Bus siekiama aukščio rekordo

Oreivystės centro pilotai Aurimas Vengrys ir Vytautas Sviderskis pasiryžo siekti Lietuvos aukščio rekordo, t.y. pakilti atvirame krepšyje karšto oro balionu į tokį aukštį, kur oficialiai dar nėra buvęs nė vienas Lietuvos oro balionų pilotas.

Pasaulio aukščio rekordas skrendant 3 – 4 tūkst. kubinių metrų tūrio oro balionu (būtent tokio dydžio kupolą ketina naudoti Oreivystės centro pilotai) priklauso Chauncey M. Dunn (JAV). Amerikietis 1979 metų rugpjūčio 1 dieną, pakilo į 16 154 metrų aukštį (FAI duomenimis). Absoliutus oro baliono aukščio rekordas priklauso Indijos pilotui Vijaypat Singhania, kuris preėjusių metų lapkričio 26 dieną pakilo į 21 027 metrų virš jūros lygio aukštį.

Tuo tarpu Lietuvoje oficialus aukščio rekordas nėra registruotas. Neoficialiomis žiniomis, kol kas aukščiausiai – į 5200 m aukštį oro balionu buvo pakilę pilotas Donatas Stakeliūnas ir Oreivystės centro pilotas Saulius Kalašnikovas.

Šįkart Oreivystės centro pilotai ketina pakilti į 7-8 kilometrų aukštį. Jei kilimas būtų sklandus, galbūt sieks ir aukščiau. Tokiame aukštyje pilotams prireiks autoatsakiklio santykiams su skrydžių valdymo tarnybomis ir kitais orlaiviais, deguonies kaukių (3 km aukštyje žmogui jau trūksta deguonies), šiltų drabužių (tikimasi 30-35 laipsnių šalčio), karštos arbatos ir įvairių priemonių slėgio permainoms įveikti. Siekdami aukščio rekordo pilotai skris tik dviese, taip stengdamiesi mažinti savo svorį (kylant į viršų baliono keliamoji galia mažėja). Į pintinę vyrai ketina imtis šešias dujų talpas – iš viso 240 l dujų.

Skrydis yra suderintas su valstybės įmone „Oro navigacija”, Lietuvos Aeroklubu ir Lietuvos oreivių draugija. Stebėti skrydį ir užregistruoti rekordą pakviesti ir Lietuvos rekordus registruojančios agentūros „Factum” atstovai.

Skrydis planuojamas šeštadienį, rugsėjo 16 d. Startas apie 6 val. ryto Vilniaus Vingio parke. Planuojama skrydžio trukmė 2-3 valandos, nusileidimas – maždaug už 100 km ties Kaunu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.