Kaip gyvenama iš mokesčių mokėtojų pinigų

Kai aptarinėjame savus finansinius reikalus su bičiuliais, dažnai pazyziame, kad pragyvenimas brangsta, o mūsų pajamos, deja, nedidėja. Palinguojame galvomis ir liūdnai šyptelim: „Reikia balotiruotis į Seimą”. Ir jau įsivaizduojame rieškučiomis žarstomus seimūnų atlygius.

„Vakarų ekspresas” nusprendė tuos pinigus su kokiu nors Seimo nariu pažarstyti kartu – skaitytojų akivaizdoje. Dalyvauti tokiame eksperimente įkalbėjome Klaipėdoje rinktą Seimo narį Eligijų Masiulį ir jo šeimą.

Kaip jie gyvena iš mokesčių mokėtojų pinigų?

Į rankas – 3436 Lt

Eligijus Masiulis pagal šiemet deklaruotą turtą buvo priskirtas prie „skurdžiųjų” parlamentarų.

„Kitais metais pagal deklaracijas aš jau būsiu turtingesnis”, – šaipėsi parlamentaras, nes šiais metais pardavė Klaipėdoje turėtą butą ir dabar su šeima gyvena Seimo viešbutyje. Savaitgaliais ir per atostogas sugrįžta į Plikius, kur privačiame name gyvena parlamentaro uošviai.

E. Masiulio alga „ant popieriaus” – 4785,90 lito. Kai jis sumoka 1206 litus pajamų mokesčio, 143,58 lito „Sodrai”, į rankas gauna 3436 litus. Žmonos Ievos, universiteto doktorantės, stipendija – 800 litų. Tad 4236 litai yra mėnesinės šios keturių žmonių šeimos pajamos.

Kaip ir visiems Seimo nariams, E. Masiuliui dar mokamas įvairiai vadinamas priedas parlamentaro reikmėms. „Bet jis sueina tikrai ne šeimos reikalams. Buhalterijai aš turiu pristatyti kvitus, kiek, kur ir ko pirkau ar išleidau. Tie pinigai yra skirti kanceliarinėms prekėms, automobilio remontui, jei jo reikia, benzinui, telefoniniams pokalbiams apmokėti ir panašiems dalykams”, – tikino E. Masiulis. Tokioms išlaidoms parlamentaras gauna trijų vidutinių algų dydžio – 4500 litų – išmoką.

Butai – už paskolas

E. Masiulis šeimą sukūrė dar besimokydamas Klaipėdos universitete. Pirmąjį butą „chruščiovkėje” už dabar, atrodytų, juokinga kainą – 10 tūkst. dolerių – Eligijus ir Ieva nusipirko 1998 metais, kai jie abu jau dirbo. Ėmė kreditą iš banko. „Per penkerius metus nebūtume pajėgę išsimokėti, jei nebūtų padėję mano ir Ievos tėvai”, – patikino E. Masiulis. 2002 metais, kai jau žinojo, kad į pasaulį pasibels ne vienas, o net du pirmagimiai, sutuoktiniai nusprendė „chruščiovkę” parduoti ir pirkti didesnį būstą. Pardavę butą, jie rankose turėjo 60 tūkst. litų grynaisiais. O nusižiūrėtas butas kainavo 140 tūkst. Tad vėl ėmė paskolą – 100 tūkst. litų, nes perkamam butui dar reikėjo ir remonto.

Tačiau sutuoktiniai neilgai džiaugėsi erdviu būstu Klaipėdos centre. Šiemet ankstyvą pavasarį jie butą pardavė, nes paskaičiavo, kad jis tampa per didele našta. Kreditui grąžinti ir komunaliniams mokesčiams mokėti išeidavo trečdalis parlamentaro algos.

Pardavę butą, jie pirmiausiai atsiskaitė su banku – grąžino neišmokėtos paskolos dalį. Likusius pinigus E. Masiulis nusprendė investuoti į vidutinės rizikos investicinius fondus. Ir, regis, yra patenkintas palūkanomis.

Prieš dvejus metus parlamentaras lizingu įsigijo metų senumo automobilį „Honda” už 65 tūkst. litų. Pradinis įnašas buvo 7 tūkst. litų. Dabar kiekvieną mėnesį seimūnas už jį moka po 1082 Lt.

Seimo nariams algos išmokamos kiekvieno mėnesio pirmąją dieną. Šį mėnesį per šeimos biudžetą kirto tai, kad dvynukai Elzė ir Vilius pradėjo lankyti visai netoli nuo Seimo viešbučio esantį Vilniaus menų darželį-mokyklą „Dainorėliai”.

„Šį darželį lankančių vaikų tėvai metėsi po keturis šimtus „nuo vaiko galvos” remontui. Kadangi mūsiškiai du – piniginė iš karto patuštėjo aštuoniais šimtais litų”, – pasakojo E. Masiulis.

Kitas šeimos išlaidas skaičiuoti pradėsime nuo rugsėjo 17-osios, sekmadienio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.