Tarptautinę bylą dėl paveikslų plagijavimo aiškins Konstitucinis teismas

Lenkijoje gyvenančio žymaus dailininko Stasio Eidrigevičiaus ir jo buvusio draugo panevėžiečio savamokslio menininko Stasio Petrausko kova dėl paveikslų plagijavimo dar nesibaigė. Ji persikels į Konstitucinį teismą.

Panevėžio apygardos teisėjų kolegija nusprendė patenkinti panevėžiečio prašymą, kad Konstitucinio teismo teisėjai išaiškintų, ar Administracinio ir Baudžiamojo kodeksų straipsniai, numatantys bausmes už plagijavimą, neprieštarauja Konstitucijoje numatytiems teisingumo principams.

Administraciniame kodekse yra numatoma bausmė už plagijavimą siekiant pasipelnyti.

Baudžiamajame kodekse nurodoma, kad bet koks meno kūrinio atgaminimas be autoriaus sutikimo yra nusikaltimas.

Atsakovo advokatas patikino, kad teismui sunku priimti sprendimą remiantis dviprasmiškais įstatymais.

Du jaunystės draugai – S.Eidrigevičius ir S.Petrauskas – kelerius metus iš eilės susitinka teismuose.

Praėjusią savaitę panevėžiečio bandymas teisme susitaikyti baigėsi nesėkme. S.Eidrigevičius jau anksčiau yra sakęs, kad palaidojo buvusią draugystę, ir tvirtai laikosi savo pažado.

Buvusių draugų nesutarimas virto tarptautine byla, kai S.Eidrigevičius pamatė internete parduodamas savo darbų klastotes.

Lenkijoje gyvenantis dailininkas teisme pripažino, jog anksčiau buvo sutaręs su S.Petrausku, kad šis padarys 25 jo darbų kopijas, už kurias pažadėjo 900 dolerių.

Tačiau po kurio laiko S.Eidrigevičius paprašė, kad S.Petrauskas nebekopijuotų darbų. Šis prisiekė to nedaryti net persižegnodamas.

S.Eidrigevičiaus teigimu, po kelerių metų paaiškėjo, kad draugas savo pažado nevykdo.

Per dvejus bylinėjimosi metus net trys ekspertų komisijos nustatinėjo kopijų vertę.

Pirmoji komisija kiekvieną iš penkių kopijų įvertino po 16 tūkst. litų. Tada Panevėžio apylinkės teismas S.Petrauskui skyrė 5000 litų baudą ir nutarė konfiskuoti panevėžiečio 600 litų vertės turto.

Kitiems dviem su šia byla susijusiems panevėžiečiams teismas skyrė 10 ir 7,5 tūkstančio litų baudas. Visi trys kaltinamieji turėjo atlyginti S.Eidrigevičiui moralinę žalą – 10 tūkstančių litų.

Prieš metus Panevėžio apygardos teismas panaikino šį sprendimą ir išteisino S.Petrauską.

Mat antroji komisija panevėžiečio darytas garsaus dailininko darbų kopijas įvertino po kelis šimtus litų ir pripažino menkavertėmis.

Tuomet S.Eidrigevičiaus advokatai kreipėsi į aukštesnės instancijos teismą. Šis grąžino bylą nagrinėti Panevėžio apygardos teismui.

Trečioji ekspertų komisija patvirtino pirmosios išvadas ir po 16 tūkstančių litų įvertino kiekvieną iš penkių buvusių kopijų.

„Keista, kad tiek kainuoja kopijos, kai paties S.Eidrigevičiaus darbai Vilniuje galerijoje kainuoja po 3000 litų, bet nuo 1996-ųjų niekas jų neperka”, – teisme sarkastiškai pažymėjo vienas kolekcininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.