Šeško išdaigoms abejingų nelieka

Esate labai užsiėmę ir todėl net ir labai norėdami negalite sau leisti malonumo auginti naminį gyvūnėlį? Nesikrimskite – išeitis yra.

„Įsigykite naminį šešką. Tikrai nenusivilsite. Jis nereikalauja daug priežiūros, o džiaugsmo suteikia ir visai šeimai, ir svečiams”, – pataria Biržų rajone, Kilučių kaime, gyvenantys Jūratė ir Linas Garneliai.

Šį mielą padarėlį sutuoktiniai pavasarį padovanojo savo dukrai Ievai vienuoliktojo gimtadienio proga ir nuo to laiko jis tapo tikru Garnelių šeimos nariu.

Praeivių simpatijos – garantuotos

Kai Figa – toks gyvūnėlio vardas, už pavadėlio išvedama pasivaikščioti, praeiviai negali nuo jos atitraukti akių.

Meilus, visur savo snukutį kaišiojantis, judrus kaip gyvsidabris padarėlis pelno žmonių simpatijas.

Naminiai šeškai, dar vadinami „fretkomis”, Lietuvoje nėra labai paplitę, todėl susidomėję praeiviai dažnai šeimininkų teiraujasi, koks tai gyvūnas.

Vieni mano, kad tai žiurkė, kiti klausia, kokios veislės šis keistas šuo.

Tačiau dar nėra buvę, kad Figa nesukeltų aplinkinių šypsenos – neįmanoma nesijuokti matant tokį linksmuolį gyvūnėlį.

Susirado internete

Figa į biržiečių namus šių metų gegužę atkeliavo iš Kauno. Prieš tai šeima jokio naminio augintinio neturėjo.

„Svarstėm, kad gerai būtų ką nors įsigyti, tačiau vis susilaikydavom. Šunims ir katėms reikalinga nemaža priežiūra. Palikti vieni jie gali apdraskyti sienas ar baldus. Todėl dukrai užsiminus apie šešką, pradėjome ieškoti informacijos internete”, – sakė J.Garnelienė.

Specializuotame interneto tinklalapyje apie šeškus jie perskaitė, jog Kaune vienas žmogus parduoda jauniklius. Taip gegužės viduryje jų namuose atsirado Figa. Jai tuo metu buvo 1,5 mėnesio.

Iš gyvūnų parduotuvės augintinio pirkti Garneliai nenorėjo, nes ten parduodami tik gerokai ūgtelėję arba jau suaugę naminiai šeškai. Biržiečiai išsiaiškino, kad suaugusius labai sunku dresuoti.

Priežiūra nesudėtinga

Naminiai šeškai nereikalauja daug priežiūros.

Jų nereikia kaip šunų vedžioti į lauką, nebrangus išlaikymas.

Šeimininkų apskaičiavimu, mėnesiui Figos specialiam pašarui išleidžiama keliolika litų. Tik viena problema – artimiausias didesnis miestas, kuriame galima nusipirkti šio maisto, yra Panevėžys.

Naminis šeškas yra ir gurmanas – mėgstamiausias jo skanėstas – žaliosios vynuogės. Taip pat Figa neatsisako pasmaližiauti šokolado.

Poros mėnesių Figa buvo paskiepyta nuo pasiutligės. Vėliau tai daroma kartą per metus.

Dar reikia specialiomis replytėmis kartkartėmis apkarpyti nagučius.

J.Garnelienė nuramina visus, kurie baiminasi, kad šeškai dvokia.

„Patelės neskleidžia jokios smarvės. Specifinį kvapą kartais paleidžia tik patinėliai, tačiau jį skleidžiančios liaukos dažniausiai yra išoperuojamos, ir problema išsprendžiama”, – pasakojo moteris.

Vagia viską, ką paneša

Kol šeimininkai būna darbe, Figa visą dieną ramiai snaudžia savo narvelyje. Tačiau vos tik jie įžengia pro duris, pradeda bruzdėti ir reikalauti išleidžiama.

Išleista iš narvelio augintinė pradeda kasdienį savo šėlimo „maratoną”.

Siautėdama ji primena šunį, tik sukasi gal triskart greičiau.

„Čia ji kandžioja kojas ir dantukais segasi į kelnes, čia tampo pliušinį žaisliuką, o po kelių sekundžių, žiūrėk, jau užšokusi ant sofos – greitumas toks, kad nespėji mirktelėti, o ji jau kitoje vietoje”, – pasakojo Garneliai.

