Augintinių lepinimas sukelia ligas

Apie 80 procentų gyvūnų ligų sukelia lepinimas.

Katinas ar šuo ėmė negaluoti? Papūgėlė daužosi į narvelio dureles, o žiurkėnas nesiliauja graužti grotelių? Dėl visko kalti yra patys šeimininkai, kurie neskiria ribos tarp rūpinimosi augintiniu ir jo lepinimo.

Šeria per daug

Be galo mylėdami augintinius, šeimininkai savo jausmus demonstruoja duodami kuo daugiau ir kuo įvairesnio ėdalo.

Veterinarijos gydytoja Liuda Gricienė įsitikinusi, kad jeigu gyvūnai nebūtų taip lepinami, veterinarai turėtų kelis kartus mažiau darbo.

L.Gricienė dažniausiai susiduria su peršertais katinais ir šunimis. Kai šeimininkai šeria ne tik specialiu maisteliu, bet ir gardžiausiais kąsneliais iš savo lėkštės, prasideda virškinimo bėdos.

Jeigu gyvūnas pradėjo šlapintis ne tam skirtoje vietoje, nereikėtų pulti jo barti, nes vėl gali būti „kaltas” peršėrimas.

Norint tokių bėdų išvengti, reikia atsikratyti įpročio katėms ir šunims duoti savo maistą.

„Virškinimo sutrikimų niekada nebus, jeigu gyvūnas ės tik sausą, specialiai jam pagamintą ėdalą”, – tvirtino L.Gricienė.

Nori „pūkuotukų”

Dar viena lepinimo forma, su kuria susiduria veterinarai, yra besaikis gyvūnų maudymas.

„Šeimininkai nori kačiukus ir šuniukus paversti pliušiniais, kvepiančiais žaislais, todėl priperka šampūnų, muiliukų ir maudo vos ne kasdien”, – aiškino veterinarė L.Gricienė.

To pasekmės – įvairios odos bėdos: egzemos, kailio šėrimasis, net nuplikimai.

Veterinarijos specialistų nuomone, katiną ir šunį visiškai pakanka išmaudyti vieną kartą per mėnesį. Atsisakyti nereikalingos parfumerijos taip pat nepakenktų.

Drausminti būtina

Prieš perkant žiurkėną, šinšilą, papūgą ar kitą narvelyje laikomą gyvūną, reikia iš anksto apsvarstyti savo poreikius ir norus.

Veterinarijos gydytojos L.Gricienės teigimu, narveliniams gyvūnėliams laisvė nebūtina, jeigu narvas yra pakankamai patogus.

„Jeigu šeimininkai reguliariai paleidžia gyvūną bėgioti po kambarį, vėliau nebereikia stebėtis, kad gyvūnas protestuoja ir prašo išleisti”, – aiškino veterinarijos gydytoja.

Parsivežusiems naują augintinį gydytoja iš karto patarė nustatyti taisykles ir drausminti už negerą elgesį, kad vėliau nekiltų nei bendravimo, nei sveikatos problemų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.