Medicinos turistai pamėgo Klaipėdą

Užsieniečiai į Klaipėdą atvyksta ne tik verslo reikalais arba pailsėti, bet ir pasigydyti.

Uostamiesčio medikai vis dažniau sulaukia užsienio piliečių, kurie domisi Lietuvoje atliekamomis planinėmis operacijomis ir gydymo procedūromis, skambučių ir laiškų.

Dažniausiai užsieniečiai mūsų medikams patiki taisyti dantis, daryti grožio operacijas ir protezuoti sąnarius. Kai kurios moterys specialiai į Lietuvą važiuoja netgi gimdyti.

Įsitikinę, kad medicinos paslaugos pas mus ne tik pigios, bet ir kokybiškos, užsieniečiai gydytis į Lietuvą pataria vykti ir savo draugams.

Atvyksta dėl skausmo

Daugiausiai medicinos turistų sulaukia Klaipėdos stomatologai.

L.Norinkevičienės stomatologijos kabinete užsieniečiai sudaro iki 2 procentų visų pacientų.

„Itin daug pacientų turime iš Skandinavijos, daugiausiai iš Norvegijos. Yra ir šiek tiek vokiečių bei britų”, – vardijo stomatologijos kabineto savininkė gydytoja odontologė Lina Norinkevičienė.

Medikė sakė, kad pirmąkart užsieniečiai į jos kabinetą dažniausiai atvyksta dėl ūmaus skausmo.

„Ypač daug pacientų iš užsienio pas mus atsirado todėl, kad kurį laiką vieninteliai uostamiestyje visą parą teikėme skubią odontologinę pagalbą. Pamatę, kad pas mus paslaugos kur kas kokybiškesnės nei tikėjosi ir pigios, užsieniečiai ne tik tampa nuolatiniais mūsų pacientais, bet ir rekomenduoja mūsų gydymo paslaugas savo draugams”, – pasakojo pašnekovė.

Kainų nedidina

Paprastai užsieniečiams, kurie užsirašo prieš mėnesį, L.Norinkevičienės kabinete taikomos tokios pačios kainos, kaip ir lietuviams. Tiems, kurie prašo pagalbos paskutinę minutę, už gydymo paslaugas gali tekti sumokėti 2 – 3 kartus daugiau.

„Tačiau užsieniečiai moka per daug nesiderėdami. Jiems bet kokiu atveju mūsų kainos atrodo juokingai mažos. Pavyzdžiui, protezavimas pas mus net daugiau negu dešimteriopai pigesnis, nei kai kuriose valstybėse”, – teigė L.Norinkevičienė.

Pašnekovė prisiminė, kad žemomis odontologijos paslaugų kainomis Lietuvoje prieš kelerius metus itin stebėjosi danai. Jiems kėlė nuostabą tai, kad tada Lietuvoje metalo keramikos vainikėlis kainavo vos apie 100 eurų. Danijoje toks pat vainikėlis tada kainavo 500 – 600 eurų.

Išlaidų nekompensuoja

Užsieniečių pacientų daugėja ir valstybinėse gydymo įstaigose. Daugiausiai užsienio piliečių pasigydyti atvyksta į Klaipėdos ligoninę.

Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis sakė, kad pas juos kreipiasi pacientai iš įvairių šalių ir dėl skirtingų procedūrų. Per metus Klaipėdos ligoninėje planinės medicinos procedūros atliekamos maždaug 30 užsieniečių. Daugiausiai jie būna atvažiavę iš JAV, Rusijos ir Izraelio. Pernai vienas pacientas buvo atvykęs net iš Indijos, o šiemet – iš Libano.

Dar daugybė užsieniečių elektroniniu paštu ir internetu teiraujasi apie galimybes gydytis Lietuvoje.

V.Janušonis mano, kad užsieniečių pacientų būtų ir daugiau, tačiau kai kurios šalys, pavyzdžiui, Didžioji Britanija, Vokietija ir Prancūzija, užsienyje atliktų planinių operacijų išlaidų savo piliečiams visiškai nekompensuoja.

Gimdo Klaipėdoje

Į Klaipėdos ligoninės medikus užsieniečiai kreipiasi dėl sąnarių protezavimo, stuburo ir skydliaukės planinių operacijų.

Moterys užsienietės kreipiasi ir į Klaipėdos ligoninės akušerius. Neseniai viena libanietė į Klaipėdos ligoninės Akušerijos ir ginekologijos departamentą atvyko dėl planinio gimdymo.

Atvyksta pasigražinti

Nemaža dalis užsieniečių į Klaipėdos ligoninę atvyksta darytis plastinių operacijų. Čia plastinių operacijų kainos neretai būna 2 – 3 kartus mažesnės, nei kitose Europos šalyse.

Klaipėdos ligoninės Dienos, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus vedėjas Gintaras Gelžinis sakė, kad šiemet daug pacientų buvo iš Anglijos, Airijos, Italijos, Ispanijos ir Skandinavijos.

Dažniausiai užsieniečiai Klaipėdos ligoninėje darosi krūtų didinimo arba pakėlimo, pilvo ir vokų plastikos bei riebalų nusiurbimo operacijas. Padarius vieną operaciją, užsieniečiai neretai sugrįžta pasigražinti ir vėliau.

„Dar daugiau, negu pas mus, užsieniečiai plastines operacijas darosi privačiose klinikose. Jie į mus nesikreipia, nes nepratę, kad valstybinėje gydymo įstaigoje būtų koreguojamas kūnas. Manau, ateityje užsieniečių pacientų padaugės, kai jie daugiau sužinos apie Lietuvą”, – vylėsi chirurgas.

Lietuvos piliečiai, pasak G.Gelžinio, taip pat kartais vyksta į kitas šalis darytis plastinių operacijų.

Domisi skrandžio mažinimu

Klaipėdos apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Zigmas Juzumas teigė, kad planinių gydymo procedūrų pageidaujančių užsieniečių antplūdžio nėra, bet susidomėjimas jaučiamas.

„Danai ir olandai domėjosi pas mus gana sėkmingai atliekamomis skrandžio mažinimo operacijomis. Ispanai ir danai teiravosi apie klubo protezavimo operacijas, nes ten laukiančių tokių operacijų – didelės eilės. Kol kas jie teiraujasi, bet ilgainiui gal ir atvyks gydytis”, – vylėsi Z.Juzumas.

Dažniausiai į Apskrities ligoninę kreipiasi arba Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai, arba tie, kuriems kelionės metu prireikia skubios medicininės pagalbos.

Pašnekovas sakė, kad Lietuvoje taikomi itin maži medicininės pagalbos įkainiai užsieniečiams sukelia tik juoką. Jie negali patikėti, kad čia viskas kainuoja dešimteriopai pigiau.

Gydo ir skubiai

Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga sakė, kad užsieniečių pacientų pas juos patenka nemažai, bet dažniausiai tai būna ligoniai, kuriems prireikia skubios pagalbos, dažniausiai – kardiologinės.

Planinių pacientų iš užsienio į Jūrininkų ligoninę patenka ne itin daug. „Tik iš Kaliningrado srities pasitaiko pavienių planinių pacientų. Dažniausiai iš ten moterys kreipiasi dėl ginekologinių problemų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.