Lietuva prašys Pasaulio banko keisti šalies statusą

Lietuva prašys pradėti šalies narystės Pasaulio banke statuso pakeitimą iš šalies – finansinės paramos gavėjos į šalies – donorės.

Trečiadienį Vyriausybė planuoja finansų ministrui Zigmantui Balčyčiui suteikti įgaliojimus kreiptis į Pasaulio banką pradėti reikalingas procedūras.

Pasaulio banko vertinimu, Lietuva priskiriama išsivysčiusių šalių grupei ir šiuo metu pagal banko taikomas procedūras jau gali inicijuoti skolinimosi iš banko nutraukimo procesą.

Lietuvos skolinimosi iš Pasaulio banko nutraukimas patvirtina aukštą šalies išsivystymo lygį bei turi teigiamos įtakos šalies įvaizdžiui.

Finansų ministerijos duomenimis, 2005 metais Lietuvos bendrosios nacionalinės pajamos, tenkančios vienam gyventojui, sudarė 7,21 tūkst. JAV dolerių ir viršijo Pasaulio banko nustatytą 6,05 tūkst. JAV dolerių vertinimo rodiklį

Iš visų naujųjų ES narių šalių skolinimosi iš Pasaulio banko nutraukimą jau įformino Slovėnija ir Čekija, šį procesą pradėjo Vengrija, o Lietuva ir Estija planuoja tai padaryti artimiausiu metu.

Įforminus skolinimo iš Pasaulio banko nutraukimą, Lietuva, kaip šalis donorė, galės aktyviau prisidėti prie daugiašalės paramos vystymuisi, teikiamos per vieną iš Pasaulio banko organizacijų – Tarptautinę plėtros asociaciją (IDA).

Anot Finansų ministerijos, narystė IDA ir aktyvesnis paramos vystomajam bendradarbiavimui teikimas užtikrins glaudesnį Lietuvos bendradarbiavimą su tarptautinėmis organizacijomis, leis efektyviai prisidėti prie naujųjų ES įsipareigojimų padidinti paramą vystomajam bendradarbiavimui, Jungtinių Tautų Tūkstantmečio plėtros tikslų įsipareigojimų įgyvendinimo.

Lietuvos narystės Pasaulio banke statusas nuo įstojimo į šią organizaciją pradžios – 1192 metų – nesikeitė. Lietuva vis dar priskiriama šalių – Pasaulio banko paramos gavėjų grupei, tačiau, skolindamasi tarptautinėse kapitalo rinkose palankesnėmis sąlygomis, Lietuva jau nuo 2002 metų nebesinaudoja Pasaulio banko finansiniais resursais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.