Pradėtas tiesti „Estlink” povandeninis kabelis

Rugsėjo 11 dieną tarp Estijos ir Suomijos buvo pradėtas tiesti povandeninis elektros kabelis „Estlink”. Planuojama, kad kabelio tiesimo darbai truks 12 dienų.

„Tai istorinė akimirka – „Estlink” kabelis pasiekė Estijos krantus”, – sako „Eesti Energia” valdybos pirmininkas Sandoras Lyvė (Sandor Liive). Jis taip pat yra projektui įgyvendinti įkurtos įmonės „Nordic Energy Link” valdybos pirmininkas.

„Estlink” kabelis pirmąsyk istorijoje sujungs Baltijos šalių ir Suomijos energetikos sistemas. Jis yra klojamas ne tik sausumoje, bet ir po vandeniu. Nutiesus povandeninį „Estlink” kabelį bus užtikrintas Baltijos šalyse pagamintos elektros energijos tiekimas Šiaurės šalių rinkai.

„Nutiesę šį kabelį galėsime be kliūčių prekiauti elektros energija. Be to, „Eesti Energia” klientams galėsime pasiūlyti geriausią elektros energijos kainą rinkoje”, – pabrėžė S. Lyvė.

Estiją – Suomiją jungsiančio povandeninio kabelio diametras yra apie 10 centimetrų. Vieno kabelio metro svoris siekia 30 kilogramų. Beveik metus šį kabelį gamino kabelių gamykla „ABB Karlskrona”. Iš viso buvo pagaminta 210 kilometrų kabelio. Po vandeniu bus pakloti 148 kabelio kilometrai, sausumoje – 62 kilometrai. Bendras povandeninio kabelio svoris yra 4, 5 tūkst. tonos.

Projektui įgyvendinti reikalingos pastotės jau baigiamos statyti Estijoje ir Suomijoje. Taip pat jau baigiami ir įrangos, reikalingos požeminiam kabeliui, kūrimo darbai. Tikimasi, kad projektas bus baigtas šių metų gruodį.

„Estlink” projekto partnerės yra Baltijos šalių energetikos bendrovės „Eesti Energia”, „Latvenergo”, „Lietuvos energija”, taip pat Suomijos bendrovės „Pohjolan Voima” ir „Helsingin Energia”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.