Gal Figa kaip šuo tampytų ir šlepetes, tačiau jų nepaneša. Šiaip ji į savo slėptuvę tempia viską, kas tik patraukia jos dėmesį ir gali pavilkti.

Nukniauktų daiktų slėptuvę Figa įsirengė miegamajame už lovos. Ten galima rasti ir kojinių, ir popierių, ir netgi rašiklių ar kitokių smulkmenų.

J.Garnelienė prisimena, kaip vieną rytą ruošdamasi į darbą ant lovos pasidėjo kojines. Vos nusisuko, Figa vieną akimirksniu nugvelbė.

Kol šeimininkė apsimovė naujos poros vieną kojinę, Figa nudžiovė antrąją.

Revizuoja rankines

Būdama nepaprastai smalsi Figa šmirinėja visur, kur tik gali įlįsti. Ne išimtis ir rankinės.

„Jau įpratome, kad Figa „patikrina” mūsų visų rankines ir kuprines – įlindusi į jas smalsiai apuostinėja visus daiktelius. Atėję draugai taip pat jau žino, kad jų krepšiuose gali būti padaryta „revizija”, – pasakojo J.Garnelienė.

Ne išimtis buvo ir korespondentės kuprinė. Užšokusi ant sofos ir aptikusi atsegtą, smalsuolė ją apuostinėjo ir šmurkštelėjo į vidų.

Kuprinėje Figa čežėjo kokias penkias minutes – bandė ištraukti rašiklius, popierius. Išlindusi lauk dar apuostė šonines krepšio kišenes, bet neradusi nė vienos atidarytos nusivylusi nušoko nuo sofos ir pradėjo žaisti su žaisliuku.

Nuotaiką išreiškia skleidžiamais garsais

Figos šeimininkai juokdamiesi sako, jog ji elgesiu panaši į šunį. Išleista iš narvelio visur sekioja paskui šeimininkus, kandžioja jiems kojas.

Gyvūnėlis mielai žaidžia su pliušiniu žaisliuku. Koridoriuje sustatytus batus išvarto ir ištampo.

Figa jau išmoko šunų triuką – norėdama gauti kokį skanėstą, ji tarnauja – atsitupia ant užpakalinės kūno dalies ir ištiesia į viršų suglaustas priekines kojytes.

Vienintelis skirtumas, anot šeimininkės, tai, kad Figa neloja. Tačiau leidžiami garsai puikiai atskleidžia augintinės nuotaikas – jeigu ji patenkinta, tai savotiškai guguoja.

Jeigu nuotaika bloga arba kažko išsigandusi, ji ima rėkti čaižiu, panašiu į žuvėdros, balsu.

Palaksčiusi po kambarį ir nuvargusi ji nulekia prie sėdinčių ant sofos šeimininkų ir pasiprašo kuriam nors ant rankų – letenėle pakrapšto kojas.

Nusidūkusi Figa mėgsta pailsėti ant rankų – išsitiesia visu ūgiu ir snaudžia.

Atostogavo Palangoje

Šiais metais Figai teko ir pakeliauti. Vasarą šeima važiavo į Palangą ir kartu pasiėmė augintinę. Visą kelią ji ramiai tupėjo poniai Jūratei arba Ievai ant rankų ir smalsiai dairėsi į pravažiuojančius automobilius.

Kai Palangos gatvėmis Garneliai vesdavosi Figą už pavadėlio, nebuvo taip, kad į juos dėmesio neatkreiptų poilsiautojai – žmonės šypsodavosi ir kalbindavo juokingą, viskuo besidomintį padarėlį.

Figa nekeldavo jokių problemų ir paplūdimyje. Žaisdama kapstydavosi po smėlį arba ramiausiai miegodavo susukta į rankšluostį.

Jauniklių neturės

Paklausti, kodėl augintinei davė tokį keistą vardą, Garneliai sakė pastebėję, jog naminiams šeškams vardai duodami kuo juokingesni. Pavyzdžiui, Figos motinos vardas yra Padla.

Tačiau Figai biržiečiai neleis atsivesti jauniklių. Prasidėjus rujai ji bus sterilizuota. Biržiečiai girdėjo, kad jauniklius atsivedusių šeškų patelių charakteris pasikeičia – jos tampa agresyvesnės, ne tokios žaismingos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Šeško išdaigoms abejingų nelieka"

  1. kaculis

    Garneliu seimyna yra man labai artimi nes jie turi dukra ieva mes geriausios drauges cool ju seiminele labai miela patikekit man jie labai patinka

  2. puyte

    man tai šeškai labai atinka as irgi noreciau tureti šeka…..ar tikrai geriau ji pirkti ne is parduotuves?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.