Pasaulis Rugsėjo 11-osios metines minėjo susiskaldęs

Karą su teroru pradėjęs Dž.V.Bušas vis dažniau puolamas dėl veiksmų Afganistane ir Irake

Vakar visame pasaulyje buvo minimos penktosios 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų metinės. Kai amerikiečiai dėjo gėles prie paminklų ir gedėjo žuvusiųjų, šiurpius išpuolius įvykdžiusi „al Qaeda” paragino suaktyvinti atakas prieš Ameriką.

Žadėjo nepamiršti tragedijos pamokų

JAV prezidentas Džordžas V.Bušas sekmadienį apsilankė toje Niujorko vietoje, kur stovėjo per šias atakas sugriuvę Pasaulio prekybos centro (PPC) dangoraižiai dvyniai. Jis sakė, kad niekada nepamirš tos dienos pamokų.

Dž.V.Bušas ir jo žmona Laura paleido vainikus į du tamsius baseinus, įrengtus tose vietose, kur stovėjo dangoraižiai. Dž.V.Bušas taip pat dalyvavo netoliese esančioje Šv.Pauliaus koplyčioje vykusiose pamaldose su savo artimųjų netekusiais žmonėmis, o paskui gaisrinėje netoli pastatų griūties vietos spaudė rankas ugniagesiams, pranešė „Reuters”-BNS.

„Pažadėjau, kad niekada nepamiršiu tos dienos pamokų. Dar yra priešų, kuriems patiktų vėl padaryti tokią žalą”, – sakė prezidentas.

Per dvi dienas prezidentas apsilankys visose trijose vietose, kur 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją sudužo užgrobti keleiviniai lėktuvai – Pasaulio prekybos centro vietoje, Pentagone ir lauke Šanksvilyje Pensilvanijoje, kur nukrito ketvirtasis lėktuvas.

Prezidento populiarumas mažėja

Atakos, per kurias žuvo beveik 3 tūkst. žmonių ir po kurių rekordiškai padidėjo amerikiečių pritarimas Dž.V.Bušo darbui, pakeitė jo prezidentavimą. Bet Irake žūstant vis daugiau JAV karių, rezidento populiarumas smuko. Dabar apklausos rodo, kad daugelis amerikiečių abejoja saugumo politika.

Sekmadienį prie buvusio PPC kelios dešimtys žmonių laikė transparantus ir šaukė „Tuojau pat areštuoti Bušą”, „Grąžinkite karius namo” ir „Liaukitės išnaudoję Rugsėjo 11-ąją”.

Šios metinės, minimos du mėnesiai iki rinkimų, per kuriuos demokratai tikisi atkovoti iš Dž.V.Bušo respublikonų Kongreso kontrolę, išprovokavo partijų ginčus dėl to, ar šalyje gali būti įvykdyta kita tokia ataka ir ar Irako karas yra atsitraukimas nuo pastangų eliminuoti „al Qaeda”.

O. bin Ladenas slapstosi

Amerikai vakar pagerbiant beveik 3 tūkst. žmonių žūtį, pasaulio užuojautą temdo dideli priekaištai dėl „karo su teroru”, dėl kurio, daugelio nuomone, pasaulis pasidarė pavojingesnė vieta gyventi.

Nors amerikiečiai Irake nušalino Sadamą Huseiną, o Afganistane – Talibaną, kuris iš pradžių teikė prieglobstį Osamai bin Ladenui, šis pagrindinis Amerikos priešas tebėra laisvėje.

Spėjama, kad O.bin Ladenas slapstosi ties Afganistano ir Pakistano siena. JAV valstybės sekretorė Kondoliza Rais neseniai pripažino, kad Jungtinės Valstijos nežino jo buvimo vietos, pranešė AFP-BNS.

Kinijos valstybinė žiniasklaida didesnį dėmesį skyrė Amerikos atsakui į atakas. „Teisinga sakyti, kad rugsėjo 11-oji pakeitė JAV. Bet tai, kas iš tikrųjų pakeitė pasaulį, buvo klaidingas JAV atsakas, ypač – karas Irake”, – teigė dienraštis „People’s Daily”.

