Metinės pelno mokesčio deklaracijos pateikimo naujovės

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad šiemet pirmą kartą metines pelno mokesčio deklaracijas už 2005 mokestinius metus turi pateikti kai kurie pelno nesiekiantys vienetai ir socialinės įmonės statusą turinčio įmonės.
Pelno nesiekiantiems vienetams priskiriamos viešosios įstaigos, asociacijos, labdaros ir paramos fondai, daugiabučių namų savininkų bendrijos, sodininkų bendrijos, religinės bendrijos, bendruomenės ir centrai bei kiti viešieji juridiniai asmenys, įregistruoti pagal atitinkamus Lietuvos Respublikos įstatymus.
Pelno nesiekiančių vienetų, kurių pajamos iš ūkinės komercinės veiklos neviršija 1 milijono litų, apskaičiuota apmokestinamojo pelno dalis atitinkanti 25 tūkst. litų sumą apmokestinama 0 proc. tarifu, likusi – 15 proc. Jeigu ūkinės komercinės pajamos per mokestinį laikotarpį viršija 1 milijoną litų, tai visas apmokestinamasis pelnas apmokestinamas 15 proc. tarifu.
Būtina žinoti, kad pelno nesiekiantys vienetai gali neteikti metinių pelno mokesčio deklaracijų, jeigu jie nevykdo ūkinės komercinės veiklos. Tokiu atveju jie laikinai atleidžiami nuo metinės pelno mokesčio deklaracijos teikimo vietos mokesčių administratoriui. Pelno nesiekiantys vienetai, nevykdantys ūkinės komercinės veiklos, mokestiniam laikotarpiui pasibaigus iki paskutinės pelno mokesčio deklaracijos pateikimo datos turi pateikti laisvos formos raštą apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai, kurioje jie įregistruoti bei Mokesčių mokėtojų registrui ir nurodyti deklaracijų nepateikimo priežastis.
Metinę pelno mokesčio deklaraciją už 2005 metus turi pateikti ir socialinės įmonės statusą turinčios įmonės, nors jų apmokestinamasis pelnas, jeigu atitinka visas Pelno mokesčio įstatyme nustatytas sąlygas, ir apmokestinamas nuliniu pelno mokesčio tarifu.
Primename, kad metinę pelno mokesčio deklaraciją už mokestinį laikotarpį įmonės ir kiti juridiniai asmenys (kurių mokestinis laikotarpis sutampa su kalendoriniais metais) turi pateikti iki spalio 1 dienos. Kadangi šių metų spalio 1 diena yra sekmadienis, tai metinė pelno mokesčio deklaracija už 2005 metus turi būti pateikta iki šių metų spalio 2 dienos. Pelno mokestis taip pat turi būti sumokamas iki šios datos.
Metinių pelno mokesčio deklaracijų ir jų priedų formos nepasikeitė. Juridiniai asmenys, kurie sudaro finansinę atskaitomybę, turi pateikti metinę pelno mokesčio deklaracijos FR0475 formą, o juridiniai asmenys (individualios įmonės ir ūkinės bendrijos), kurie nesudaro finansinės atskaitomybės, turi pateikti metinės pelno mokesčio deklaracijos FR0475A formą.
Taip pat atkreipiame dėmesį, kad nuo 2005 metais prasidėjusio mokestinio laikotarpio Lietuvos vienetas ar užsienio vienetas, vykdantis veiklą Lietuvoje per nuolatinę buveinę, per mokestinį laikotarpį su asocijuotais asmenimis sudaręs sandorių ir/ar ūkinių operacijų, kartu su metine pelno mokesčio deklaracija teikia ir Asocijuotų asmenų tarpusavio sandorių arba ūkinių operacijų ataskaitos FR0528 formą. Ataskaita FR0528 yra metinės pelno mokesčio deklaracijos priedas. Tačiau, jei per mokestinį laikotarpį vienetas su asocijuotais asmenimis sudarė sandorių ir/ar ūkinių operacijų, kurių vieno vertė buvo mažesnė nei 300 tūkstančių litų, arba sudarė vienarūšių sandorių ir/ar ūkinių operacijų, kurių bendra vertė per mokestinį laikotarpį buvo mažesnė nei 300 tūkstančių litų, arba sudarė nevienarūšių sandorių ir/ar ūkinių operacijų, kurių bendra vertė per mokestinį laikotarpį buvo mažesnė nei 300 tūkstančių litų, tai vienetas gali ataskaitos neteikti. Ataskaitos FR0528 užpildymo taisyklės skelbiamos VMI prie FM interneto svetainėje (www.vmi.lt), apie jas galima sužinoti ir apskričių valstybinėse mokesčių inspekcijose.
Kaip ir praėjusiais metais taip ir šiais metais visi pelno mokesčio mokėtojai, kurie sudaro finansinę atskaitomybę, vadovaujantis Pelno mokesčio įstatymo nuostatomis, vietos mokesčių administratoriui kartu su metine pelno mokesčio deklaracija turi pateikti ir asocijuotų asmenų deklaracijos priedą bei finansinę atskaitomybę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.