„Namas monstras” (Monster House)

Stevenas Spielbergas ir Robertas Zemeckis pristato animacinę siaubo komediją visai šeimai, kurioje netrūksta baisių šiurpuliukų ir linksmų pokštų. Talentingas režisierius debiutantas Gilas Kenanas naudojosi filme „Svajonių traukinys” (The Polar Express) išbandytomis kompiuterinių efektų technologijomis, kurios gyvai vaidinančius aktorius paverčia animaciniais personažais.

Patrakęs berniukas Didžėjus (akt. Mitchelas Musso) mėgsta paslapčia stebėti ir naiviai šnipinėti labai piktą kaimyną Neberkrakerį (akt. Steve’as Buscemi), kurį tokie žaidimai beprotiškai siutina. Nestabilios psichikos senukas pasižymi perdėtu pedantiškumu ir absoliučiai niekam neleidžia užeiti į kiemą. Jis ypač skausmingai reaguoja net į paprasčiausias kasdienines situacijas, kai koks vaikas netyčia užmina arba dviračiu užvažiuoja ant kruopščiai išpuoselėtos žolytės šalia namo. Užkietėjęs vienišius Neberkrakeris kažko paniškai bijo, bet niekam neprasitaria apie didžiąją paslaptį.

Likus tik vienai dienai iki Helovyno šventės 12-mečio Didžėjaus tėveliai išsiruošia į svarbią konferenciją, todėl pasiūlo prižiūrėti sūnų tame pačiame miestelyje gyvenančią auklę Zi (akt. Maggie Gyllenhaal). Darbšti mergina labai atsakingai imasi darbo, bet nepasididžiuoja savaitgaliui pakviesti nevykėlį draugą Bonesą (akt. Jasonas Lee). Kol porelė smaginasi alkoholiniais gėrimais ir aistringomis glamonėmis, Didžėjus su geriausiu draugu Čiauderiu (akt. Samas Lerneris) sumoja pažaisti krepšinį lauko aikštelėje. Rungtynių įkarštyje išsprūdęs kamuolys nurieda tiesiai ant Neberkrakerio pievelės. Vaikai puikiai žino, kad senukas negrąžins 29 dolerių kainuojančio kamuolio, todėl Didžėjus sukaupia visą drąsą ir ryžtasi susitikti su ekscentriškuoju kaimynu.

Tačiau piktajam Neberkrakeriui užeina eilinis įsiučio priepuolis, kurio pasekoje jis patiria infarktą ir nebeatsigauna. Vieninteliu šiupaus įvykio liudininku tapęs berniukas jaučiasi labiausiai kaltas. Didžėjus yra įsitikinęs, kad būtent jo veiksmai išprovokavo staigią kaimyno mirtį. Visi įtarimai pasitvirtina, kai senuko namas netikėtai atgyja ir pradeda keršyti už savo šeimininką. Žalioji pievelė palaidoja po žemėmis bet kokį daiktą, o pastatas tiesiog įsiurbia į privačią teritoriją užėjusį žmones. Kai namo auka tampa riedlente netoliese besivažinėjęs roko grupės muzikantas Bonesas, tai išsigandę vaikai nusprendžia visą naktį akylai stebėti paslaptingąją vietovę, bet nedrįsta prasitarti auklei apie staiga pradingusio meilužio likimą.

Kai berniukai vis dėlto ryžtasi prabilti ir įspėti praeivius bei kaimynus, tai niekas net nesiruošia tikėti jų pasakomis apie namą monstrą, kad du langai gali būti akimis, o durys – burna. Sekantį rytą į Didžėjaus duris pasibeldžia saldainiais prekiaujanti mergaitė Dženi (akt. Spencer Locke), kuri nė kiek neabejoja išgirstos istorijos rimtumu. Raudonplaukė moksliukė savanoriškai pasisiūlo būti sąjungininke ir sugalvoja linksmą planą, kad užliuliuotų ir užmigdytų miestelio gyventojus šiurpinantį namą. Bet trijulės pastangas niekais paverčia du policininkai, kurių veiksmai vėl pažadina viduje tūnantį monstrą.

Tuomet Didžėjus, Čiauderis ir Dženi suranda būdą paslapčia patekti į namo monstro vidų. Ten jie mėgins išsiaiškinti visas paslaptis, sužinoti senuko Neberkrakerio ryšius su atgijusiu pastatu ir galbūt išgelbėti rūsyje įkalintus žmones.

Helovyno tradicijos atgimsta Lietuvos kino teatruose. Nuo rugsėjo 15-osios šiai šventei padės pasiruošti neįprastas ir originalus animacinis filmas, kuris šokiruos ir linksmins visus žiūrovus.

„Namas monstras” (Monster House) Animacinė siaubo komedija 2006 m.
91 min. JAV

Režisierius: Gilas Kenanas.
Įgarsina: Mitchel Musso, Samas Lerneris, Spencer Locke, Steve’as Buscemi, Nickas Cannonas, Maggie Gyllenhaal, Jonas Hederis, Kevinas Jamesas, Jasonas Lee, Catherine O’Hara, Kathleen Turner.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.