilvuko dieglių. Bebe Confort buteliukai Confort Bib turi specialią sistemą – vožtuvėlį. Maitinamas kūdikis neprisiryja oro, tai padeda užkirsti kelią pilvuko diegliams. Daugiau apie buteliuką Confort Bib…

Sunkiais periodais tėvai turėtų atkreipti dėmesį ir į save. Kūdikį turėtumėte žiūrėti pakaitomis, leidžiant vienas kitam pailsėti. Taip pat nepamirškite, kad visuomet galite paskambinti artimiems žmonėms ir sulaukti jų palaikymo bei pagalbos.

Visuomet prisiminkite – pilvuko diegliai yra tik laikinas dalykas!

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.