Lietuva nutraukė skolinimąsį iš Pasaulio banko

Vakar Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir Pasaulio bankas apsikeitė raštais, pažyminčiais skolinimosi iš Pasaulio banko nutraukimą. Oficialų raštą Lietuvos Respublikos Vyriausybės vardu pasirašė finansų ministras Zigmantas Balčytis, o Pasaulio banko vardu – Pasaulio banko viceprezidentas Europos ir Vidurio Azijos regiono šalims Shigeo Katsu. Pasirašymo ceremonijoje taip pat dalyvavo Pasaulio banko vykdantysis direktorius, atstovaujantis Lietuvai, Svein Aass.

„1991 m. atkūrusi nepriklausomybę, Lietuva sėkmingai įgyvendina užsibrėžtus ekonominius tikslus. Šalies BVP nuo 2001 m. vidutiniškai išaugo daugiau kaip 7,5 procento – tai įspūdingas sėkmingai įgyvendintų priemonių rezultatas. Pasiekus aukštus ekonominius rodiklius, 2005 m. Lietuvos bendrosios nacionalinės pajamos, tenkančios vienam gyventojui, sudarė 7 210 JAV dolerių, – teigė Shigeo Katsu. – Pastaraisiais metais šalies vykdoma apdairi makroekonominė politika ir pastangos tobulinti valstybės valdymą – puikus pavyzdys, iš kurio verta pasimokyti ne tik kitoms regiono valstybėms, bet ir valstybėms už jo ribų”.

„Lietuvoje išlieka tvarus ekonominis augimas, stabili ir patikima finansų sistema, efektyviai veikianti rinkos ekonomika ir stiprios institucijos. Norėčiau padėkoti Pasaulio bankui už bendradarbiavimą ir visokeriopą paramą Lietuvai sėkmingo persitvarkymo į rinkos ekonomiką metu,” – sakė Zigmantas Balčytis.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę ir nuo 1992 m. tapus Pasaulio banko nare, bankas rėmė efektyvias reformas, institucijų stiprinimą bei viešojo sektoriaus investicijų skatinimą (įskaitant viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės projektus). Siekdamas skatinti konkurencingumą, mažinti socialinę atskirtį bei skurdą, bankas atliko išsamų analitinį darbą, konsultavo ekonominiais ir techniniais klausimais bei teikė paskolas. Naudodamasi analitine ir konsultacine Pasaulio banko pagalba, Lietuva iš banko pasiskolino iš viso 480 milijonų JAV dolerių, kuriuos skyrė 17-ai projektų struktūrinių reformų, sveikatos, švietimo modernizavimo, infrastruktūros plėtojimo srityse, taip pat Baltijos jūros užterštumui mažinti.

Įforminus Lietuvos skolinimosi iš Pasaulio banko nutraukimą, tolesnis bendradarbiavimas su Pasaulio banku tęstųsi dalijantis sukaupta patirtimi bei būtų grindžiamas partnerystės pagrindais.

„Esame įsitikinę, kad skolinimosi iš Pasaulio banko nutraukimas bus aiškus ženklas tarptautinei bendrijai, kad skatindami vystymąsi siekiame tapti aktyvia šalimi donore. Lietuva, kaip nauja ES valstybė narė, vykdydama įsipareigojimus yra pasirengusi padidinti paramą vystomajam bendradarbiavimui ir aktyviai bendradarbiauti, siekiant įgyvendinti Jungtinių Tautų Tūkstantmečio plėtros tikslus”, – teigė Balčytis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.