Karalienė nori išgirsti Lietuvos žmones

Lygiai po mėnesio Vilniuje lankysis Didžiosios Britanijos monarchė Elžbieta II

Spalio viduryje Vilniuje itin dažnai skambės britų himno „Dieve, saugok karalienę!” melodija.

Lietuva taps 130-ąja Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II aplankyta pasaulio valstybe. Pasirengimas šiam karališkajam vizitui, prasidėjęs jau prieš kelis mėnesius, perėjo į finalinę stadiją.

Laukia ir rengiasi

Londone gyvena apie šimtą tūkstančių lietuvių. Spėjama, kad visoje Anglijoje jų yra antra tiek. Nedidelės Lietuvos masteliais, tai labai daug, bet apie 80 milijonų gyventojų turinčioje D.Britanijoje lietuviai sudaro labai mažą dalį. Todėl nenuostabu, kad apie Lietuvą londoniečiai žino itin nedaug.

Naujasis Lietuvos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Vygaudas Ušackas tikisi, kad britai apie mūsų šalį gerokai daugiau sužinos spalio viduryje, kai Vilniuje apsilankys Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II.

„Anglijoje tikrai yra daug monarchijos šalininkų, karalienės gerbėjų, sekančių kiekvieną jos žingsnį ar žodį. Tad jie tikrai nepraleis istorinio įvykio – spalio 16-18 dienomis įvyksiančio Jos Didenybės valstybinio vizito į Lietuvą. Tai bus puiki proga britams daugiau pasidomėti apie mūsų kraštą, galbūt netgi susigundyti jį aplankyti”, – „Kauno dienai” sakė ambasadorius. Iš Lietuvos Elžbieta II vyks į Rygą ir Taliną, kur lankysis po vieną dieną.

Bakingemo rūmų atstovė spaudai Peni Rasel tvirtino, kad karalienė „labai laukia ir rengiasi šiam istoriniam vizitui, kadangi tai bus jos pirmas apsilankymas Baltijos šalyse”. „Abi šalys yra Europos Sąjungos ir NATO narės, demokratinės valstybės. Tai bus itin akcentuota vizito metu”, – sakė P.Rasel vakar Bakingemo rūmuose apsilankiusiems lietuvių žurnalistams.

Atstovė spaudai taip pat paaiškino, kad paprastai Didžiosios Britanijos vyriausybė pataria monarchei, kurias šalis vertėtų aplankyti su valstybiniu vizitu. „Jau prieš dvejus trejus metus vyriausybė patarė aplankyti Baltijos šalis. Jos Didenybė su džiaugsmu sutiko tai padaryti, nes ji visuomet yra už naujųjų demokratijų skatinimą”, – teigė P.Rasel.

Įteiks skiriamuosius raštus

Ambasadorius V.Ušackas juokauja, kad lietuvių žurnalistai Bakingemo rūmuose apsilankė anksčiau už jį. Tik prieš tris savaites į Londoną atvykęs V.Ušackas dar nespėjo įteikti savo kredencinių raštų karalienei. Jis tai turėtų padaryti spalio 10-ąją, likus vos kelioms dienoms iki Elžbietos II vizito Lietuvon.

Skiriamųjų raštų įteikimo britų monarchei ceremonija yra labai spalvinga, turinti gilias tradicijas. Bakingemo rūmai prie Lietuvos ambasados atsiųs karietą, V.Ušackui teks dėvėti fraką ir angliškai „white tie” vadinamą apdarą – sniego baltumo marškinius ir baltą varlikę. Kiekvienas ambasadorius pats sprendžia, ar užsidėti ir juodą cilindrą. V.Ušackas tvirtina dar nenusprendęs, ar tai padarys.

Nors dar neįteikė skiriamųjų raštų karalienei, V.Ušackas teigia jau turintis visus ambasadoriaus įgaliojimus. „Tik atvykęs savo skiriamųjų raštų kopijas įteikiau Britanijos užsienio reikalų ministerijos protokolo tarnybai ir nuo to momento įgijau visus ambasadoriaus Londone įgaliojimus”, – „Kauno dienai” sakė jis.

Tad jau kurį laiką V.Ušackas, kaip ir visa Lietuvos ambasada Londone, taip pat ir britų diplomatinė atstovybė Vilniuje, intensyviai rengiasi Elžbietos II apsilankymui Lietuvoje.

Ilsisi Edinburge

Šiuo metu karalienė ilsisi Edinburge. Kasmet rugpjūtį ir rugsėjį ji praleidžia Škotijos sostinėje, tik spalį sugrįžta į Londoną. Per tuos du mėnesius Bakingemo rūmai būna atviri visuomenei. Šiemet vienoje rūmų salių demonstruojama Elžbietos II suknelių kolekcija.

Britų spaudoje šiomis dienomis beveik nėra žinių apie atostogaujančią monarchę. Pastaruoju metu nelabai girdėti ir kokių nors skandalų, susijusių su jos šeima, nors šiaip tokių netrūksta.

Viena paskutinių naujienų, atėjusių iš karališkojo dvaro, yra apie tai, kad buvo apvogta Pietų Afrikoje gyvenanti Elžbietos II anūko princo Hario draugė.

Oficialioje karališkosios šeimos darbotvarkėje, kuri oficialiai platinama Bakingemo rūmų, šiomis dienomis nėra jokių įrašų apie karalienės dalyvavimą kokiuose nors renginiuose. Ji ilsisi. Tuo tarpu kiti karališkosios šeimos atstovai jau atlieka nemažai karališkųjų pareigų. Pavyzdžiui, sosto įpėdinio, Velso princo Čarlzo vakarykštėje darbotvarkėje buvo įrašyta, kad jis įteikia apdovanojimus menininkams už didžiausius pasiekimus skulptūrų iš akmens srityje.

