„Intel” ir partnerių išradimas padidins optinių ryšio įrenginių galimybes

Pasaulinis IT inovacijų taikymo lyderis „Intel” bendradarbiaudamas su Kalifornijos Santa Barbaros universiteto mokslininkais po ilgų tyrimų sukūrė unikalų hibridinį silicio lazerį. Šis išradimas leis padidinti dabartinių optinių ryšio įrenginių galimybes, ilgą laiką nedavusias ramybės mokslininkams ir inžinieriams.

Hibridinis lazeris, kuris ateityje galės būti naudojamas kompiuteriuose ir jų tinkluose, žymiai padidins jų darbo (apsikeitimo duomenimis) spartą.

Hibridinį lazerį „Intel” bei jos partneriams pavyko sukurti sulydžius silicio ir indžio fosfido plokšteles ir per ją leidžiant elektros srovę. Tokiomis sąlygomis indžio fosfidas skleidžia šviesą, o silicis ją sustiprina ir nukreipia reikiama kryptimi sudarydamas lazerio spindulį.

„Tikėtina, kad viename luste galima apjungti dešimtis, o gal ir šimtus hibridinių silicio lazerių. Naudojant tokią technologiją ateities kompiuteriams, būtų galima sukurti „duomenų vamzdžius”, kurių sparta siektų terabitus per sekundę”, – sakė „Intel” Optinių technologijų laboratorijos vadovas Marijus Paničijus (Mario Paniccia).

Kompiuterių, tarnybinių stočių, duomenų centrų ir tinklo įrangos kūrėjai ilgą laiką kovojo su problema, jog jų produktuose naudojamas silicis gali būti naudojamas šviesai užfiksuoti, moduliuoti ir netgi sustiprinti, tačiau jis pats neskleidžia šviesos, kuri būtina informacijos perdavimui optiniais kanalais.

Iki šiol naudojamas sprendimas, kai prie silicio jungiami spindulius skleidžiantys lazeriai, tačiau tokia technologija yra brangi, o lazerių montavimas ir derinimas yra sudėtingas ir dėl to nėra naudojamas masinėje gamyboje.

Išradimo bendraautoris, Kalifornijos Santa Barbaros universiteto profesorius Džonas Bauersas (John Bowers), daugiau kaip 25 metus tyrinėja indžio fosfido savybes bei lazerių technologijas. Šiuo metu jungdamas skirtingų medžiagų savybes jis kuria naujus optinius prietaisus, kurių duomenų perdavimo sparta siekia 160 gigabitų per sekundę.

Pastarasis optikos išradimas yra dar vienas ilgalaikės „Intel” tyrimų programos rezultatas. Kompanijos mokslininkai 2004 metais pirmieji pademonstravo silicio optinį moduliatorių, kurio sparta siekė 1 gigahercą ir buvo maždaug 50 kartų didesnė už ankstesnius analogiškus produktus. 2005 metais „Intel” pirmieji panaudojo silicį lazerio spindulio sustiprinimui ir vientiso srauto suformavimui remiantis Ramano efektu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.