Antrąkart išnagrinėta narkotikų byla

Narkotikų kontrabandos organizavimu kaltinamą Remigijų Toločką siūloma nuteisti šešeriems metams nelaisvės

Vakar Kauno apygardos teismas jau antrą kartą baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje stambios narkotikų kontrabandos organizavimu kaltinamas nusikalstamos „Gyvatinių” grupuotės lyderiu tituluojamas 33-ejų metų kaunietis Remigijus Toločka, pravarde Remyga. Anksčiau be perstojo neigęs savo kaltę, šių metų gegužę, tardamas paskutinį žodį, teisiamasis prisipažino žinojęs apie kvaišalų kontrabandą, todėl tąkart bylą nuspręsta nagrinėti iš naujo.

Tikino tik suradęs kurjerį

Vakar teismas šioje byloje padėjo paskutinius taškus, sukonkretindamas ir išklausydamas paskutinės, neva visą teisybę atskleidžiančios, R.Toločkos versijos.

Anksčiau mėginęs įtikinti teismą esąs nekaltas, R.Toločka pasakojo apie netikėtai gautą pasiūlymą iš Olandijos į Lietuvą parvežti chemikalus, skirtus tręšti šiltnamiuose auginamiems augalams. Tačiau vakar jis paneigė šią savo istoriją ir prisipažino jau iš anksto žinojęs, kad iš svetur reikia parvežti psichotropines medžiagas.

Tačiau kaltinamasis ir šįkart anaiptol nebuvo linkęs prisiimti visos kaltės. Jis teigė narkotikų įgijimo, laikymo ir gabenimo neorganizavęs: „Mano misija buvo tik surasti automobilį ir žmogų, kuris galėtų pargabenti viską iš Olandijos. Visa kita organizavo Valdas”.

Stebėtojo vaidmenį šioje kvaišalų kontrabandos byloje mėginęs sau priskirti R.Toločka surado kaip tik tuo metu į užsienį išvykusį savo bičiulį Raimundą Gavulį, pravarde Storulis. Jis tikino kurjeriui nesakęs apie narkotikus, o tik užsiminęs, kad reikėtų parvežti chemines trąšas.

Tačiau kriminalistai užfiksavo nemažai telefono pokalbių, bylojančių apie bendrą R.Toločkos ir R.Gavulio veiklą.

Siūlė švelnesnę bausmę

Tardamas baigiamąją kalbą prokuroras prašė teismo kritiškai vertinti visus teisiamojo prisipažinimus kaltu tik iš dalies. Be to, valstybės kaltintojas pabrėžė, kad R.Toločka kaltinamas ne tik narkotinių medžiagų įgijimu, laikymu ir gabenimu, bet ir dar sunkesniu nusikaltimu – pastarųjų kontrabanda.

„Skiriant bausmę reikėtų atsižvelgti į padarytos nusikalstamos veikos sunkumo laipsnį bei sunkinančias aplinkybes: nusikaltimai yra tyčiniai, vykdyti organizuotoje grupėje iš savanaudiškų paskatų ir užbaigti iki galo. Vis dėlto kaltinamasis buvo kontrabandos organizatorius. Jis jau kartą yra teistas, o prieš pastarąjį sulaikymą slapstėsi Ispanijoje. Tačiau reikia pastebėti ir jo sunkią šeimyninę padėtį, nes auga trys vaikai, o žmona serga nepagydoma liga”, – kalbėjo prokuroras.

Įvertinęs visas baudžiamosios bylos aplinkybes, valstybės kaltintojas pripažino šiuo atveju linkstantis prie švelnesnės pozicijos, todėl prašė teismo R.Toločką už įvykdytus nusikaltimus nuteisti ganėtinai švelnia laisvės atėmimo bausme – šešeriais metais nelaisvės.

Prašė paleisti į laisvę

Teisiamojo advokatas prokuroro siūlomą bausmę įvertino kaip neadekvačią padarytai veikai ir mėgino apeliuoti į teismą, kalbėdamas apie sunkią R.Toločkos šeimyninę padėtį: „Skirdami tokią griežtą bausmę, mes ne tik nuskriaustume mano ginamojo šeimą, bet ir apsunkintume pačią valstybę, nes būtent jai tektų užduotis prižiūrėti ir auginti tris vaikus, kurių nepajėgs deramai prižiūrėti nepagydomos ligos kamuojama kaltinamojo žmona”.

Advokato teigimu, prokuroras bylos nagrinėjimo metu dažnai rėmėsi prielaidomis, nes teisėsaugininkai iki šiol nesurado R.Toločkos minėto Valdo. Be to, atsikirsdamas prokuroro teiginiams gynėjas mėgino įrodyti, kad nusikaltimai nebuvo pabaigti vykdyti iki galo, kadangi krovinį pareigūnai sulaikė dar nekirtus Lietuvos sienos, o tik likus iki jos kelioms dešimtims metrų. Tuo remiantis, esą neturėtų būti R.Toločkai inkriminuojama kontrabanda. Galiausiai advokatas išrėžė, kad jo ginamojo padaryti nusikaltimai neturėjo visuomenei jokio neigiamo poveikio, todėl jie neturėtų būti laikomi sunkiais.

„Šįkart jau pakeičiau savo nuomonę apie kaltinamąjį, todėl nebegaliu teigti, kad jis nekaltas, kai pagaliau buvo išgirstas prisipažinimas. Prašau teismo atsižvelgti į visas aplinkybes ir nuosprendžio paskelbimo dieną, net ir pripažinus Remigijų Toločką kaltu, paleisti jį į laisvę, o už laisvės atėmimo bausmę užskaityti iki šiol išbūtą laiką suėmimo vietose”, – savo kalbą teisminiuose ginčuose baigė advokatas.

Spalio mėnesį teismas tikisi jau paskutinį kartą išklausyti R.Toločkos paskutinio žodžio ir paskelbti jam nuosprendį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.