Apsilankė ne vienas pareigūnas

„Kauno diena” dar liepą pranešė, kad intensyvus pasirengimas pirmajam valstybiniam Didžiosios Britanijos karalienės ir jos vyro, Edinburgo hercogo, princo Filipo vizitui vyksta jau daugiau kaip pusmetį. Rengiantis šiam vizitui, Vilniuje jau apsilankė ne vienas Bakingemo rūmų atstovas bei Anglijos valdžios ir britų saugumo pareigūnas. Derinamos įvairiausios vizito detalės – pradedant susitikimų grafiku ir baigiant pačios karalienės apdarais, kuriuos ji dėvės apsilankymo Vilniuje metu.

Tikinama, kad karalienės palyda nebus itin didelė – trys keturios dešimtys dvariškių ir pareigūnų. Lydinčiųjų žurnalistų gali būti iki dviejų dešimčių.

Britų nacionalinis transliuotojas BBC ketina per savo naujienų kanalus „BBC World” ir „BBC News 24” tiesiogiai rodyti kai kuriuos karalienės vizito į Lietuvą renginius.

Oficialios karalienės apsilankymo programos detalės vis dar derinamos, bet svarbiausi jos punktai jau žinomi. Numatyta, kad karalienė ir princas Filipas apsilankys Prezidentūroje ir susitiks su Lietuvos vadovu Valdu Adamkumi bei jo žmona Alma. Elžbietai II turėtų būti įteiktas Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine. Savo ruožtu ji Prezidentą V.Adamkų turėtų apdovanoti aukščiausiu D.Britanijos ordinu.

Elžbieta II taip pat lankysis Lietuvos Seime, kur pasakys kalbą. Pasisakymas aplankomos šalies parlamente nėra labai dažnas karalienės vizitų akcentas. Latvijoje ir Estijoje, kur Elžbieta II vyks iš Vilniaus, ji to nedarys.

Karalienė pagerbs Antakalnio kapinėse palaidotų Lietuvos laisvės aukų atminimą. Vilniaus universitete bus surengtas jos susitikimas su jaunimu. Monarchė taip pat bendraus su verslo bendruomene. Į šį susitikimą bus kviečiami jauni, daugiausiai reikalų su D.Britanija turintys verslininkai.

Bus ir karalienės susitikimas su visuomene. Ji pati pageidauja vizitų metu pabendrauti su paprastais žmonėmis. Greičiausiai toks susitikimas galės įvykti Rotušės aikštėje, kai Elžbietai II bus surengta ekskursija po Vilniaus senamiestį.

Be abejo, bus ir karališkųjų priėmimų.

Karalienės vizito saugumui užtikrinti bus skiriamas pakankamai didelis dėmesys, nors pati monarchė pageidauja, kad ji nebūtų apsaugos atskirta nuo visuomenės.

„Kauno diena” taip pat yra rašiusi, kad į Vilnių buvo atvykusi ir vyriausioji karalienės rūmų rūbininkė – kamerdinerė. Ji apžiūrėjo apmušalus Prezidentūroje, interjerą kitose būsimojo Elžbietos II apsilankymo vietose, kad galėtų kuo tinkamiau priderinti vizito metu monarchės dėvimus rūbus.

Rengiantis vizitui, protokolo specialistai derina visas detales, netgi skaičiuoja laiptelius karalienės apsilankymo vietose.

Daug keliauja

Elžbieta II Didžiąją Britaniją valdo nuo 1952 metų vasario 2 dienos.

Britų karalienė yra seniausiai Europoje, Amerikoje, Afrikoje ir Australijoje valdanti monarchė ir antra pasaulyje po Tailando karaliaus Ramos IX. Per jos valdymo laikotarpį pasikeitė dešimt britų premjerų. Dabartinis – Tonis Bleras – yra gimęs praėjus metams nuo Elžbietos karūnavimo.

Dabartinė anglų karalienė yra keturiasdešimtasis monarchas nuo to laiko, kai Viljamas Užkariautojas gavo Anglijos karūną 1066 metais.

Savo valdymo metu karalienė turėjo daugiau kaip pustrečio šimto vizitų į 129 valstybes.

Daug keliauja ir britų karališkosios šeimos atstovai. Lietuvoje yra apsilankę pora jų. 2001 metais tai buvo karalienės vyresnysis sūnus – sosto įpėdinis princas Čarlzas, trimis metais anksčiau Vilniuje lankėsi princas Endriu.

Elžbieta II puikiai kalba prancūziškai. Ji mėgsta fotografiją, dažnai fotografuoja savo šeimą. Fotografuoti mėgsta ir jos vyras, Edinburgo hercogas. Kol kas nežinia, ar jie pasinaudos šiuo pomėgiu Vilniuje.

Karalienė mėgsta šunis ir žirgus, ypač domisi pastarųjų lenktynėmis. Nuo 1944 metų ji yra turėjusi 30 korgių veislės šunų. Šiuo metu turi penkis šios veislės šunis. Elžbieta II netgi išvedė naują šunų veislę, pavadintą dorgiais – tai korgių ir takso mišinys. Šiuo metu ji turi keturis dorgių veislės šunis. Karalienė taip pat domisi labradorais ir kokerspanieliais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Karalienė nori išgirsti Lietuvos žmones"

  1. xxx

    Man pasiseke, as vaziuosiu i susitikima su Karaliene!!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.