Premija už geriausią metų filmą apie Lietuvos gamtą – Vytui Jankevičiui

Rytoj, rugsėjo 8 d., 15 val. Lietuvos radijo ir televizijos klube (S. Konarskio 49, Vilnius) bus įteikta Petro Abukevičiaus premija už geriausią metų filmą apie Lietuvos gamtą. Šią kasmetinę penkių tūkstančių litų premiją 1998 m. įsteigė Aplinkos bei Kultūros ministerijos ir Lietuvos televizija žymiam režisieriui ir operatoriui, gyvosios gamtos dainiui Petrui Abukevičiui atminti ir kino kūrėjus skatinti tęsti jo tradicijas.

Šiemet vertinimo komisija premiją skyrė žinomam dokumentinių filmų gamtos tematika autoriui, kūrybinės grupės „Gamtoje” vadovui Vytui Jankevičiui už filmą „Naujam gyvenimui prikeltas”. Šis dokumentinis pasakojimas apie atsikuriančią gamtą išeksploatuotame Novaraisčio durpyne, pasak vertinimo komisijos nario, gamtininko, Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vedėjo Selemono Paltanavičiaus, – tai savotiška gamtosauginė studija, patraukliai „parašyta” kino kalba.

Novaraistį Šakių urėdijos miškuose Vytas Jankevičius „atrado” prieš dešimt metų, kai čia tik buvo pradėta tvarkyti ornitologiniu draustiniu paskelbta teritorija – užtvenkta upelio ištaka, grioviai. Ir visą dešimtmetį tarsi metraštininkas su kamera stebėjo, kaip regione, kuriame nėra nė vieno ežero, vis didėjantis vandens telkinys tapo gyvybės lopšiu. Čia pradėjo kurtis gervės – jos perėjo, vasarodavo, o rudenį apsistodavo apie tūkstantį šių praskrendančių paukščių. Vėliau įsikūrė pilkosios žąsys, kirai, žuvėdros. Kuriant šį filmą autoriui talkino jo bendražygis garso operatorius Vidmantas Blažys, Novaraistyje sukaupęs unikalią gamtos garsų kolekciją.

Vytas Jankevičius Petro Abukevičiaus premiją pelno trečią kartą. Jis buvo pirmasis laureatas 1999 m., niekas jo nenurungė ir 2000-aisiais. Abu kartus Vytas Jankevičius premiją dalijosi su savo kūrybinės grupės nariais Vidmantu Blažiu ir Romante Vyšniauskiene. 2001 metais premija buvo paskirta Vytautui Vitkauskui ir Kęstučiui Verbickui, 2002 m. – Gintautui Aleknai, 2003 m. – Birutei Bražinskaitei, Selemonui Paltanavičiui ir Kastyčiui Mačiūnui, 2004 m. – Eugenijui Drobeliui ir Jonui Bilinskui. Pernai premija buvo įvertintas Kęstutis Verbickas už dokumentinį filmą „Vilniaus miesto bioįvairovė”, supažindinantį su sostinėje gyvenančiais paukščiais, vabzdžiais, žvėrimis, augalija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.