Į kelionę – drebančiom kinkom

Kelionių organizatoriai šiemet anksčiau nei įprasta nutraukia skrydžius į kai kuriuos Turkijos kurortus. O išankstines poilsines keliones nusipirkę turistai pasijuto tarsi įkliuvę į spąstus.

Nors turizmo agentūros skelbia nemokamai keičiančios kelionės kryptį ir datą, realiai nelabai ką turi pasiūlyti. Alternatyvų poilsį už tą pačią kainą, kaip Turkijoje, kitose šalyse sunku surasti.

Be to, poilsiautojams kelia nerimą tai, kad jie neturi jokios galimybės apsidrausti nuo teroristinių išpuolių.

Keisti nėra į ką

„Užsisakiau kelionę į Turkijoje esantį keturių žvaigždučių viešbutį su maitinimo sistema „viskas įskaičiuota” dar prieš prasidedant sprogimams. Prasidėjus teroristiniams išpuoliams, pasiteiravau turizmo agentūroje, ar būtų galima už tą pačią kainą skristi į kitą šalį. Deja, pasiūlymai nuvylė – Barselonoje už tą pačią kainą galėjome gauti tik trijų žvaigždučių viešbutį su pusryčiais ir vakariene”, – „Vakarų ekspresui” pasakojo klaipėdietė Natalija.

Kelionių organizatoriaus „Tez Tour” marketingo vadovas Aleksandras Sukovas pripažino, kad rasti tokios pat kokybės poilsį už tokią kainą, kaip Turkijoje, labai sunku. Todėl daugeliui sugalvojusiųjų pakeisti kelionės kryptį tenka nusivilti – nukenčia arba kelionės kokybė, arba piniginė.

Į Marmarį nebeskraidins

Pasak kelionių organizatoriaus „Novaturas” direktoriaus Ryčio Šūmakario, norinčiųjų pakeisti kelionės krypti yra, bet tai esą nėra toks masinis reiškinys, kad tektų atšaukti reisus į Turkiją.

Visgi kelionių organizatoriai nuo rugsėjo 9 dienos skelbia nutraukiantis skrydžius į Turkijos Dalamano oro uostą, iš kur lietuviai buvo vežami į Marmario kurortą. Pasak R. Šūmakario, viena iš priežasčių – sumažėjusi paklausa.

Į Anataliją reisai nebus nutraukti. Tad tiems poilsiautojams, kurie skrydžius į Marmarį įsigijo tam laikotarpiui, kai skrydžių nebebus, siūloma pasirinkti poilsį Antalijoje, Kretoje, ar Barselonoje.

„Tez Tour” direktoriaus teigimu, vietoje numatyto poilsio Marmaryje turistams siūlomas Bodrumas. Pasak jo, nors keliaujančių į Turkiją lietuvių yra labai daug, tačiau tokio antplūdžio, kokio būtų galima tikėtis rugsėjo mėnesį, nebėra.

„Atsiranda ir panikuojančių klientų, stengiamės tenkinti jų norus. Nors realiai situacija tikrai nėra tragiška. Juk ir Užsienio reikalų ministerija neįtraukė Turkijos į sąrašą tų šalių, į kurias vykti nerekomenduojama”, – pasakojo A. Sukovas.

Pinigus susigrąžinti sunku

Nerandantys alternatyvos Turkijai klientai turi teorinę galimybę iš viso atsisakyti kelionės. Tačiau tuomet teks atsisakyti ir pinigų, kuriuos jie sumokėjo.

Kelionės sutartyje numatyta, kad atsisakius kelionės likus mažiau nei 11 dienų iki išvykimo, kelionių organizatorius turi teisę pasilikti 80 procentų sumokėtos sumos. Likus mažiau nei 21 dienai – 50 procentų.

„Kiekvienas atvejis labai individualus. Viskas priklauso nuo to, ar pavyksta anuliuoti rezervaciją viešbutyje ir susigrąžinti pinigus. Tačiau gali atsitikti ir taip, kad atsisakęs kelionės turistas atgaus tik 20 procentų sumokėtos sumos”, – pasakojo A. Sukovas.

Draudimo apsauga negalioja

Visgi pasiryžusieji išbandyti likimą ir nusprendę keliauti į Turkiją klientai visas viltis deda į draudimą. Nors realiai esant terorizmo grėsmei draudimas negelbsti.

Klaipėdietė Natalija pasakojo, kad turizmo agentūroje jos niekas neklausė, kokiu draudimu ji norinti apsidrausti ir apdraudė tik medicininių išlaidų ir repatriacijos draudimu. Prasidėjus neramumas Turkijoje, moteris panoro pakeisti draudimą – jai buvo pasiūlyta pirkti kitą draudimo paketą, kuris draudžia ir nuo nelaimingų atsitikimų.

„Tik kai pati pradėjau aiškintis, ar šis draudimas galios ir teroristinio išpuolio atveju, sužinojau, kad nieko panašaus. Tad kam tuomet draustis tokiu draudimu?” – stebėjosi turistė.

Bendrovės „Ergo Lietuva” Civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo departamento direktorius Audrius Pilčicas „Vakarų ekspresui” sakė, kad pagal vykstančiųjų į užsienį medicininių išlaidų ir repatriacijos draudimo taisykles terorizmo aktai nėra apdraudžiama rizika.

Jam antrino ir bendrovės „Lietuvos draudimas” atstovas ryšiams su visuomene Valdas Lopeta.

„Mūsų kelionių draudimo taisyklėse yra nurodyta, jog tokiu atveju, kai nelaimė atsitinka dėl karo veiksmų, masinių neramumų (streikų, terorizmo aktų ir pan.), draudimo apsauga negalioja. Tokią praktiką taiko ir perdraudimo kompanijos”, – komentavo V. Lopeta.

Reikia saugotis patiems

Paskutinis tragiškas incidentas Turkijos pietryčiuose, Vano provincijoje, įvyko rugsėjo 3 dieną. Per smarkų sprogimą viename iš parkų šalia arbatinės žuvo du žmonės ir 16 buvo sužeista.

Rugpjūčio 28-ąją Turkijos kurortuose Antalijoje ir Marmaryje, taip pat Stambule nugriaudėjo keli sprogimai. Trys žmonės žuvo, apie 50 buvo sužeista.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija vykstantiems į Turkiją poilsiautojams rekomenduoja imtis ypatingų saugumo priemonių. Patariama vengti masinio susibūrimo, gausiai turistų lankomų vietų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų. Primenama, kad neretai taikiniais pasirenkami oro uostai, jūrų uostai, traukinių ir autobusų stotys.

„Visus metus su vyru taupėme pinigus atostogoms. Išleidome kelionei per 4 tūkstančius litų. Dabar arba turime tuos pinigus padovanoti turizmo agentūrai, arba skristi ilsėtis drebančiom kinkom. Ir tai yra XXI amžius?” – guodėsi Natalija.

Palyginti su praėjusiais metais, per pirmuosius 7 šių metų mėnesius turistų, atvykstančių į Turkiją, skaičius sumažėjo 6 procentais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.