Pseudouniversitetas ketino prisiglausti katalikiškoje mokykloje

Rugsėjo 30 dieną veiklą Panevėžyje ketinanti pradėti VšĮ Nacionalinių papročių ir tradicinių mokslų universitetas savo interneto svetainėje teigia ketinanti mokyti studentus tokių taurių dalykų, kaip: kultūrinė antropologija, retorika, filosofija, psichologija, etnologija, fiziologija. Tačiau greta jų išvardyti ir daug „egzotiškesni” dalykai: parapsichologija, astrologija, numerologija, būrimas ir pranašavimas, savigyda, chiromantija, meditacija ir net šamanų šokiai. PB pradėjus domėtis šios įstaigos veikla, paaiškėjo ir daugiau įdomių faktų, kurių nežinojo net Švietimo ir mokslo ministerija. Pavyzdžiui, tai, kad minėtasis universitetas neturi Vyriausybės nustatyta tvarka gauto leidimo vykdyti studijas, arba tai, kad jo Panevėžio filialas ketino nuomoti patalpas katalikiškos dvasios mokymo įstaigoje – Margaritos Rimkevičaitės technologinėje mokykloje. Jo Ekscelencija Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, vakar pirmą kartą apie šiuos planus išgirdęs telefonu iš PB korespondentų, tegalėjo ištarti: „O, Dieve!”
Kaip pavyko išsiaiškinti PB korespondentams, Nacionalinių papročių ir tradicinių mokslų universitetas (NPTMU) yra ne kas kita, o šiais metais reorganizuotas buvęs Parapsichologijos centras. Tai paaiškino ir keistą universiteto svetainės adresą – www.parapsichologija.lt, ir tai, kodėl jis į rengiamas bakalauro ir magistro studijų programas įtraukė šamanų šokius, aiškiaregystę, buitinę magiją, būrimus kortomis, runomis, proginius spėjimus, pasaulietinius būrimus bei kitus ne itin propaguotinus dalykus.

Tačiau paslaptimi lieka, kaip tokia įstaiga galėjo sutarti dėl patalpų nuomos su viena iš katalikiškųjų Panevėžio mokymo įstaigų – Margaritos Rimkevičaitės technologijos mokykla.

Planai apstulbino dvasininkiją

Jo Ekscelencija Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, iš PB sužinojęs, kad vienuolės Margaritos Rimkevičaitės vardu pavadintoje mokykloje ketinta nuomoti patalpas Parapsichologijos centrui, atvirai apstulbo ir pažadėjo nedelsdamas imtis griežtų priemonių.

„Nesuprantu, kaip mokyklos valdžia galėjo išnuomoti patalpas! Apie tai aš nieko nežinojau. Ketinu imtis griežtų priemonių. Juk katalikiškoje mokykloje negali būti dėstomos šio universiteto paskaitos!” – piktinosi Jo Ekscelencija.

Vyskupas neslėpė, kad ne tik neigiamai žiūri į universiteto propaguojamus dalykus, bet ir nesupranta, kaip galima kalbėti apie neįrodytus dalykus.

„Parapsichologija – pataikavimas žmonių jausmams, – kalbėjo J.Kauneckas. – Ir Bažnyčia draudžia tikėti burtais, tai tik žmonių apgaudinėjimas. Juk ir Dievo įsakymas draudžia meluoti. Negaliu patikėti, kad vis dar yra žmonių, kurie imasi užkalbėti žmones. Tai gėdinga ir labai negražu”.

Rengėsi teikti negaliojančius diplomus

NPTMU 2006 metų gegužės 29 dieną įregistruotas kaip viešoji įstaiga Nacionalinių papročių ir tradicinių mokslų universitetas. Jį įregistravo Registrų centro Vilniaus filialas.

Kaip teigiama universiteto svetainėje internete, pagrindinis jo tikslas – suteikti galimybę įgyti skirtingų pakopų išsilavinimą jaunimui ir suaugusiems žmonėms, kurie domisi medicina, užkalbėjimais, tradiciniais gydymo metodais bei panašiais dalykais ir nori „pritaikyti senąjį palikimą bei pasisemti natūralių gyvybinių galių”. Taip pat pabrėžiama, kad Nacionalinių papročių ir tradicinių mokslų universitetas – vienintelis, galintis tokių žinių suteikti.

Asmenims, baigusiems NPTMU organizuojamus mokymus, nebus išduodamas valstybės pripažįstamas dokumentas, patvirtinantis išsilavinimo, tam tikros jo pakopos ar atskiro reglamentuoto modulio baigimą arba kvalifikacijos įgijimą. Tačiau, anot šio universiteto Panevėžio filialo vadovės Gražinos Repšienės, studijas baigę studentai būtų įgiję specialisto diplomą.

PB vakar kalbinta Švietimo ir mokslo ministerijos ryšiams su visuomene atstovė Nomeda Barauskienė tam prieštaravo. Ji teigė, jog būtina informuoti visuomenę apie tai, kad NPTMU studentams bus išduotas pažymėjimas, kuris nebus pripažintas stojant į kitas aukštąsias mokyklas, kadangi šiame universitete mokslas yra neformalus.

