Kiek kainuoja vaizdas į jūrą?

Matyti pro savo buto langus Baltijos jūrą – brangiai kainuojanti svajonė.

Pasak nekilnojamojo turto agentų, pasitaiko tokių pirkėjų, kurie, pasižiūrėję pro langą, tiesiog „nebemato” statybinių defektų ar ne itin patogaus būsto išplanavimo. Jie taip įsigeidžia buto, kad būna pasiryžę už jį sumokėti bet kokią kainą.

Tačiau tai sau leidžia tik materialiai apsirūpinę klientai, o paprastiems mirtingiesiems iš svaiginančio aukščio atsiveriantis vaizdas į jūros horizontą dažnai taip ir lieka nepasiekiama svajonė.

Butas, vertas milijonų

Nekilnojamojo turto agentūros „Agrekas” direktorius Artūras Kaktavičius sako, kad butų naujajame D raidės formos pastate kaina kinta priklausomai nuo aukšto. „Kuo aukščiau – tuo brangiau”, – teigia A. Kaktavičius.

Vaizdas į Baltiją atsiveria nuo aštunto pastato aukšto. Dar aukščiau įsikursiantys naujakuriai, suprantama, galės mėgautis aiškesniu ir gražesniu jūros vaizdu.

Vienas kvadratinis metras aštuntame aukšte šiuo metu įkainotas 6 200 litų. Aukštu žemiau ši kaina svyruoja nuo 6 iki 6 200 litų.

O, pavyzdžiui, penkioliktame aukšte kvadratinio metro kaina siekia 7 tūkst., šešioliktame – 7,5 tūkst., septynioliktame, aštuonioliktame ir devynioliktame – atitinkamai 8, 8,5 ir 11 tūkst. litų.

Buto pačiame pastato viršuje – dvidešimtajame aukšte – kaina yra dar įspūdingesnė. Už vadinamojo „penthausinio” buto per visą aukštą kvadratinį metrą prašyta 15 tūkst. litų.

„Šis butas jau rezervuotas. Jo kaina su daline apdaila – 4 milijonai 22 tūkstančiai 700 litų”, – sakė A. Kaktavičius, tačiau potencialaus buto savininko neįvardija.

Anot nekilnojamojo turto agentūros vadovo, rezervuota jau apie 80 proc. pastato šalia „Klaipėdos” viešbučio butų. Šiuo metu vyksta vidaus apdailos darbai, o pirmieji gyventojai turėtų įsikelti spalio-lapkričio mėnesiais. Patys mažiausi butai čia yra apie 47 kv. m ploto, tiesa, jūrą matys tik gyvenantieji didesniuose butuose. Iš viso čia įrengti 75 butai.

„Lietuviai labai nori vaizdo į jūrą. Juk jūra ramina, įkvepia. Tai – didelis pranašumas”, – kalbėjo A. Kaktavičius.

Dangoraižyje – pigiau

Dar nebaigtame statyti pirmajame dangoraižyje Klaipėdoje jūra bus galima grožėtis taip pat jau nuo aštunto aukšto. Gandrališkėse, nuo miesto centro kiek nutolusiame gyvenamajame kvartale, butai pigesni.

Pasak Gandrališkes statančios UAB „Plienas” generalinio direktoriaus Gedimino Bartkevičiaus, 34 aukštų pastate, aštuntame aukšte, kvadratinis metras šiuo metu kainuoja 5 500 litų.

Dvyliktame aukšte, iš kur vaizdas į jūrą jau daug aiškesnis, kvadratinis metras kainuoja 6 tūkst. Lt, o, pavyzdžiui, dvidešimt pirmame – 7,8 tūkst. Pačiame viršuje, trisdešimt ketvirtame aukšte – 11 tūkst. litų.

Anot G. Bartkevičiaus, dangoraižyje suplanuoti 164 butai – nuo 58 iki 116 kv. m ploto. Pačiame viršutiniame aukšte bus įrengti du – 116,08 ir 112,48 kv. m butai.

