Instrukcija – svarbesnė už ligonį

Raguvėlės gyventoja 26 metų Diana Krištupytė džiaugiasi ant rankų supdama pusantro mėnesio sūnų Dovydą. Tikras stebuklas, kad jos kūdikis – gyvas ir sveikas. Nedaug trūko, kad moteris šiandien gedėtų prie vaiko kapo.

8 ir 2,5 metų sūnus auginanti D.Krištupytė trečiąją savo atžalą pagimdė neįprastomis aplinkybėmis ir neįprastoje vietoje – Panevėžio ligoninės akušerijos skyriaus priimamojo kieme, savo kaimyno automobilyje.

„Kūdikis krito po sėdyne, ant grindų. Laimei, mano motina spėjo jį sugriebti į glėbį. Dėl didelio išgąsčio nei ji, nei aš iškart nesusigaudėm, kad vaikui apie kaklą apsisukusi virkštelė”, – „Panevėžio rytui” pasakojo moteris.

Gimdyvė ir jos motina ką tik gimusį kūdikį kurį laiką šildė savo kūnais, kol atbėgę medikai suteikė pagalbą.

Dėl vos tragedija nepasibaigusio gimdymo epilepsija serganti D.Krištupytė kaltina medikų abejingumą ir biurokratinę sveikatos priežiūros sistemą.

Trijų vaikų motina nuogąstauja, kad vaikams prireikus skubios pagalbos, jie jos nesulauks lygiai taip pat, kaip nesulaukė ji.

Liepos 23-iosios vėlų vakarą devintą mėnesį nėščiai D.Krištupytei prasidėjo sąrėmiai. Tuo metu moteris namuose buvo viena su vaikais.

Iš anksto nusprendusi gimdyti Panevėžio ligoninėje moteris paskambino į Panevėžio rajono greitosios medicinos pagalbos tarnybą ir paprašė atsiųsti automobilį, užsiminė serganti epilepsija.

Tačiau Panevėžio rajono greitosios medikai atsisakė važiuoti, nes Raguvėlė yra Anykščių rajone. D.Krištupytei buvo pasiūlyta skambinti į Anykščių greitosios medicinos pagalbos tarnybą.

Pagelbėjo neblaivus kaimynas

Didelius skausmus kenčianti moteris nusprendė nebesulauksianti, kol Anykščių greitoji sukars maždaug 40 kilometrų į Raguvėlę ir dar tiek pat atgal į Anykščių ligoninę.

Pagal taisykles, anykštėnai greitosios medicinos pagalbos medikai gimdyvę privalo vežti ne į svetimo, o į savo rajono ligoninę. Lygiai taip pat turi elgtis ir Panevėžio greitosios pagalbos darbuotojai.

D.Krištupytei priimtiniau buvo vykti į vos 23 kilometrai nuo Raguvėlės esančią Panevėžio ligoninę. Sukaupusi jėgas moteris nusigavo iki kaimyno namų ir verkdama paprašė nuvežti ją į Panevėžį.

Kaimynas iš pradžių dvejojo, nes buvo truputį išgėręs, tačiau galiausiai sutiko sėsti prie vairo.

Panevėžio link pasukęs automobilis su gimdyve trumpam išsuko iš kelio paimti už kelių kilometrų nuo Raguvėlės gyvenančios D.Krištupytės motinos Vandos Krištupienės. Diana norėjo, kad gimdymo metu šalia būtų artimas žmogus.

Kelionės metu sąrėmiai dar sustiprėjo. „Skausmas buvo nepakeliamas. Atrodė, nors šok iš mašinos ir griūk kur nors pievoje”, – pamena ji.

Pasiekę Panevėžio ligoninės akušerijos skyriaus priimamąjį automobilio vairuotojas ir D.Krištupytės motina, palikę iš skausmo besiraitančią gimdyvę, nuėjo ieškoti pagalbos.

Kūdikis kriste iškrito

Tuo metu Dianos sūnus jau keliavo į pasaulį. Prie automobilio grįžusi V.Krištupienė atidarė duris, norėdama padėti dukrai išlipti, kai staiga jai tiesiai į rankas įkrito naujagimis.

„Tetrūko akimirkos, kad vaikas būtų nukritęs po sėdyne. Diana pagimdė tiesiog sėdėdama”, – prisiminė V.Krištupienė.

Šoko ištikta moteris dar susigriebė anūkui ranka nuo burnytės ir nosies nuvalyti gleives, kad jis neuždustų, bet nepastebėjo apie kaklą apsivijusios virkštelės.

V.Krištupienė paguldė kūdikį dukrai ant pilvo, o pati apglėbė jį iš nugaros, kad mažylis nesušaltų. Pasak moters, viena iš atbėgusių medikų pamačiusi kūdikį pasibaisėjusi sušuko, kad virkštelė pasmaugs vaiką.