Mokys valdyti kitų emocijas?

Kaip PB aiškino NPTMU Panevėžio filialo vadovė G.Repšienė, paskaitų metu studentai turėjo būti mokomi visiškai pažinti save ir savo asmenybę.

„Dėstytojai studentus išmokys valdyti savo ir kitų emocijas, bus mokomi spręsti iškilusias problemas bei konfliktus. Visų pirma studentai turi išmokti dirbti su savo mintimis, tik tada jie gali tapti gerais specialistais”, – tikino G.Repšienė.

Universiteto rektorė Janina Janulionienė dienraščiui patvirtino, kad iš tiesų buvo planuojama dėstyti šiuos pagrindinius dalykus: kultūrinę antropologiją, baltų kultūrą, retoriką, žmogaus filosofiją, bendravimo ir klasikinę psichologiją, numerologiją, etnologiją, natūraliąją mediciną, astrologiją, fiziologiją. Tačiau neužsiminė apie internete skelbiamoje VšĮ Nacionalinių papročių ir tradicinių mokslų universiteto bakalauro, magistro ir doktorantūros studijų programose nurodytus kitus mažiau tradicinius dalykus, tokius kaip: geomantijos pagrindai, psichikos treniravimas, joga, biolokacija, esteziologija, įvadas į magijos istoriją, psichologinė drama, cigunas, magijos teatras, chiromantija, su džok ir kt.

Nuomos ir studentų klausimas dar neišspręstas

Nacionalinių papročių ir tradicinių mokslų universitetas Lietuvoje planavo turėti net 7 filialus, kuriuose studijuoti būtų galima stacionariu, vakariniu ir neakivaizdiniu būdu. Šiuo metu universitetas filialus turi Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Druskininkų, Alytaus miestuose. Dar vieną ketino įsteigti Mažeikių mieste.

Panevėžio filialo vadovė G.Repšienė pripažino, kad mūsų mieste paskaitos turėjo vykti nuomojamose Margaritos Rimkevičaitės mokyklos patalpose. Jos direktorius Tautvydas Anilionis PB sakė, kad praėjusiais mokslo metais mokykloje iš tiesų buvo nuomojamos patalpos Parapsichologijos centrui. „Ar šiais metais bus sudaryta sutartis, dar nežinau”, – atvirai sakė.

„Be to, čia negalėjo būti dėstomos jokios paskaitos prieš tradicinį krikščionių tikėjimą”, – tikino direktorius.

T.Anilionio pavaduotoja Nijolė Grybauskienė, žurnalistų paklausta, ar žino apie pernai mokyklos nuomotas patalpas, atsakė teigiamai. Tačiau kokie dalykai buvo dėstomi, ji pasakyti negalėjo.

„Patalpos buvo nuomojamos šeštadieniais, kada mokykloje nebūdavo moksleivių. Parapsichologijos studentai mums netrukdė, o mes nesikišome į jų veiklą, todėl, ką veikdavo šeštadieniais, pasakyti aš negaliu. Ar šiemet bus pasirašyta, ar pratęsta patalpų nuomos sutartis, aš tikrai nežinau”, – prisiekinėjo direktoriaus pavaduotoja N.Grybauskienė.

O viena iš prieštaringojo universiteto steigėjų ir jo rektorė J.Janulionienė teigė šiuo metu dar nežinanti, kur studentams vyks paskaitos. „Pasiūlymų mes turime labai daug, tačiau šiuo metu dar nėra aišku, kur tiksliai bus rengiamos paskaitos”, – sakė PB pašnekovė.

Priėmimas į NPTMU turėjo vykti visą rugsėjo mėnesį. Nors stojamųjų egzaminų nėra, G.Repšienės duomenimis, šiuo metu yra paduota vos dešimt prašymų studijuoti universiteto Panevėžio filiale.

Kaip teigė filialo vadovė, studentai, norintys studijuoti NPTMU dieniniame skyriuje, už metus turėtų mokėti po 800 litų. Paskaitos vyktų šeštadieniais nuo 11 valandos.

Sukėlė ant kojų ministeriją

Žinia apie naująjį universitetą ir jo planus atidaryti filialą Panevėžyje, gauta iš PB korespondentų, vakar sukėlė ant kojų Švietimo ir mokslo ministeriją. Jau po kelių valandų per elektronines žiniasklaidos priemones ir naujienų agentūras ministerija išplatino įspėjimą apie tai, kad Nacionalinių papročių ir tradicinių mokslų universitetas yra nelegali viešoji įstaiga, neturinti Vyriausybės leidimo vykdyti studijas, o šio „pseudouniversiteto” interneto svetainėje www.parapsichologija.lt skelbta informacija apie organizuojamas bakalauro, magistrantūros ir doktorantūros studijas bei suteikiamus atitinkamus kvalifikacijos laipsnius klaidina visuomenę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Pseudouniversitetas ketino prisiglausti katalikiškoje mokykloje"

  1. darius

    kas čia per bardakas>pristeigia aferistai visokių univercitetų 🙄 😯 👿 tikri velniai 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.