„Jau parduota apie 35 procentai butų”, – informavo generalinis direktorius.

G. Bartkevičiaus teigimu, vasarą šalies būsto rinkoje buvo jaučiamas natūralus sąstingis, o rudenį vėl tikimasi gyvesnės prekybos. Vadovo manymu, butus bus nesunku išparduoti, nes būsto paklausa Klaipėdoje vis dar yra didesnė už pasiūlą.

„Dangoraižio statyba vyksta sklandžiai. Planuojame, kad gyventojai jame galės kurtis kovą”, – teigė G. Bartkevičius.

Vadovas pažymėjo, kad pirkėjai moka ne tik už vaizdą į jūrą. Dangoraižio statybos pareikalauja gerokai didesnių lėšų nei įprasto gyvenamojo namo. Be to, G. Bartkevičius teigia, kad Klaipėdoje statyti būstą yra brangiau nei Vilniuje, nes vietinių specialistų per maža, o atvykstantys iš sostinės atsieina labai daug.

Išpirko greitai

Nekilnojamojo turto agentūros „Termionas” vadovė Indrė Valionienė sako, kad naujojo devynaukščio Dariaus ir Girėno gatvėje gyventojai jūrą galės matyti jau nuo penkto aukšto. Tačiau visi butai pastate, kuris bus baigtas statyti iki šių metų pabaigos, jau parduoti, dauguma – pavasarį.

Kainos ne kartą keitėsi, o dabar, anot I. Valionienės, jos jau būtų dar aukštesnės: butų penktame aukštai kvadratinis metras kainavo 3 600 litų, devintame aukšte – iki 4 300 litų.

„Pirkėjai labai norėjo vaizdo į jūrą. Butai viršutiniuose aukštuose buvo brangesni, tačiau išpirkti greičiausiai. Bet, žinoma, yra žmonių, kuriems aukštis labai nepatinka”, – komentavo I. Valionienė.

„Agreko” direktorius A. Kaktavičius taip pat prisimena, kad daugiaaukštyje, stovinčiame prie Baltijos pr. ir Minijos g. sankryžos specialios akcijos metu kvadratinio metro kaina siekė vos 1 500 litų. Įprastai butai buvo parduodami už 1 750 – 2 200 litų už kv. m. Taip buvo prieš kelerius metus, o dabar perkančiųjų būstą tai, žinoma, nė kiek neguodžia.

Senuose namuose vaizdo neakcentuoja

Butų su vaizdu į Baltiją yra ne tik naujos statybos namuose. Jūra iš savo namų gali grožėtis ir kai kurių senų miesto daugiaaukščių gyventojai.

Prekiautojai naujos statybos būstais šį pranašumą kaip įmanydami išnaudoja, o štai parduodant senus butus tai neakcentuojama.

Daugelio nekilnojamojo turto agentūrų darbuotojai, išgirdę teiraujantis apie senos statybos būstus su jūros vaizdu pro langus, netgi nustemba, arba sako kaip tik galintys pasiūlyti keletą butų daugiaaukščių pastatų viršutiniuose aukštuose, tačiau pasakyti, ar iš ten matyti jūra, negalintys.

„Apie tai klausti šeimininkų tiesiog neatėjo į galvą”, – neslėpė viena „Vakarų ekspreso” pakalbinta agentė.

Anot nekilnojamojo turto agentūrų, pietinėje miesto dalyje, monolitinių daugiaaukščių Smiltelės gatvėje viršutiniuose aukštuose, kvadratinio metro kaina siekia apie puspenkto tūkstančio litų, jei butas tvarkingas ir su nauju remontu. Iš ten esą jūra jau turėtų matytis. Daugiaaukščiuose žvejybos uosto gyvenamajame rajone už kvadratinį metrą prašoma apie 4 100 litų. Daugiabučių Taikos prospekte viršutiniuose aukštuose galima įsikurti už kvadratinį metrą sumokėjus kiek mažiau nei 4 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.