Teismas žemgrobių nereabilitavo

Klaipėdos apygardos teismas atmetė Stanislovo Tamolio ir Gintauto Stankaus apeliacinį skundą, kuriuo už piktnaudžiavimą tarnyba ir pareigų neatlikimą nuteisti pareigūnai prašė juos išteisinti

Rezonansinėje žemgrobių byloje nuteisti buvę Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Žemės tvarkymo departamento direktorius Stanislovas Tamolis ir Klaipėdos rajono žemėtvarkos skyriaus viršininkas Gintautas Stankus vakar vėl patyrė smūgį.

Klaipėdos apygardos teismo baudžiamųjų bylų teisėjų kolegija atmetė jų skundą, kuriame prašyta panaikinti žemesnės instancijos teismo sprendimą ir juos išteisinti.

Kovą Klaipėdos apylinkės teismas Tamoliui ir Stankui už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, siekiant asmeninės naudos, ir netinkamą tarnybinių pareigų atlikimą atėmė teisę 3,5 metų dirbti valstybės tarnyboje. Savo kaltę visada neigę pareigūnai teismo sprendimą apskundė, o kol skundas buvo nagrinėjamas, Tamolis toliau dirbo valstybės tarnyboje.

Vakar tardami paskutinį žodį apygardos teismo posėdyje ir Tamolis, ir Stankus aiškino nepadarę jokio nusikaltimo, tvirtino, kad juos pašalinti buvo suinteresuotas nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas. Abu vyrai teigė, jog susidorojimas su jais tebuvo politikų viešųjų akcijų rezultatas. Tačiau šie teiginiai apygardos teismo teisėjams įspūdžio nepadarė.

Nustatyta, kad Tamolis ir Stankus, būdami tiesiogiai atsakingi už žemės ir miško grąžinimą gyventojams, nuo 1998-ųjų iki 2002-ųjų ne kartą pažeidė įvairius teisės aktus, neteisėtai sau ir savo giminaičiams, kitiems piliečiams leisdami įsigyti miško ir žemės sklypus daugelyje Klaipėdos rajono vietovių. Dėl to valstybė patyrė žalą. Byloje figūravo apie 50 sklypų (200 ha) patraukliose pajūrio vietose, kuriuos valdininkai išdalijo kitiems bei skyrė sau.

Tamolis su šeima buvo įsigijęs 18 sklypų (30 ha), dalį jų vėliau pardavė. Stankus su žmona turėjo 13 sklypų. Valdininkai prisiekinėjo juos įgiję teisėtai.

Nors už tokius pažeidimus jiems grėsė laisvės atėmimo bausmės, jų valdininkai išvengė, tačiau neteko galimybės kurį laiką dirbti valstybės tarnyboje. Tamolis iki nuosprendžio dar ėjo pareigas valstybės tarnyboje, Stankus – ne. Netrukus Tamolis turėtų būti atleistas iš darbo.

Klaipėdos apygardos prokuroras Sigitas Jasevičius teismo sprendimu liko patenkintas. Jis ir kovo mėnesį, po apylinkės teismo sprendimo, tvirtino, jog bausmė, skirta Tamoliui ir Stankui, yra gana griežta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.