Susirūpinimą atspindėjo ir kitų pasaulio valstybių spauda. Prancūzų laikraštis „Liberation” rašo, kad Dž.V.Bušas iššvaistė geranoriškumą, pasireiškusį po minimų atakų, ir pavertė pasaulį pavojingesne vieta gyventi. „Dž.V.Bušo administracijai pavyko išeikvoti milžinišką užuojautos ir solidarumo, kurie užvaldė pasaulį po rugsėjo 11-osios, kiekį. Dž.V.Bušo lyderystė kare su teroru buvo pragaištinga”, – teigiama straipsnyje.

Daugelis arabų laikraščių rašo, kad JAV vadovaujamas „karas su teroru” ir invazija į Iraką pastūmėjo pasaulį Vakarų ir musulmoniškosios civilizacijų konflikto link.

Galvos skausmas – Irakas

Dž.V.Bušas dar vieną smūgį patyrė ir tėvynėje. Metinių išvakarėse JAV administracijos pareigūnai pripažino, kad nušalintasis Irako lyderis S.Huseinas nebuvo susijęs su rugsėjo 11-osios atakomis, bet teisino sprendimą įsiveržti į Iraką ir teigė, kad S. Huseinas buvo susijęs su kovotojų tinklu „al Qaeda”.

„Niekad negalėjome patvirtinti ryšio tarp Irako ir rugsėjo 11-osios”, – NBC sakė viceprezidentas Dikas Čeinis, tačiau pridūrė, kad ryšys su „al Qaeda” yra „kitas klausimas”.

„Irako šešėlis kabo virš Amerikos politikos ir pasaulis tai mato. Problema tai, kad daugelis vyriausybių ir žmonių nemato Irako kaip atsako terorui dalies”, – teigia BBC apžvalgininkas Polas Reinoldsas.

Naujos teroristų vaizdajuostės

„Al Qaeda” per penktąsias atakų metines paskelbė vaizdajuostę, kurioje matyti, kaip Osama bin Ladenas ragina atakų vykdytojus kantriai rengtis ir pasiryžti „kankinystei”. 92 minučių trukmės vaizdajuostė pasirodė atakų metinių išvakarėse.

Vienas vyrų, nukreipusių į PPC antrąjį lėktuvą, Hamza Gamdis, įrašydamas į vaizdajuostę savo testamentą, pareiškė: „O, Dieve, paliek džihado (šventojo karo) medį mūsų krauju. O, Dieve, priimk mus kaip kankinius”.

„Sakau Amerikai: jei ji nori, kad jos armija ir žmonės būtų saugūs, ji turi išvesti visas savo pajėgas iš musulmonų žemės… Priešingu atveju ji turėtų rengti karstus ir didelius kapus”, – pridūrė H.Gamdis, kuris kalbėjo šalia miniatiūrinio lėktuvo.

Vaizdajuostėje, kurios ištraukas ketvirtadienį parodė televizija „al Jazeera”, O. bin Ladenas atakų vykdytojų lyderiams sako: „Įkalbėkite save kankinystės operacijoms, smarkiai save drąsinkite. Iš pradžių būsite nepripratę prie šios minties ir manysite, kad tai sunku”.

Kitame vaizdo įraše vakar pasirodė „Al Qaeda” lyderio pavaduotojas Aimanas Zavahiris. Jis ragino musulmonus suaktyvinti atakas prieš JAV. CNN, parodžiusi įrašą, teigė, kad jį galima rasti islamo interneto tinklalapiuose.

CNN citavo A.Zavahirį sakant, kad artėja „nauji įvykiai”. „Jūsų lyderiai slepia nuo jūsų tikrąjį tragedijos mastą, – vaizdo įraše teigė dešinioji Osamos bin Ladeno ranka. – Dienos, Dievui leidus ir jam vadovaujant, netrukus turi pagimdyti naujus įvykius”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.