Daugiabučio gyventojos balkoną užplūdo muselės

Šiemet pernelyg didelį įvairiausių vabzdžių paplitimą paskatino pernelyg karšta vasara

Prieš dešimtmečius, kai buvo statomi daugiaaukščiai namai, patenkinti naujakuriai, norėdami bent kiek pagyvinti niūraus betono apsuptį, ėmėsi sodinti medelius. Visa nelaimė, kad dažniausiai buvo dirbama be projektų, todėl medeliai atsidūrė prie pat namų sienų, kitose netinkamose vietose, kenkia komunikacijoms, o per suaugusį medį į butą gali patekti vagys.

Apkaltino liepas

Redakcijoje apsilankiusi V.Krėvės prospekto 79 namo gyventojos Milda Jomantienė ir jos kaimynė Danutė Mašanauskienė pradėjo skųstis kaimyniniame name augančiomis liepomis. „Tai nuo jų mano balkone atsirado daugybė muselių, kurios jau trečia savaitė gadina sveikatą. Gyvių priviso tiek daug, kad atrodo tarsi bičių spiečius būtų suskridęs į penktajame aukšte įstiklintą balkoną. Kiek prašėme pagalbos – niekas nenori padėti”, – liejo nuoskaudą kaunietė M. Jomantienė.

Moteris net atsinešė dėžutę negyvų muselių, labai panašių į vaisines. Gendant vaisiams, tokių atsiranda akimirksniu. M.Jomantienė šventai įsitikinusi, kad jų šaltinis – prie gretimo, 77-ojo, namo, esančio Pramonės prospekte, augančios liepos. Rodė dar 2003 metais Panemunės butų ūkiui, kuris tada administravo šiuos namus, dalies gyventojų prašymą, kad minėtos liepos būtų bent apgenėtos. Rašte tvirtinama, kad jos užstoja langus, todėl tenka net dieną degti šviesą. Nei tada, nei dabar niekas į tai nereagavo ir medžiai augo toliau. O štai dabar, anot šių gyventojų, liepos tapo muselių dauginimosi šaltiniais.

Priežastys slypi kitur

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus darbuotojas Ovidijus Petrulis kategoriškai pareiškė, kad liepos tokių muselių tikrai neaugina. „Jeigu taip būtų, tai, pavyzdžiui, per Laisvės alėją negalėtume pereiti”, – sakė O.Petrulis.

Ponia M.Jomantienė pagalbos prašė Dainavos seniūnijoje, kurios pareigūnas Romualdas Medzevičius, atsakingas už želdinių priežiūrą, „Kauno dienai” tvirtino buvęs pareiškėjos bute. „Pats mačiau neįtikėtiną daugybę vaisinių muselių, net pusę polietileninio krepšio pasisėmiau, konsultavausi su Zoologijos muziejaus specialistais, kurie patvirtino, kad liepų medžiai čia tikrai niekuo dėti. Tuo labiau kad prie gretimo namo medžiai auga už keleto metrų. Jie susodinti prie galinės sienos, kurioje nėra langų, todėl apie butų užtemdymą taip pat negali būti kalbos. Pažymėtina, kad V.Krėvės prospekto 79-ajame name tokios muselės įsiveisusios tik viename – minėto buto balkone. Jų nėra nei pas kaimynus, nei ant namo laiptinių langų. Tokios muselės dauginasi kas 20 minučių, todėl suradusios palankias sąlygas žaibiškai išplinta, dėl tokių savybių naudojamos mokslo tyrimams. Ši gyventoja turėtų kreiptis į savo namo bendriją arba į Kovos su kenkėjais stotį, kad iškviesti specialistai jas paprasčiausiai išnuodytų. Žinoma, už tai reikės patiems susimokėti”, – „Kauno dienai” sakė R.Medzevičius.

Įsipareigojo padėti namo bendrija

V.Krėvės pr. 79-asis namas priklauso daugiabučių namo savininkų bendrijai „Vairas”, kurios pirmininkas Aurelijus Sabaliauskas įsipareigojo padėti. Jis susitarė su kaimyninį namą, prie kurio auga minėtos liepos, administruojančia AB „City Service”, kad jai sumokės už medžių genėjimą. Tačiau ir A.Sabaliauskas nebuvo tikras, ar kaimynės balkone įsiveisusios museles platina būtent šios liepos.

Dainavos seniūnijoje mums tvirtino, kad šalimais esantis Pramonės pr. 81 namas nėra susitvarkęs žemės nuosavybės dokumentų, įtarimais apipintos liepos auga Kauno miesto savivaldybės žemėje, todėl ir jų priežiūra turėtų rūpintis tikrieji žemės savininkai.

Kai kurie specialistai linkę tvirtinti, kad šiemet pernelyg didelį įvairiausių vabzdžių paplitimą paskatino pernelyg karšta vasara. Dainavos seniūnijos specialistas R.Medzevičius sakė, kad pagalbos tik ką kreipėsi ir V.Krėvės pr. 77-ojo namo gyventojai. Prie pat namo augančių tuopų lapai užsikrėtę kažkokia liga ir nuo jų visa žemė, kaip ir šalia stovintys automobiliai, nusidažę mėlyna spalva, o Kauno centre gyvenantys žmonės šiemet jaučia nepatogumą dėl pernelyg didelio uodų antplūdžio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.