Šildymo sezonui ruošiamasi vangiai

Paskutines porą savaičių virusios aistros dėl brangstančios šilumos Klaipėdos vadovus paskatino pasidomėti, kaip apskritai miestas ruošiamas artėjančiai žiemai.

Pasak uostamiesčio mero Rimanto Taraškevičiaus, padėtis kol kas nėra džiuginanti. Šiuo metu mieste yra 2095 šilumos mazgai. Iš jų šildymo sezonui parengti 1277, arba 61 proc. Tačiau vadinamuosius šildymo pasus iš jų iki šiol yra gavę tik 359, arba 17 proc.

Vadinamųjų namų valdų administruojamuose gyvenamuosiuose namuose esama 920 šilumos mazgų, iš kurių hidraulinius bandymus perėjo 664, tačiau pastatų šilumos parengties šildymo aktų pasirašyta viso labo 193 (21 proc.).

Pasak R. Taraškevičiaus, geriausiai šildymo sezonui ruošiami daugiabučiai gyvenamieji namai, vaikų lopšeliai-darželiai ir sveikatos apsaugos objektai. Deja, sakė miesto vadovas, to paties nepasakysi apie individualius namus, administracinės paskirties bei kitus statinius. Pastarųjų šeimininkams, anot mero, pats metas atsibusti, juo labiau kad laiko pasiruošti žiemos šalčiams dar yra.

Dalys pinigus

Preliminariais duomenimis, per sausio – rugpjūčio mėnesius į miesto iždą įplaukė per 196 mln. litų – 14 mln. 246 tūkst. litų daugiau nei tikėtasi. Aštuonių mėnesių pajamų planas įvykdytas 107,8 proc.

Daugiausia viršplaninių lėšų gauta už parduotus žemės sklypus – apie 5,5 mln. litų. Per 3,7 mln. litų daugiau surinkta gyventojų pajamų mokesčio. Nekilnojamojo turto mokesčio surinkta maždaug 4,7 mln. litų daugiau nei prognozuota. Antra vertus, sakė R. Taraškevičius, nemaža dalis savininkų šį mokestį sumokėjo avansu, tad metų gale perviršis vargu ar bus didesnis nei 2 mln. litų. Be to, reikėtų įvertinti ir tai, kad miesto Taryba yra priėmusi sprendimą dėl lengvatų teikimo.

Pasak R. Taraškevičiaus, sėkmingai vykdomas biudžeto planas dar šį mėnesį leis miesto Tarybai skirti papildomą finansavimą labiausiai to reikalingoms sritims. Šiuo metu jau rengiamas sprendimo projektas dėl maždaug 10,8 mln. litų paskirstymo. Jį planuojama svarstyti per rugsėjo 28 dieną vyksiantį miesto Tarybos posėdį.

Apie 5,5 mln. litų ketinama skirti miesto infrastruktūrai gerinti, 1,6 mln. litų atiteks kūno kultūros ir sporto programai įgyvendinti, dar apie 2 mln. litų planuojama skirti švietimo įstaigų reikmėms, apie 1 mln. litų turėtų būti skirta įvairioms socialinėms programoms papildomai finansuoti.

Vilniuje – apie miesto problemas

Jau tapo įprasta, kad trečiadieniais Klaipėdos meras miesto reikalus tvarko Vilniuje.

Pasak R. Taraškevičiaus, ypač svarbus buvo susitikimas su finansų ministru Zigmantu Balčyčiu. „Pirmiausia aptarėme buvusių Lypkių ir Švepelių kaimų gyventojų iškeldinimo reikalus. Žinia, tam yra skirta 3,4 mln. litų. Šiandien jau aišku, kad dėl vėl beįsisukančių teisminių ginčų šiais metais jų panaudoti nespėsime, todėl tarėmės dėl galimybės minėtąją sumą perkelti į 2007-uosius”, – sakė R. Taraškevičius.

Taip pat analizuota ir sena Teismo medicinos instituto įkurdinimo problema. „Patalpos šiam institutui Klaipėdos ligoninėje yra skirtos, tačiau kad teismo medicinos ekspertams būtų sudarytos normalios darbo sąlygos, jas būtina kapitaliai suremontuoti. Joms sutvarkyti reikėtų apie 0,5 mln. litų”, – sakė R. Taraškevičius.

Su susisiekimo ministru Algirdu Butkevičiumi tartasi dėl pėsčiųjų tilto per geležinkelį. „Tai sena skola klaipėdiečiams. Parengti net du šio daugeliui reikalingo objekto projektai, tačiau rezultatų kol kas nematyti. Apie tai kalbėjausi ir su „Lietuvos geležinkelių” vadovu Stanislovu Dailydka. Jis pažadėjo atvykti spalio 5 dieną ir pats apžiūrėti visiškai pagrįstą klaipėdiečių nepasitenkinimą keliantį jo vadovaujamos bendrovės turtą. Kartu bus aptarti stoties kaimynystėje gyvenančių žmonių skundai dėl triukšmo”, – patikino R. Taraškevičius.

Su susisiekimo ministru taip pat kalbėta ir apie gatvės per universiteto miestelį tiesimą, senosios perkėlos į Kruizinių laivų terminalą iškėlimą, Šiaurinio išvažiavimo kelio iš jūrų uosto tolesnį finansavimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.