„Taika ir gėris” prasidės savaitgalį

Rengiamasi pirmajam tarptautiniam sakralinės muzikos ir labdaros projektui „Pax et Bonum”, kuris truks nuo rugsėjo 17 dienos iki spalio 4-osios

Sekmadienį Vilniuje prasidės tarptautinis sakralinės muzikos ir labdaros projektas „Taika ir gėris” („Pax et Bonum”). Galėsime gėrėtis senosiomis gruzinų dainomis, sardinų vokaliniu atlikimu, XV a. vienuolių eremitų psalmėmis, susilies skirtingų tradicijų muzika ir dabarties kūriniai.

Neįprastos koncertų erdvės

Visa tai – kultūrinis civilizacijų turtas, kuris bus skleidžiamas visoje Lietuvoje. Koncertai vyks netradicinėje erdvėje. Didžiųjų koncertų atlikėjai kūrinius atliks bažnyčiose, sinagogose bei vienuolynuose. Labdaros renginių dalyviai koncertuos tam tikroje socialinėje erdvėje: ligoninėse, internatuose, senelių globos namuose, kolonijose, kalėjimuose. Labdaros programą baigs Andriaus Mamontovo koncertas Pakutuvėnuose (Plungės r.). Ten įsikūrusiame pranciškonų vienuolyne veikia centras krizių ištiktiems žmonėms.

Festivalio direktorė Vilija Grigonytė LŽ sakė, jog tokio projekto idėją parsivežė iš Suomijos. Ją nustebino nepaprastas žmonių domėjimasis sakraline muzika, koncertai bažnyčių, senovinės architektūros erdvėse. Išsamiau pasidomėjus paaiškėjo, kad Vakarų Europoje tokie projektai senokai ne naujiena. „Kodėl mes negalime?” – nusprendė Vilija ir kreipėsi į brolius pranciškonus. Šie tarsi praplėtė projekto mastą labdaringa veikla silpnesniesiems. Kone prieš metus pradėta plėtoti idėja tampa tikrove.

Lėšos – labdarai

Puikių užsienio ir Lietuvos atlikėjų koncertai bus nemokami, tad jų galės pasiklausyti kiekvienas Lietuvos gyventojas. Parinkti atlikėjus Grigonytei talkino žymūs menininkai, ekspertai. „Pax et Bonum” muzikinėje programoje pasirodys vyrų choras „Rustavi” (Gruzija), kvartetas Tenores di Bitti „Mialinu Pira” (Italija), Tarptautinis kamerinis orkestras, vadovaujamas maestro Sauliaus Sondeckio, choras „Jauna muzika” (vadovas Vaclovas Augustinas) ir kiti. Skambės Arvo Parto muzika bei naujausi Algirdo Martinaičio kūriniai.

Tikimasi, kad šie socialiniai ir labdaros projektai padės ugdyti pagarbą ir toleranciją mūsų visuomenėje. Per renginius bus renkamos aukos, parduodami meno atvirukai, katalogai, o gautos lėšos atiteks Pakutuvėnų reabilitacijos centrui, senelių globos namams.

Muzika, malda ir džiaugsmas

Pasak brolio Arūno Peškaičio OFM, šalia labdaros akcijų ir aukų rinkimo, vis dėlto svarbiausia – (pirmiausia visų dainininkų ir kolektyvų) noras pasikalbėti. Pabūti su žmonėmis – seneliais, vaikais, paaugliais, ligoniais, kaliniais – su tais, kurie dėl tam tikrų priežasčių nėra tokie laisvi kaip mes. Pasidalyti ne tuo, kas atlieka, o tuo, ko ne mažėja, bet daugėja dalijantis – muzika, malda ir džiaugsmu”.

„Pax et Bonum” globoja Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija ir Šv. Kazimiero provincijos provincijolas brolis Benediktas S.Jurčys OFM.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.