Politinio rudens galvosūkis – postų dalybos Seime

Valdantieji su opozicija pradeda derybas dėl parlamento komitetų vadovų

Naujomis politinėmis sąlygomis rudens sesiją pradedančio Seimo laukia mūšis dėl komitetų vadovybės pasidalijimo. Valdančioji koalicija, turinti mažiau balsų nei visa Seimo opozicija, rengia planą, kuris leistų taikiai pasidalyti komitetų pirmininkų ir vicepirmininkų pareigas.

Performuos komitetų sudėtis

Šią savaitę pradėta intensyviai rengtis rugsėjo 10 dieną prasidėsiančiai Seimo rudens sesijai. Vienas pirmųjų darbų sesijoje – iš naujo perskirstyti komitetų vadovų postus iš esmės pasikeitus jėgų santykiui Seime.

Už parlamentinio darbo organizavimą atsakingas Seimo Pirmininko pavaduotojas, socialdemokratas Česlovas Juršėnas „Kauno dienai” yra sakęs, kad pirmiausia turi būti „sutvarkytos visų penkiolikos komitetų sudėtys pagal proporcinį atstovavimo principą”. Kiekviena frakcija kiekviename komitete gali turėti tik tiek atstovų, kiek jai priklausytų pagal Seime turimus mandatus.

Tik tada gali būti formaliai svarstomas klausimas dėl naujai performuotų komitetų vadovų paskyrimo, nes pirmiausiai pirmininkus išsirenka patys komitetai, tik po to jie patvirtinami Seimo plenariniame posėdyje.

Praėjusią liepą centro-kairės mažumos Vyriausybę suformavusios partijos Seime turi tik 55 vietas iš 141, todėl jos neturės galimybės tarp savęs pasidalyti komitetų vadovų postų.

Šiuo metu valdančiosios keturių frakcijų koalicijos atstovai ieško sutarimo su kai kuriomis opozicinėmis jėgomis. Pirmiausia kalbama su konservatoriais.

Konservatoriai pretenduoja į kelis postus

Vienos iš valdančiųjų Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Algis Čaplikas „Kauno dienai” sakė, kad, jo nuomone, koalicija turėtų iš opozicijos pasirinkti vieną partnerį, su kuriuo derėtųsi dėl parlamento komitetų vadovybės paskyrimo. „Realiausia, manau, kalbėtis su konservatoriais”, – įsitikinęs jis. Bet A.Čaplikas neatmetė galimybės, kad gali būti deramasi ir kai kuriomis kitomis opozicinėmis jėgomis – Darbo partija, socialliberalais, liberalais.

Tikėtina, kad derybų su konservatoriais metu valdančioji koalicija sieks išsaugoti jau dabar turimus komitetų pirmininkų postus ir išsikovoti dar kelis įtakingesnius, iki šiol priklausiusius dabartinei opozicijai. Tarp tokių turėtų būti Nacionalinio saugumo ir gynybos, Aplinkos apsaugos, Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetai. Į jų vadovus pretenduotų valdančiosios koalicijos atstovai.

Tuo tarpu opoziciniams konservatoriams gali būti pasiūlytos Sveikatos apsaugos, Audito, Švietimo, mokslo ir kultūros arba Žmogaus teisių komitetai. Be to, jiems gali atitekti ir vadinamųjų kontroliuojančiųjų komisijų pirmininkų postai. Tai Antikorupcijos bei Etikos ir procedūrų komisijos. Gali būti, kad konservatoriams bus atiduotos ir Konstitucijos bei NATO reikalų komisijos.

„Kauno dienos” žiniomis, konservatoriai linkę siekti trijų komitetų ir dviejų trijų komisijų pirmininkų postų. Pavyzdžiui, vadovauti Sveikatos apsaugos komitetui gali pretenduoti Vida Marija Čigriejienė.

