Musulmonai nepatenkinti popiežiaus kalba

Musulmonų religiniai lyderiai išreiškė savo nepasitenkinimą popiežiaus Benedikto XVI kalba, kurioje pontifikas citavo vieno Bizantijos imperatoriaus žodžius apie neigiamą islamo vaidmenį, praneša BBC.

Per savo pasirodymą Ravensburgo universitete, Benediktas XVI kalbėjo apie istorinius ir filosofinius skirtumus tarp krikščionybės ir islamo, taip pat apie ryšį tarp smurto ir tikėjimo. Keletą kartų pabrėždamas, kad tai – ne jo nuomonė, pontifikas citavo Bizantijos imperatorių Manuilą II Paleologą, kariavusį su Osmanų imperija.

„Parodykite man, ką naujo padarė Muhamedas, ir jūs pamatysite blogus ir nežmogiškus dalykus, tokius kaip įsakymai kardu skleisti tikėjimą, kurį jis išpažino”, – citavo popiežius Manuilo II žodžius. Čia pat jis kelis kartus pasakė „aš cituoju”, kad šie žodžiai nebūtų suprasti kaip jo paties. Jis pridūrė, kad smurtas „yra nesuderinamas su Dievo ir sielos prigimtimi”.

Šis pontifiko pasirodymas sukėlė musulmonų lyderių pasipiktinimą visame pasaulyje. Žinomas musulmonų mokslininkas Džavedas Ahmedas Gamdis pareiškė, kad džihadas visai nereiškia musulmonų tikėjimo skleidimo kalavijo pagalba.

Indijai priklausančioje Kašmyro dalyje policija konfiskavo leidinio, kuriame buvo straipsnis apie popiežiaus pasirodymą, tiražą.

Įtakingas Turkijos musulmonų religinis veikėjas Ali Badda Kolu paprašė Vatikano, kad pastarasis atsiprašytų už pasisakymus, kuriuos jis pavadino „šlykščia, priešiška ir prietarais pagrįsta nuomone”.

Jis pažymėjo, kad musulmonai gali kritiškai atsiliepti apie krikščionybę, tačiau jie niekada neniekins Biblijos arba Jėzaus Kristaus. Ali Badda Kolu išreiškė viltį, kad Benedikto XVI kalba nereiškia „neapykantos jo širdyje” musulmonų tikėjimui.

Oficialusis Vatikano atstovas Frederikas Lobardis teigia, kad, jo manymu, popiežius savo kalboje nenorėjo griežtai kritikuoti islamą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.