Valdantieji žvejoja krinkančius „darbiečius”

Darbo partijos frakciją paliko du nariai, dar keli baigia susigundyti socialdemokratų ir valstiečių liaudininkų kvietimais. Negana to, frakciją drasko abejonės dėl vadovybės tinkamumo.

Seimo „darbiečiai” tapo užkulisinių lažybų objektu – kiek, kada ir pas ką iš valdančiųjų dalis jų perbėgs. Intensyviausiai meškeres mėto didžiausia frakcija siekiantys tapti socialdemokratai bei jų mažesnieji broliai valstiečiai liaudininkai. Ant kabliuko kaip masalas užverti pažadai duoti postų.

Vilionėms vakar pasidavė parlamentarai Jonas Jagminas ir Vilija Vertelienė. Kalbama, kad ties išėjimo riba balansuoja dar 5-6 „darbiečiai”. Byrančioje Darbo partijos (DP) frakcijoje nerimą dar labiau kursto vidaus nesutarimai – siūlymai keisti seniūną Joną Pinskų.

Nusivijo komitetus

Vakar DP frakcijos gretas palikusio Jagmino šuolį pas socialdemokratus paskatino viltis išsaugoti Kaimo reikalų komiteto pirmininko postą. „Jie derasi, pirminis toks sutarimas buvo, nėra ką slėpti”, – atviravo Jagminas.

Jis tikino, kad pas socialdemokratus išsives ir daugumą DP Rietavo bei Plungės skyrių narių – apie 270 žmonių. Pagrindinę išėjimo iš DP priežastį politikas nurodė partijos nenorą taisyti klaidas. „Priežastys tos pačios – nereikia jų kartoti it kokio „Tėve mūsų”, – kalbėjo jis.

Jagmino pėdomis iš DP frakcijos pasekė ir Vilija Vertelienė, užsitikrinusi vietą Sveikatos reikalų komitete. LŽ šaltiniai pasakojo, esą politikė užsirūstino, jog DP frakcija nesirengė jai išsaugoti vietos komitete, labiau rūpinosi Manfredo Žymanto ir Dangutės Mikutienės gerove.

LŽ žiniomis, DP frakciją palikti rengiasi Zenonas Mikutis, Rimantas Bašys, Audronė Pitrėnienė, Bronius Pauža, žvalgosi ir Vilma Martinkaitienė. LŽ šaltiniai pasakojo, kad anksčiau tarp pakėlusiųjų sparnus žiniasklaidoje įvardinta Romualda Kšanienė bent kuriam laikui nurimo.

Socialdemokratų rungtynės

Po vakarykščių išėjimų DP frakcija sumažėjo iki 27 narių. Didžiausia parlamentine frakcija „darbiečiai” gali vadintis jau tik simboliškai – konservatorius jie lenkia vos vienu, o socialdemokratus – dviem nariais. Jei dvejojančiųjų noras nebus apmalšintas, greitai DP praras didžiausios frakcijos vardą.

LŽ žiniomis, būtent to siekia socialdemokratai, užsibrėžę tikslą tapti didžiausia parlamentine frakcija. Valstiečiai liaudininkai taip pat neatsisakytų sustiprinti savo pozicijas, tačiau varžybų azartu partneriai juos lenkia. Teigiama, kad socdemai tiek suįžūlėjo, jog ėmė į savo gretas kviesti net ne per seniausiai iš „darbiečių” pas „valstiečius” perėjusį Virginijų Domarką.

Pajėgumą parlamente socialdemokratams rūpi padidinti, kad būtų galima reikalauti daugiau postų. Kadangi ministrų kabinete kėdės dalytos pagal ankstesnį frakcijų lygį, „užaugus” būtų galima prikaišioti, kad Vyriausybės dalybose socialdemokratai liko nuskriausti.

Graužinienės dūris Pinskui

Nors DP frakcija pamažu byra, jos pirmininkas parlamentaras Kęstutis Daukšys demonstravo olimpinę ramybę. „Išėjo pora, o Darbo partijoje yra 14 tūkst. žmonių. Buvo kalbų, kad Muntianas (buvęs DP vicepirmininkas, įkūręs Pilietinės demokratijos partiją Viktoras Muntianas – aut.) išsives daugybę žmonių, bet pamatėme, kad dramatizuota be reikalo”, – vakar kalbėjo jis.

Tačiau DP frakcijos seniūnui Pinskui sunkiai sekėsi nuslėpti nerimą. „Gryninamės”, – stengėsi įžiūrėti pliusų vykstančiame procese. Tačiau LŽ šaltiniai pasakojo, kad Pinskui nuotaiką kur kas labiau gadina užvakar vakare per frakcijos posėdį iškelta mintis pakeisti frakcijos seniūną. Daukšys ir Pinskus patvirtino, kad anksčiau iš seniūnės posto iškrapštyta Loreta Graužinienė iškėlė mintį, jog frakcijai derėtų vadovauti partijos pirmininkui. Daukšys tikino kol kas nesvarstąs vairą perimti iš Pinskaus.

Graužinienė iš pradžių LŽ bandė teigti pirmą kartą girdinti apie tokias idėjas, vėliau pareiškė siūliusi apsvarstyti tik „įprastą politinę praktiką”.

„Nebandysiu teigti, kad išgyvename pačius geriausius laikus. Kai kurių bendražygių savanaudiški sprendimai ir siūlymai irgi prisideda”, – LŽ sakė Pinskus.

LŽ žiniomis, užvakarykščiame ilgame frakcijos posėdyje daugiausia dėmesio sutelkta į skundus dėl neatkovotų frakcijos pozicijų, prarastų postų, o po Graužinienės mestos idėjos susitelkta į vidaus intrigų aptarimą. Nesvarstytas liko iki tol „darbiečiams” itin rūpėjęs interpeliacijos Seimo pirmininkui Viktorui Muntianui klausimas. „Nežinau frakcijos nuomonės. Manau, apie tai reikėtų pamiršti”, – sakė Pinskus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.