Aptarė su Seimo Pirmininku

Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnė Irena Degutienė „Kauno dienai” sakė, kad mažumos Vyriausybės formavimo metu konservatorių ir socialdemokratų pasirašytas susitarimas lyg ir turėtų reikšti, jog komitetų pirmininkų dalybos vyks tik tarp valdančiųjų ir šios vienintelės opozicinės partijos. „Tačiau mes linkę lanksčiai vertinti situaciją, nes suprantame, kad mažumos Vyriausybei reikalingas ne tik mūsų, bet galbūt ir kitų Seimo frakcijų palaikymas. Todėl visai tikėtina, jog derybų metu sutiksime, kad vieno kito komiteto ar komisijos vadovo pareigos atitektų kitoms opozicinėms jėgoms”, – teigė I.Degutienė.

Tokios derybos, anot jos, prasidės ne anksčiau kaip kitą savaitę, nors tam tikrų pasikalbėjimų jau būta šiomis dienomis.

Tuo tarpu valdančiosios Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė „Kauno dienai” sakė mananti, kad tik po rugsėjo 10 dienos, kai prasidės rudens sesija, įvairių partijų atstovai susės prie derybų stalo ir pasiskirstys postus.

Šią savaitę Č.Juršėnas apie komitetų vadovų pareigų dalybas kalbėjosi su Seimo Pirmininku Viktoru Muntianu. Oficialiai šio pokalbio detalės nekomentuojamos.

„Kauno dienos” žiniomis, linkstama prie to, kad valdančiajai keturių frakcijų koalicijai turėtų likti dabar jų turimi komitetų vadovų postai, taip pat perimti keturi penki kiti įtakingiausi komitetai ir komisijos. Opoziciniai konservatoriai turėtų gauti trijų komitetų ir dviejų komisijų vadovų postus. Likusieji keturi penki komitetai gali būti pasiūlyti kitoms Seimo opozicinėms frakcijoms.

Seimo komitetų ir svarbiausių komisijų pirmininkų pasiskirstymas pagal partijas

Komitetų ir komisijų pirmininkai, priklausantys valdančiajai koalicijai*

Biudžeto ir finansų komitetas – Jonas Lionginas (PDP);

Ekonomikos komitetas – buvo Vytas Navickas (VLP), kuris tapo ūkio ministru;

Informacinės visuomenės plėtros komitetas – Irena Šiaulienė (LSDP);

Socialinių reikalų ir darbo komitetas – Algirdas Sysas (LSDP);

Teisės ir teisėtvarkos komitetas – Julius Sabatauskas (LSDP);

Užsienio reikalų komitetas – Justinas Karosas (LSDP);

Antikorupcijos komisija – buvo Petras Baguška (PDP), kuris tapo teisingumo ministru;

Jaunimo ir sporto reikalų komisija – Algirdas Salamakinas (LSDP);

Peticijų komisija – Milda Petrauskienė (LSDP);

Operatyvinės veiklos kontrolės komisija – Algirdas Ivanauskas (PDP).

Komitetų ir komisijų pirmininkai, priklausantys opozicijai**

Aplinkos apsaugos komitetas – Antanas Bosas (DP);

Audito komitetas – Artūras Skardžius (buvo NS, dabar Mišri Seimo narių grupė);

Europos reikalų komitetas – Vydas Gedvilas (DP);

Kaimo reikalų komitetas – Jonas Jagminas (DP);

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas – Alvydas Sadeckas (NS);

Sveikatos apsaugos komitetas – Dangutė Mikutienė (DP);

Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas – Audronė Pitrėnienė (DP);

Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas – Valentinas Bukauskas (DP);

Žmogaus teisių komitetas – Zita Žvikienė (DP);

Etikos ir procedūrų komisija – Algirdas Monkevičius (NS);

Konstitucijos komisija – Rimantas Smetona (LD);

NATO reikalų komisija – Vaclavas Stankevičius (NS).

*valdančiajai koalicijai priklauso Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), Valstiečių liaudininkų partija (VLP), Pilietinės demokratijos partija (PDP) ir Liberalų ir centro sąjunga (LiCS);

**opozicijai priklauso Darbo partija (DP), Tėvynės sąjunga (TS), Liberalų sąjūdis (LS), Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai), „Tvarka ir teisingumas” (liberalai demokratai, LD).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.