„Mums reikia ne žmonių, o pirkėjų”

Ištuštėjusi Palanga dabar labiau primena pagyvenusių žmonių kurortą. Pagrindinėje gatvėje dar šmėkšteli viena kita vaiku vedina jauna šeima, o prie bankomato nutįsta užsieniečiai.

Vietos gyventojai pasakojo, kad dabar pailsėti daugiau atvažiuoja vyresnio amžiaus žmonės, neretai kartu su anūkais. Pagyvenusių žmonių gretas papildo užsienio turistų grupės.

Palanga dabar, kaip ir sezono pradžioje, atgyja tik savaitgaliais. „Oras tuomet žmonėms nėra svarbus”, – tikino „Pajūrio kavinės” barmenė Audronė, pasidžiaugusi sėkminga vasara.

Nors kiti prekybininkai guodėsi, kad šią vasarą mažiau sulaukta rusų, tačiau „Pajūrio kavinės” darbuotojos jų stoka skųstis negalėjo. Audronė spėjo, kad rusus į jų kavinę priviliodavo rusiška muzika.

Pernai, anot barmenės, sezonas buvęs kur kas blogesnis, koją kišo prastas oras, ypač rugpjūtį, kai dėl stipraus vėjo skraidė net pavėsinių skėčiai.

Gintaro dirbinių pardavėja Elena iš gausaus pagrindinės gatvės prekeivių būrio liko vos ne vienintelė. Nors ruduo juntamas, moteris sakė nestokojanti pirkėjų. Pasak jos, dabar nemažai atvažiuoja vokiečių, lenkų, latvių.

Vasaros prekyba moteris nesiskundė. Pasak Elenos, vertinti gintarą pradėjo ir lietuviai, aiškindami, kad jis vėl tapo madingas. Tad papuošalus pirkdavo ne tik lauktuvėms, bet ir sau.

Dovanoms lietuviai pirko raktų pakabučius su gintaru, karolius, gintarinius rožančius. Pastaruosius išsirinkę vaikinukai pardavėją tikino taip mylintis savo močiutes, kad nešykšti už rožančių sumokėti ir 40 litų.

Rusai labiau pirko gintarėliais išpuoštus paveikslus, o vokiečiai gintariniais karoliais apsirūpino jau vasaros pradžioje, tad vėliau įsigydavo tik smulkmenų.

J. Basanavičiaus gatvės suvenyrų pardavėja Jolanta Motuzienė pastebėjo, kad šią vasarą sumažėjo užsienio turistų. Ji spėjo, kad poilsiautojai – ir lietuviai, ir užsieniečiai – pradėjo skaičiuoti, kur ilsėtis pigiau.

Rečiau užsukdavo ir pagrindiniai parduotuvės „Danutės suvenyrai” pirkėjai – rusai. Anot J. Motuzienės, jie lauktuvių įsigydavo ne tik sau, bet ir visai giminei.

Lietuviai suvenyrų dažniau dairosi prie parduotuvės slenksčio, kur sudėti pigiausi, kainuojantys po kelis litus. Užsieniečiai iškart suka prie vilnonių drabužių.

Anot pašnekovės, jie vertina tai, kas originalu, ir nežiūri kainos. „Skiriasi ne lietuvių ir užsieniečių skoniai, o piniginė”, – paaiškino suvenyrų pardavėja.

„Mums Palangoje reikia ne žmonių, o pirkėjų”, – sakė J. Motuzienė, tikinusi, kad poilsiautojų skaičius kurorte prekybai reikšmės beveik neturi. Pasitaiko, kad vienas pirkėjas įsigyja suvenyrų už tokią sumą, kuri prilygsta vienos dienos apyvartai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.