Pridusęs, jokių garsų neskleidžiantis naujagimis buvo skubiai išgabentas į reanimacijos skyrių. D.Krištupytė sūnų vėl pamatė beveik po paros.

Jauna moteris svarsto: jei ne lemtingąją akimirką laiku atbėgusi jos motina, kūdikis būtų žuvęs.

Pritrūko 900 metrų

D.Krištupytė neneigia žinojusi, kad Panevėžio rajono greitoji nevažiuoja į Raguvėlę. Pagalbos moteris kvietėsi dvi savaites prieš gimdymą, kai staiga smarkiai pradėjo skaudėti pilvą.

Tada ji sužinojo turinti nusigauti į miestelio pakraštį, už 900 metrų, kur baigiasi Anykščių ir prasideda Panevėžio rajonas.

Tąkart iki tos ribos D.Krištupytę pavežėjo brolis, o iš ten paėmė jau iš Panevėžio atvykęs greitosios pagalbos automobilis.

„Baisus biurokratizmas. Aš buvau pasiruošusi sumokėti greitajai, kad tik atvažiuotų, bet ir už pinigus nevažiuoja. Sako, nėra patvirtintų įkainių”, – kalbėjo D.Krištupytė.

Taip pat gimdė mašinoje

V.Krištupienė sakė nė blogiausiam sapne nesapnavusi, kad jos dukrai teks gimdyti automobilyje. Septynis vaikus turinti moteris pati yra patyrusi, ką tai reiškia.

Prieš beveik 30 metų savo pirmagimę dukrą V.Krištupienė pagimdė miške, automobilyje, Rusijoje, Karelijos srityje.

„Pagimdžiau pakeliui į ligoninę. Jauna felčerė labai išsigando ir iššoko iš mašinos. Man padėjo vairuotojas. Tikrai negalvojau, kad šiais laikais kažkas panašaus gali atsitikti mano dukrai”, – kalbėjo V.Krištupienė.

Medikai laikosi absurdiškos tvarkos

Panevėžio rajono poliklinikos greitosios medicinos pagalbos skyriaus vedėja Eugenija Bartusevičienė „Panevėžio rytui” sakė, kad jos kolegos buvo visiškai teisūs, atsisakydami vykti pas gimdyvę į Raguvėlę.

„Gyventojus aptarnaujame teritoriniu principu pagal savivaldybes. Raguvėlės geležinkelio stotis yra mūsų, o Raguvėlė – jau Anykščių greitosios medicinos pagalbos aptarnavimo zonoje. Todėl gimdyvė turėjo skambinti į Anykščius”, – aiškino vedėja.

Anykščių greitosios medicinos pagalbos tarnybos vyresnioji slaugytoja Laimutė Kuojienė patvirtino, kad jie būtų nuvežę gimdyvę į Anykščių ligoninę, bet ji pagalbos nesikreipė.

E.Bartusevičienė pateikė ir dar vieną kuriozinį pavyzdį. Panevėžio rajono greitoji į Linkaučius važiuoja pro Anykščių rajone esančią Truskavą, bet jeigu gautų iškvietimą į Truskavą, nevažiuotų, nes šį miestelį privalo aptarnauti Anykščių greitoji.

Paklausta, ar gimdančiai moteriai negalima buvo padaryti išimties, gydytoja patikino, kad ne. Pasak jos, moteris turėjo žinoti, kada jai gimdyti, ir turėjo iš anksto tam ruoštis.

Panevėžio rajono greitoji į Raguvėlę būtų vykusi tuo atveju, jei, pavyzdžiui, kolegos iš Anykščių tuo metu būtų neturėję laisvų automobilių. Taip yra daroma avarijų atveju.

Greitoji dirbs kitaip

Apskrities vyriausioji gydytoja Raimonda Ulianskienė irgi mano, kad Panevėžio rajono greitoji įstatymams nenusižengė.

Tačiau gydytoja linkusi kritikuoti gyventojų aptarnavimo teritoriniu principu sistemą.

Pasak R.Ulianskienės, Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintoje naujoje greitosios medicinos pagalbos tarnybos veiklos koncepcijoje yra numatyta sostinėje įsteigti visai Lietuvai bendrą dispečerinę tarnybą, kurį pas ligonį ar į avarijos, kitos nelaimės vietą nukreiptų arčiausiai esantį greitosios ekipažą.

Panevėžio apskritis iki šių metų pabaigos turi parengti greitosios medicinos pagalbos stočių išdėstymo planą. Vyriausioji gydytoja sakė, kad daugiausia problemų kelia vadinamosios ribinės zonos, kur susikerta rajonų teritorijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.