Pomidorų kainą kelia mažėjanti pasiūla

Pirkėjai vis dar mieliau renkasi lietuviškas daržoves.

LŽ archyvo nuotraukaUž pomidorus – vienas populiariausių daržovių Lietuvoje – šį rudenį tenka mokėti brangiau negu pernai

Daržovių rinką analizuojantys specialistai sutaria, kad lietuviškų pomidorų kainos kilimą lemia pernelyg maža pasiūla. Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro bulvių, vaisių, daržovių ir bananų sektoriaus vyriausioji specialistė Zofija Cironkienė pažymėjo, kad šalyje kasmet mažėja pomidorų plotų.

Augintojai lūkuriuoja

„Pramoniniuose šalies šiltnamiuose auginamą produkciją vartotojai vertina palankiau negu atvežtą iš Lenkijos ar Turkijos, bet šiltnamių savininkai kol kas vengia plėstis. Jie laukia žinių apie tai, ar bus subsidijuojamas šiltnamiams šildyti reikalingas kuras. Jei ne, vargu ar vertės investuoti į šiltnamių plėtrą, nes investicijos sunkiai atsipirks. Mat Lietuvoje mažai pirkėjų, galinčių mokėti penkiskart brangiau už pomidorus vien dėl to, kad jie lietuviški”, – aiškino pašnekovė.

Vis dėlto prekybos tinklo „Iki” atstovas Tomas Vaišvila pažadėjo, kad bent iki lapkričio lietuviškų pomidorų derliaus užteks. Pasibaigus Lietuvoje išaugintoms daržovėms rinkoje pasirodys daugiau importinių, o jų, „Augmos” vyriausiojo vadybininko Eligijaus Jankausko teigimu, tikrai nepritrūks.

Kaina nenuspėjama

Beveik trečdaliu brangesnių negu pernai tuo pačiu metu pomidorų kaina specialistų nestebina. Jie sako, kad to buvo galima tikėtis, atsižvelgiant į brangstantį kurą, sėklas, trąšas ir darbo jėgą. „Sunkiai tikėtina, kad pomidorų kainos mažės. Taip galėtų atsitikti nebent tuo atveju, jei įmonės imtų taupyti šiltnamių šildymo sąskaita, dėl to daržovių kokybė būtų prastesnė, ir tai lemtų mažesnę jų kainą, – teigė Cironkienė. – Kai kurie pirkėjai linkę rinktis prastesnes daržoves, tačiau nemaža dalis jų mieliau sumoka litu daugiau ir įsigyja geresnių. Tiesa, rinkoje padaugėjus prastesnės produkcijos neverta tikėtis, kad sumažės ir gerų pomidorų kainos, nes jų rinkoje nėra labai daug”.

„Augmos” vyriausiasis vadybininkas nesiėmė prognozuoti galimos importuotų pomidorų kainos. Pasak jo, viskas priklausys nuo orų. Jei bus saulėta, pomidorų daugiau užaugs. Pašnekovas pridūrė, kad daržovės – greitai gendančios prekės, todėl jei prekybininkams prisieis kiek galima greičiau parduoti produkciją, jie gali ir nuleisti kainas.

Dėl pasikeitusių oro sąlygų, anot Vaišvilos, savaitės pradžioje atpigo lig tol kiek pabrangę lietuviški pomidorai. Savaitės pradžioje kilogramas lietuviškų pomidorų kainavo 2,6 lito, o prieš kurį laiką jie buvo keliasdešimčia centų brangesni.

Padažai nebrangs

Nors pomidorų kainos ir keičiasi, vienos iš pomidorų padažus Lietuvoje gaminančių įmonių „Vesiga” generalinis direktorius Saulius Grinkevičius patikino, kad pabrangę pomidorai kečupų ir pomidorų padažų kainoms neturės įtakos. „Pomidorų padažas gaminamas ne iš lietuviškų pomidorų, o iš pomidorų pastos. Pasaulinėse rinkose pomidorų pastos kainos nekinta, tad kol kas branginti produkcijos taip pat neketiname”, – patikino Grinkevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.