Krepšinis Japonijoje – egzotika

288 geriausi planetos krepšininkai, daugiau kaip 450 milijonų krepšinį mėgstančių žaisti ir dar milijardas šios sporto šakos aistruolių – tokiais skaičiais apeliavo Tarptautinė krepšinio federacijų asociacija (FIBA) per planetos pirmenybes Japonijoje.

Tačiau didžiosios krepšinio šventės Tekančios Saulės šalyje neįvyko – FIBA, dar kartą nusprendusi propaguoti krepšinį nieko bendro su oranžiniu kamuoliu neturinčioje šalyje, apsiriko ne mažiau kaip ir 2003-iaisiais. Tąkart Europos pirmenybes surengusi Švedija taip ir nesuprato, ką jį organizavo ir kam jai to reikėjo, rašoma dienraštyje L.T.

Nulis informacijos

Tai, jog Tokijo „Saitama” arenoje vyks pasaulio krepšinio čempionato finalinė dalis, galima buvo sužinoti tik pusės kilometro spinduliu aplink šią areną – tik ten kabėjo FIBA plakatai bei buvo pardavinėjami šiokie tokie suvenyrai.

Tačiau tuo vizualinė informacija apie pirmenybes ir buvo baigta – japonišką beisbolą propaguojančioje šalyje krepšinis – nereikalingas. Kalbant apie Tekančios Saulės šalies televizijų transliacijas – jos neparodė nė vienų pirmenybių rungtynių – net ir finalo! Tuo tarpu tomis pačiomis dienomis vykusios pasaulio moterų tinklinio taurės varžybos buvo transliuojamos tiesiogiai.

Vietos spaudos požiūris į pasaulio krepšinio čempionatą taip pat nepasižymėjo originalumu – trumpos žinutės. Net ir sensacinga graikų pergalė pusfinalyje prieš JAV buvo itin skurdžiai nušviesta.

Sirgo už Ameriką

Tačiau Tokijo „Saitama” arena, talpinanti beveik 22 tūkst. žiūrovų, per atkrintamąsias varžybas beveik visada buvo pilna. Nieko nesuprantantys apie krepšinį japonai su mielu noru ėjo žiūrėti egzotinės sporto šakos kovų. Kita vertus, sumokėję už bilietą nuo 70 iki 500 litų, vietos sirgaliai dažniausiai vangiai paplodami sirgo už pralaiminčią rinktinę ir visada – už JAV ekipą. Ne vienas jaunasis japoniukas dėvėjo Amerikos rinktinės žaidėjų marškinėlius ir mojavo JAV vėliava.

Vienas Lietuvos žurnalistas gana taikliai pastebėjo: „Tai yra bene didžiausias JAV diplomatijos pasiekimas. Amerika 1945 metais numetė ant Japonijos dvi atomines bombas, o jie vis tiek gerbia ir palaiko šią šalį”.

Aistros dėl bato

Gana netikėtas incidentas čempionate įvyko po rungtynių dėl trečiosios vietos tarp JAV ir Argentinos rinktinių. Amerikiečiams nugalėjus varžovus ir iškovojus trečiąją vietą, NBA žvaigždės LeBronas Jamesas ir Dwyane’as Wade’as nusprendė padovanoti sirgaliams savo sportinius batelius. Abu krepšininkai greitai nusiavė apavus ir sviedė juos į tribūnas. Vienas L.Jameso batas nuskriejo iki žurnalistų ložės ir su griausmu atsitrenkęs į Čekijos spaudos atstovo nešiojamąjį kompiuterį drėbtelėjo ant žemės. Prie jo pripuolė Vokietijos ir Japonijos žurnalistai ir abu vienu metu jį pagriebė.

Tai, kas vyko po to, sunku nupasakoti – apsikabinę batą spaudos atstovai vienas kitą kumščiavo, keikėsi ir reikalavo paleisti, kiekvieno manymu, tik jam priklausantį L.Jameso batą. Į „karą” įsitraukė ir kiti šių šalių žurnalistai. Tačiau nė viena pusė nenorėjo nusileisti. Tik po gerų dešimties minučių derybininkų pastangomis buvo surastas kompromisas, kurio esmė – du pešasi, o trečias laimi… Vokiečiui ir japonui sutikus atsisakyti bato, jis buvo nusviestas žiūrovams. Įdomu, kad NBA žvaigždės bato istorija baigėsi itin originaliai – jį pagavo jaunasis japonas, vilkintis „Cleveland Cavaliers” ekipos L.Jameso marškinėlius.

Dar dvi komandos

FIBA nusprendus Japonijoje surengti pasaulio krepšinio pirmenybes, po kurio laiko ši organizacija susigriebė, jog Tekančios Saulės šalyje net nevyksta vietos krepšinio čempionatas. Tačiau japonai garantavo, kad šį nesusipratimą jie greitai išspręs. Praėjusiais metais buvo įkurta Japonijos krepšinio lyga (JKL) ir 2005–2006 metų sezone kovėsi net šešios komandos. Pirmenybės tęsėsi vos tris mėnesius. Joms pasibaigus, JKL vadovybė raportavo FIBA, kad susidomėjimas krepšiniu Japonijoje kyla ir naujame sezone prie „senbuvių” prisidės dar dvi komandos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.