Naujoviška sodybos skraistė

Nebūtina laukti rudens norint papuošti namų aplinką augalais

Ruduo savo spalvinga augmenija ir jos grožiu gali rungtyniauti su pavasariu. Be to, rudens spalvos ramesnės, subtilesnės. Tai ypač akivaizdu pasidairius medelynuose, kur galima pasigrožėti visa augmenijos spalvų gama, pamatyti, kaip atrodys vieni ar kiti ūgtelėję augalai ar jų grupės ir pamėginti juos įkurdinti savo sklype.

Augalas konteineryje – labai patogu

Paprasčiausia yra pirkti augalą su vazonu – tuomet jį galima sodyboje kilnoti iš vienos vietos į kitą, kol surandamas geriausias variantas. Anot Zapyškio medelyno Augalų skyriaus vadovės Ingridos Vainauskienės, rugsėjis ir spalis – tinkamas metas sodinti iš dirvos iškastus sodinukus, o augančiuosius konteineriuose galima sodinti bet kuriuo šiltu metų laiku.

Kadagiai – puošnūs visžaliai augalai stebina savo įvairove ir galimybėmis puošti aplinką. Pavyzdžiui, kadagys ‘Wiltonii’ iš toli atrodo tarsi žalias gauruotas kilimas, tačiau turintieji fantaziją sodybos šeimininkai gali priversti jį augti įvairiomis formomis – tereikia, pavyzdžiui, pakelti keletą šakų, padaryti joms atramas, ir kadagys augdamas įgaus tokią formą, kokią jam sugalvosite.

Kiti neįprasti kadagiai ir pušys

Jei sodyboje yra šlaitas, tai jį gali pridengti stulbinančio grožio šliaužiantis kadagys ‘Blue chip’. Šią puošnią šlaito dangą I.Vainauskienė pataria paįvairinti, pavyzdžiui, viržių ar erikų oazėmis.

Beje, šlaitams dengti taip pat labai tinka kiti kadagiai, kauleniai. Gražiai jie atrodo ir lygioje vietoje, šalia koloninės tujos ar kitos formos ir spalvos augalo (pavyzdžiui, šalia raudonlapio raugerškio).

Nėra lankytojų, kurie abejingai praeitų pro dryžuotais spygliais pušelę ‘Drakonas’. Ne visi regėję ir tokią pušį, kaip, pavyzdžiui, ‘Winter gold’, kuri žiemą pakeičia spyglių spalvą – tampa įspūdingai geltona.

Spygliuočių mėgėjai turėtų atkreipti dėmesį į pušį ‘Schwerini’ su neregėtais kankorėžiais. Minėti neįprasti augalai paprastai būna peržiemoję Lietuvos medelynuose, augdami konteineriuose, todėl juos galima drąsiai sodinti savo sklypuose nebijant, kad nušals.

Grįžta sena tradicija

Į Lietuvą pamažu grįžta sena tradicija – gimus vaikui, pasodinti medį. Pasirodo, lietuviai medelius ir krūmus dovanoja ir kitomis progomis: krikštynų, vardinių, gimtadienių, vestuvių, įkurtuvių. Kokie augalai tokiomis progomis dažniausiai perkami? Vienareikšmio atsakymo nėra.

„Įkurtuvių proga draugai nupirko sodybos šeimininkams beveik 5 metrų aukščio geltonlapį beržą, augantį konteineryje. Tai buvo vasarą. Norint pasodinti iš grunto iškastą lapuotį, tai galima padaryti šį rudenį, kai medelis ar krūmas numes lapus”, – aiškino Ingrida.

Iš konteineriuose lapojančių ąžuolų išsiskiria glaustašakis. Ši ąžuolo forma patogi tuo, kad medis gali augti mažoje sodybos erdvėje. Stulbina klevų, o tiksliau – jų lapų spalvų įvairovė. Itin gražūs uosialapiai ir margalapiai klevai, kurie iš tolo atrodo tarsi žydintys medžiai.

Naudingi patarimai

I.Vainauskienė pataria atsisakyti vienos rūšies augalų gyvatvorės, nes ji greit įgrysta dėl monotoniškos spalvos.

„Gyvatvorėms yra daug tinkamų lapuočių: baltoji sedula, lanksva, raudonlapis raugerškis, ligustras, skroblas ir daugybė kitų augalų. Beje, tankiai susipynusio skroblo šakelėse lapai išlieka žiemą. Be to, skroblas labai tinka vartų arkai apželdinti”, – teigė Ingrida.

Specialistė pataria rudenį (ir ne tik rudenį) pasodintus augalus tręšti kalio ir fosforo trąšomis. Jei trąšų liktų, jos pravers ir ankstyvą pavasarį patręšti, kai dar negalime tręšti su azoto turinčiomis trąšomis. Nepamirškite ir vejos patręšti rudeninėmis trąšomis. Augalai, patręšti rudeninėmis trąšomis, geriau žiemoja ir būna atsparesni ligoms ir kenkėjams. Iki stipresnių šalnų svarbu ne tik tręšti, bet ir laistyti. Visžalius augalus patartina laistyti iki pat šalčių. Prieš šalčius spygliuočių šaknis reiktų mulčiuoti durpėmis, kompostu, šiaudais ar sausais lapais (ne vaismedžių). Žiemai pridengiami tik neatsparūs šalčiams augalai: žvynuotieji kadagiai, lausono puskiparisiai, jaunatviškosios vakarinės tujos, jauni kininiai bei horizontalieji kadagiai, kukmedžiai, žirniavaisiniai kiparisai. Geriausiai tam tinka eglišakės, šiaudai, įvairių audinių gaubtai su vėdinimo anga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Naujoviška sodybos skraistė"

  1. as

    nea

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.