Kartelė pakelta labai aukštai. O kaip bus toliau?

Rytoj Kauno S. Dariaus ir S. Girėno sporto centro stadione Lietuvos rinktinė žais antrąsias Europos futbolo čempionato atrankos ciklo B grupės rungtynes su Škotijos komanda. Šį susitikimą nuo 19.30 val. tiesiogiai rodys LNK televizija.

Mūsų šalies futbolo aistruoliai dar gyvena šeštadienio nuotaikomis, kurias jiems sukėlė puikus Lietuvos rinktinės žaidimas Neapolyje. Žinia, mūsiškiai šiame mieste sužaidė lygiosiomis – 1:1 – su šių metų pasaulio čempionais italais.

Visas pasaulis šį faktą vadina sensacija. Kaip bebūtų, Lietuvos futbolininkai savo reitingo kartelę pakėlė labai aukštai. Juk sužaisti lygiosiomis su geriausia planetos ekipa jos aikštėje pavyksta ne bet kam.

Italijos spauda negailėjo kritikos savo šalies futbolininkams. Kai kas juos vadino dar „neatsipagiriojusiais” po triumfo pasaulio čempionate Vokietijoje.

Skambindami pavojaus varpais Italijos laikraščiai ragino savo šalies rinktinę atsibusti prieš rytdienos rungtynes Paryžiuje su prancūzais.

Tačiau Italijos rinktinės kapitonas F. Kanavaras susidariusią situaciją vertina gana santūriai: „Su lietuviais nerungtyniavome gerai, tačiau reikia įvertinti tai, kad daugelis iš mūsų iki šio susitikimo žaidėme tik draugiškas rungtynes. Vis dėlto sukūrėme daug progų. Mums nepasisekė, kad neiškovojome pergalės. Atrankos varžybos tik prasidėjo – viskas dar priekyje”.

Neapolio oro uoste teko matyti, kaip po šeštadienio rungtynių su lietuviais R. Kanavarą būrys policininkų palydėjo į lėktuvą. Tokios palydos ši futbolo garsenybė sulaukė ne dėl jo komandos lygiųjų. Jį policininkai saugojo nuo autografų prašiusiųjų fanų. Mat R. Kanavaras yra kilęs iš Neapolio ir sirgalių yra labai mėgstamas. Kita kalba yra apie Italijos rinktinės trenerį R. Donadonį. Jis į oro uosto salę įžengė nuleidęs galvą. R. Donadonį galima buvo suprasti – dar keletas tokių „paslydimų” ir italų tifoziai jam neatleis.

Na, o mūsų rinktinės trenerio A. Liubinsko nuotaika buvo visai kitokia – jis jautėsi tarsi iškovojęs pergalę. Sirgaliai šių lygiųjų ilgai nepamirš, o A. Liubinsko mintys jau sukasi apie rytdienos rungtynes su Škotija.

Šventės ateina ir baigiasi. Trečiadienio rungtynės su škotais gali būti sunkesnės nei Neapolyje. Škotijos futbolininkai tikrai nėra tokie, kuriuos galima apmėtyti kepurėmis.

Škotijos rinktinė praėjusį šeštadienį taip pat žaidė atrankos etapo rungtynes. Ji namie lengvai rezultatu 6:0 nugalėjo B grupės autsaiderę Farerų salų rinktinę. Po tokios lengvos „treniruotės” škotai tikisi laimėti ir Kaune.

Šiandien per pietus į Lietuvą atskrendantys škotai tikrai nesitiki lengvų rungtynių su lietuviais.

Škotijos rinktinės treneris V. Šmitas sako, kad Kaune jis pasirinks visai kitokią taktiką nei per susitikimą su Farerų salų ekipa: „Tikrai nežaisime trim puolėjais, nes reikės pagalvoti ir apie gynybą. Mat lietuviai, ko gero, žais atakuojantį futbolą”.

Lietuvos ir Škotijos futbolininkai Europos čempionatų atrankos varžybose jau susitiko keturis kartus. Dvi pergales iškovojo škotai, vieną – lietuviai ir vienas susitikimas baigėsi lygiosiomis.

Štai tų ankstesnių rungtynių rezultatai:

1998 m. rugsėjo 5 d. Lietuva – Škotija 0:0
1999 m. spalio 9 d. Škotija – Lietuva 3:0
2003 m. balandžio 2 d. Lietuva – Škotija 1:0
2003 m. spalio 12 d. Škotija – Lietuva 1:0.

Matome, kad škotai mūsų šalyje nelaimėjo nė vienerių rungtynių. Norėtųsi, kad taip atsitiktų ir rytoj.

O kad taip įvyktų, reikia labai nedaug – įvertinti varžovą. Jis yra iš tikrųjų labai stiprus ir galbūt dar pavojingesnis už italus.

Šių rungtynių išvakarėse įvertinti mūsiškių žaidimą Neapolyje ir jų galimybes per susitikimą su škotais paprašėme buvusį Lietuvos rinktinės žaidėją, šiemet devyniasdešimtmetį atšventusį Dizmaną Ilgūną.

Nuolat žiūriu per televizorių rinktinės pasirodymus. Stebėjau transliaciją ir iš Neapolio. Buvau sužavėtas mūsiškių žaidimu. Anksčiau lietuviams trūkdavo greičio perduodant kamuolį. Per šeštadienio susitikimą jie tai darė netgi greičiau už italus. Tik yra kita bėda – mūsų futbolininkai iš patogių padėčių retai smūgiuoja į vartus. Norėčiau palinkėti A. Liubinskui, kad jis premijuotų žaidėjus už spyrių į vartus skaičių. Po puikiai sužaistų rungtynių Italijoje galima iš mūsiškių tikėtis pergalės ir prieš škotus.

Be Lietuvos ir Škotijos rinktinių susitikimo, rytoj B grupėje vyks dar dvejos rungtynės: Ukraina Kijeve žais su Gruzija, o Prancūzija Paryžiuje susikaus su Italijos futbolininkais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.