Liberalų ir centro sąjunga sieks esminių permainų rinkimų kampanijų finansavime

Liberalų ir centro sąjunga, atsižvelgdama į neigiamas pastarųjų rinkimų kampanijų tendencijas, kuomet forma akivaizdžiai dominavo prieš turinį, nusprendė inicijuoti pataisų kompleksą Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės, Seimo rinkimų, savivaldybių tarybų rinkimų, Prezidento rinkimų, Europos parlamento, Gyventojų pajamų mokesčio įstatymuose.

Siūlomų pataisų tikslas – maksimaliai išskaidrinti partijų ir rinkimų kampanijų finansavimą. Šio tikslo būtų siekiama panaikinant galimybę juridiniams asmenims finansuoti politines partijas bei uždraudžiant politinę reklamą per televiziją, taip siekiant, kad priešrinkiminėse kampanijose kovotų idėjos, bet ne pinigai..

Žiniasklaidos prarastos lėšos netiesiogiai galėtų būti kompensuojamos iš Vyriausiosios rinkimų komisijos skiriamų lėšų konkursinėms politinių debatų laidoms. Partijoms finansų stygių turėtų padengti padidintos tikslinės valstybės dotacijos, taip pat gyventojams galėtų būti suteikta galimybė skirti pasirinktai partijai 2 proc. nuo gyventojų pajamų mokesčio.

„Vieša paslaptis, kad daugiau nei 2/3 partijos rinkimų kampanijos lėšų „suvalgo” TV reklamų gamyba ir transliavimas. Esant silpnai politinei kultūrai, supaprastinto reklaminio pasaulio vaizdo kūrimas iškreipia politines kampanijas. Už šimtus tūkstančių per TV kuriamas partijos ar jos lyderio įvaizdis tampa svarbesnis nei argumentai, nyksta politinės diskusijos, o pati politika tampa popkultūros dalimi. Be to, vis labiau didėjančios išlaidos TV reklamoms, skatina populistines, vienadienes partijas slėpti realius transliacijų kaštus, o tai rodo, kad politinė reklama tampa tiesiogiai susijusi su korupcija. Įdomiausia, kad pagal atliktus sociologinius tyrimus aiškėja, kad politinė reklama turėjo arba turėtų įtakos apsisprendžiant, už kurią partiją balsuoti, tik 12 proc. rinkėjų”, – pastebi Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas.

Liberalcentristai atkreipia dėmesį, kad mokama politinė reklama televizijoje yra draudžiama Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Airijoje, Norvegijoje, Danijoje, Švedijoje bei kitose Vakarų demokratijos šalyse, taip pat ir kai kuriose postkomunistinėse valstybėse – Čekijoje, Slovakijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Liberalų ir centro sąjungos nuomone, uždraudus mokamą politinė reklamą televizijoje, politinėms partijoms ir atskiriems kandidatams skirtas nemokamas laikas tiek visuomeninio transliuotojo, tiek komercinių televizijų laidose, žiniasklaidai galėtų būti kompensuojamos per Vyriausiąją rinkiminę komisiją iš biudžeto lėšų. Liberalcentristai mano, kad uždraudus politinę reklamą audiovizualiniame sektoriuje, partijos bus priverstos atsigręžti į rinkėjus, o ne pinigų ir TV dėka kurti vienadienius „rinkiminius projektus”.

Liberalų ir centro sąjunga yra įsitikinusi, kad būtina atsisakyti juridinių asmenų paramos politinėms partijoms ir pereiti prie visiško politinių judėjimų finansavimo iš biudžeto.

„Akivaizdu, kad būtent dėl įvairių verslo ir kitų interesų grupių paramos atsiranda įtarimus keliantys sprendimai. Akivaizdu ir kita – partijos, kaip itin svarbios demokratinės valstybės institucijos neturėtų būti „duoneliautojos”. Atviras, aiškus ir skaidrus partijų finansavimas iš biudžeto, turėtų užkirsti kelią galimoms spekuliacijoms ir interpretacijoms bei stiprintų demokratiją”, – teigia A.Zuokas.

Liberalcentristai taip pat mano, kad būtina suteikti galimybę gyventojams paremti ne tik visuomenines organizacijas, įvairias bendruomenes, bet ir partijas leidžiant skirti 2 procentus nuo gyventojų pajamų mokesčio pasirinktai politinei partijai. Taip piliečiai būtų skatinami aktyviau domėtis politiniu gyvenimu ir atsakingiau priiminėti sprendimus.

Suvokdami parengtų siūlymų reformatoriškumą, Liberalų ir centro sąjunga pradės plačias diskusijas ir konsultacijas su kitomis politinėmis partijomis, kad šiems pasiūlymams būtų pritarta, o keliami tikslai – maksimaliai išskaidrinti partijų ir rinkimų kampanijų finansavimą, būtų pasiekti.

Liberalų ir centro sąjunga inicijuos diskusijas visuomenėje, kvies aktyviai dalyvauti nevyriausybines organizacijas, kad šie pasiūlymai būtų plačiai ir išsamiai išnagrinėti ir būtų pasirinktas racionaliausias sprendimas, atitinkantis šių dienų visuomenės ir valstybės reikalavimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.